Site icon Artviews

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Το πολυπολιτισμικό κέντρο της Ηπείρου

Με την έλευση του φθινοπώρου αποφασίσαμε, να πραγματοποιήσουμε μία μικρή εξόρμηση στα βουνά της Ηπείρου και συγκεκριμένα επιλέξαμε το όμορφο χωριό της Δωδώνης. Η Δωδώνη κρύβει έναν θησαυρό, που τη μετατρέπει αυτόματα στο πολυπολιτισμικό κέντρο της Ηπείρου.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Πραβιτσιώτη

Ο θησαυρός αυτός είναι το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και βρίσκεται εντός ενός ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, που προκαλεί δέος σε όποιον τον επισκεφθεί. Eμείς, με αγάπη και σεβασμό στην αρχαία ελληνική κληρονομιά και αφού ολοκληρώσαμε το ρεπορτάζ, το μοιραζόμαστε μαζί σας και σας προτείνουμε να το επισκεφτείτε κι εσείς.

Τα μνημεία που συναντά κανείς εισερχόμενος στον αρχαιολογικό χώρο είναι το Αρχαίο Στάδιο της Δωδώνης, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το Ναό της Αφροδίτης, το Ναό της Θέμιδος, την Ιερά Οικία, το νέο Ναό της Διώνης, τον Αρχαίο Ναό του Ηρακλή και το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, κτισμένο σε μία φυσική κοιλότητα του εδάφους και κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια της βασιλεία του Πύρρου (297-272 π.Χ.) για την τέλεση των εορτών των Νάϊων.

Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται σε 17.000 θέσεις, αποτελώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας. Ωστόσο, στους Αυτοκρατορικούς χρόνους μετατράπηκε σε αρένα.

Η σημερινή μορφή του αρχαίου θεάτρου οφείλεται σε εκτεταμένες αναστυλώσεις που έγιναν στη δεκαετία του 1960 και 1970, φτάνοντας στο 2000, όπου η ανάγκη στερέωσης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου οδήγησε στην προσπάθεια και πραγματοποίηση μιας σειράς εργασιών συντήρησης και αποκατάστασής του, έως και σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήθηκε και το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης στον αρχαιολογικό χώρο, όπου παρουσιάστηκε στο θέατρο η παράσταση “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, μία παράσταση όπου σε συνδυασμό με την επιβλητικότητα του χώρου μάγεψε το κοινό της.

Με τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του αρμόδιου προϊσταμένου της, Κωνσταντίνου Σουέρεφ , αλλά και του έμπειρου φωτογράφου Παναγιώτη Τσιγκούλη καταφέραμε, να αποσπάσουμε φωτογραφικό υλικό από τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Exit mobile version