Αφιέρωμα στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο @ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ

Η έκθεση "Εικαστικό τρίτπτυχο - Μια συνομιλία της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο. Αφιέρωμα στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ" πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στον χώρο τέχνης @ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ.

Η έκθεση “Εικαστικό τρίτπτυχο – Μια συνομιλία της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο. Αφιέρωμα στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ” πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο @ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ Χώρος Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού 32ου ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το φετινό 32ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ διεξάγεται από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου ως την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις κινηματογραφικές αίθουσες ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21) και ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117), στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται αφιέρωμα στις ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια ΄Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.).
Μέρος του αφιερώματος αποτελεί η εικαστική έκθεση στο ΣΤΟart, όπου 3 νέες ζωγράφοι, απόφοιτοι της Α.Σ.Κ.Τ. εκθέτουν πρωτότυπα έργα, εμπνευσμένα από τη φιλμογραφία του μεγάλου σκηνοθέτη, σε επιμέλεια του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών και των λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, που θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, avant premieres, διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, masterclasses κλπ., θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Ραντεβού στη μεγάλη οθόνη!

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη (επιμέλεια έκθεσης)

«Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου γιορτάζει φέτος τα 32α του γενέθλια. Ένας κινηματογραφικός θεσμός που, εκτός από την αντοχή του μέσα στα τόσα χρόνια, έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται και για την ποιότητα της προσφοράς του, τις επιλογές του, τα αφιερώματά του, τις πολυδιάστατες θεματικές του ενότητες και την καλλιτεχνική του συνέχεια και συνέπεια. Και βέβαια για το σταθερό, ζωντανό και ανήσυχο κοινό του, που παρακολουθεί, στηρίζει και συμβάλει καθοριστικά με τη δημιουργική του παρουσία, σε μια τόσο μακρόχρονη, ανθεκτική, διαρκώς ανανεούμενη καλλιτεχνική προσπάθεια.

Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις προβολές του Πανοράματος και στο πλαίσιό του, έχει δημιουργηθεί ένας άμεσα συναρτώμενος παράλληλος θεσμός, που με τη μορφή εικαστικών εκθέσεων αναζητά και εκφράζει τις καλλιτεχνικές συναρτήσεις, διαπλοκές και διασταυρώσεις των εικαστικών τεχνών με τον κινηματογράφο.

Η ροή της κινηματογραφικής εικόνας συναντά την εικόνα της εικαστικής ροής. Οι δύο γλώσσες, της ζωγραφικής και του κινηματογράφου, ανιχνεύουν το κοινό υπέδαφος που τις ενώνει, καταγράφουν τον εσωτερικό ρυθμό τόσο των κινούμενων εικόνων όσο και των φαινομενικά στατικών ζωγραφικών μορφών.

Βιργινία Αξιώτη – Singing “La Gazza Ladra-Overture” in the rain
(Oil on canvas, 120x100cm)

Ζωγραφική και κινηματογράφος, σε διαρκή αλληλεπίδραση, μαρτυρούν τη βαθιά, εσωτερική ανάγκη επικοινωνίας των τεχνών.

Η κίνηση, το χρώμα, τα φώτα και οι σκιές, οι ρευστές εικόνες, ο χώρος και ο χρόνος, η χορογραφία των ρυθμών, η αναζήτηση και η καταγραφή του εφήμερου και του αρχέγονου, το στιγμιαίο και το διαρκές, τα μεγάλα ανθρώπινα αισθήματα, τα όνειρα και οι αναστοχασμοί, οι φαντασιώσεις και οι εμμονές, οι κρυφές και φανερές επιθυμίες και οι ψυχικές υπερβάσεις, και πόσα άλλα ακόμη, είναι ένα μικρό μόνο μέρος από το υλικό των ονείρων που είναι φτιαγμένες οι σπουδαίες αφηγήσεις της ανθρώπινης περιπέτειας.

Αφηγήσεις κινηματογραφικές και εικαστικές που σημάδεψαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική, πολιτική, ιδεολογική συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ένας μεγάλος αφηγητής του κινηματογράφου υπήρξε και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Σ’ αυτόν είναι αφιερωμένο φέτος ένα σημαντικό μέρος του Πανοράματος 2019. Και σ’ αυτόν είναι αφιερωμένη και η εικαστική έκθεση
«Εικαστική Τριλογία – Μια συνομιλία της Ζωγραφικής με τον Κινηματογράφο».

Τρεις νέες ταλαντούχοι εικαστικοί δημιουργοί, η Κατερίνα Χριστοπούλου, η Βιργινία Αξιώτη και η Ανδριάνα Κώτση, ένθερμες θιασώτες και του Κιούμπρικ και του κινηματογραφικού σύμπαντος γενικότερα, μέσα από τις διαφορετικές τους ζωγραφικές ιδιοσυγκρασίες, αναμετρώνται με το σινεμά και τους μύθους του, αλλά και με τον εαυτό τους·αναζητώντας μέσα τους τα ίχνη, το αποτύπωμα, τις επιρροές, τις γοητείες, τις σκοτεινές και τις φωτεινές στιγμές, τις φαντασμαγορίες και τις εκλάμψεις από το κινηματογραφικό έπος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ένα ευρύτατο, σημαντικό κινηματογραφικό opus, που απλώνεται από το Χρήμα της Οργής και τους Σταυρούς στο Μέτωπο, μέχρι την Λολίτα, τον Σπάρτακο, το Πεντάγωνο καλεί Μόσχα, τη Λάμψη, το Κουρδιστό Πορτοκάλι αλλά και τη βαθιά ανθρώπινη και αινιγματική Οδύσσεια του Διαστήματος.

Το βέβαιο είναι πως και οι τρεις νέες ζωγράφοι, με φαντασία, τόλμη και ευαισθησία, συνομιλούν με τον κινηματογράφο, κρατώντας τα μάτια της ψυχής τους πάντα ερμητικά ανοιχτά στα δικά τους καλλιτεχνικά ταξίδια, στη δικιά τους Οδύσσεια του γήινου Διαστήματος, που συνδέει δημιουργικά την τέχνη με τη ζωή.»

Ανδριάννα Κώτση – “Timeless(ness)” 
(Λάδι σε μουσαμά, 180×70 cm)

Who is Who

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΞΙΩΤΗ

Η Βιργινία Αξιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.
Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) στην Αθήνα, στο Ζ’ εργαστήριο ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη, και Διακοσμητική στα ΤΕΙ Αθήνας.
Φοίτησε με υποτροφία στο Facultad de Bellas Artes στο πανεπιστήμιο της Salamanca στην Ισπανία, και στο Ecole Superieure des Beaux-Arts de Marseilles, στη Γαλλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Από το 2012 είναι συνδιαχειρίστρια του χώρου εικαστικών δράσεων art tutu. Από το 2015 ζωγραφίζει τις αφίσες στο σινεμά ‘’Αθήναιον’’, ενώ ασχολείται με τη μουσική, το τραγούδι και τη σύνθεση.

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΚΩΤΣΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976.
Από το 1996 έως το 2000 σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Από το 2000 έως το 2003, σπούδασε Χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Παπαδάκη.
Ἑχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ἑργα της φιλοξενούνται σε εγχώριες και Ευρωπαϊκές συλλογές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Χριστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.
σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στο εργαστήριο του Ι.Ψυχοπαίδη και Διακοσμητική και Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων στο ΤΕΙ Αθήνας.
Έχει εκπαιδευτεί στην εικαστική ψυχοθεραπεία. Ασχολείται πολλά χρόνια με την εκπαίδευση. Σε συνεργασία με άλλους εικαστικούς, λειτουργεί από το 2012 τον χώρο εικαστικών δράσεων art tutu, που βρίσκεται στην περιοχή της Ακρόπολης.
Στο ενεργητικό της έχει 2 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Info

Διάρκεια έκθεσης: 8 – 24 Οκτωβρίου
@ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ
Χώρος Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής
Κοραή 4, 105 64 Αθήνα
21 0325 2352
Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 20.00

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this