Γιάννης Βίτσας: “Δεν υπάρχει απόλυτη δυστυχία ή ευτυχία επ’άπειρον. Ακροβατούμε ανάμεσα σ’αυτούς τους δύο δρόμους…”

Η μυθιστορηματική βιογραφία «Η αντιστάρ», που μας ταξιδεύει στην προσωπική και επαγγελματική διαδρομή της ηθοποιού Κάκιας Κοντοπούλου, οι βαθιές ουσιαστικές αλήθειες ζωής που περιγράφονται στο βιβλίο, αλλά και η συγγραφή της βιογραφίας του σημαντικότερου Έλληνα δημιουργού παγκοσμίως, του 98 χρονου συνθέτη Λέο Λέανδρος που πούλησε ανά τον κόσμο περισσότερα από διακόσια εκατομμύρια δίσκους δημιουργώντας μία ονειρευτή, ξεχωριστή, ανεπανάληπτη χρυσή διαδρομή.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Βίτσας ξετυλίγει τις αλήθειες των ηρώων του στο Artviews.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Από την Ζέτα Τζιώτη

-Στις 4 Αυγούστου στο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης στο Καστελόριζο πρόκειται να παρουσιάσεις το βιβλίο σου «Η αντιστάρ» που βασίζεται στη ζωή της ηθοποιού Κάκιας  Κοντοπούλου. Πέντε μέρες αργότερα στις 9 Αυγούστου στο Ακταίον της Ρόδου θα μας ξεναγήσεις στην αντισυμβατική ζωή αυτής της γυναίκας.

-Αισθάνομαι βαθιά χαρά και τιμή που έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της έκθεσης Ανέγνωρες Μορφές της Παναγίας «Μήτηρ αγνεύουσα και Παρθένος θηλάζουσα» της Ελένης Αντωνάκη, που αγκαλιάζεται από την «Αλυσίδα Ελπίδας» να παρουσιάζω το πρώτο μου βιβλίο σε ένα τόσο μοναδικό τόπο με ειδικό συμβολισμό. Ήταν όνειρό μου να βρεθώ στο Καστελόριζο. Η πολυκύμαντη ζωή της Κακιάς Κοντοπούλου ταξιδεύει στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και έχω την τύχη να βρίσκονται δίπλα μου αγαπημένοι φίλοι.

Για το βιβλίο αλλά και την προσωπικότητα αυτής της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας γυναίκας το βράδυ της 4ης Αυγούστου θα έχω συνοδοιπόρους να μιλήσουν μία σειρά από ξεχωριστούς ανθρώπους. Με την καταξιωμένη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου, τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέλιο Καλαθά, τον εκλεκτό επιχειρηματία και πρόεδρο της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αλυσίδα ελπίδας -στήριξη ατόμων με νεοπλασματικές ασθένειες» Μιχάλη Δαρδανελιώτη, την έμπειρη εκπαιδευτικό Μαριάννα Κανδεράκη, το διαπρεπή δημοσιογράφο Λευτέρη Τρίγκα, όπως και την υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Υδροπλάνο και διακεκριμένη συγγραφέα Αναστασία Κορινθίου θα σας μυήσουμε στην αντισυμβατική ζωή της ηρωίδας.

Το ίδιο θα συμβεί και στις 9 Αυγούστου στη Ρόδο στο «Ακταίον», όπου ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Χειμωνέτος, η διαλεχτή δημοσιογράφος Νατάσσα Ράγιου αλλά και η Αναστασία Κορινθιου και ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης θα γνωρίσουν την ηρωίδα στο αναγνωστικό κοινό, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ταλαντούχα ηθοποιός Χριστίνα Πάγκαλη. Κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιήσω κομμάτια του βιβλίου στους αναγνώστες αισθάνομαι απόλυτη ευτυχία, γιατί πέραν του ότι ανακαλύπτουν την Κακιά Κοντοπούλου που υπήρξε μία από τις πιο αντισυμβατικές γυναίκες και ηθοποιούς της εποχής της, κατανοούν και ουσιαστικές αλήθειες της ζωής.

Η Κάκια Κοντοπούλου και ο Γιάννης Βίτσας

ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΣΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!

-Πες μου μία ειλικρινή αλήθεια της Κακιάς Κοντοπούλου.

-Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με το θάνατο μαθαίνεις να σέβεσαι τη ζωή. Αυτή η πρόταση νομίζω ότι περικλείει μια βαθιά φιλοσοφία και μας οδηγεί να διερωτηθούμε ως προς το αν και κατά πόσο σεβόμαστε τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, τις ημέρες μας. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πώς δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από το να μας αγαπήσουμε για να καταφέρουμε αντιστοίχως να αγκαλιάσουμε χωρίς βαρίδια όσους  θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας.

-Γιατί να διαβάσουμε το βιβλίο;

-Για να γεμίσετε με συναισθήματα, να συγκινηθείτε από τη δύναμή της ανιδιοτελούς αγάπης, να αναγνωρίσετε την «βία» του… τέλους και κυρίως να αντιληφθείτε πώς δεν υπάρχει απόλυτη ευτυχία ή δυστυχία επ’ άπειρον. Ακροβατούμε ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους. Μόνο όταν αγκαλιάσουμε το παρελθόν μας με αγάπη, μπορούμε να πορευθούμε ανάλαφροι χωρίς οι βαριές αποσκευές του να μας κρατήσουν δέσμιους στο παρόν μας.

 

Βίωσε τη σκληρότητα και την αγριότητα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τη μελανή και αβάσταχτη πραγματικότητα του εμφυλίου που ακολούθησε

-Τι αποτέλεσε έναυσμα για να γράψεις τη βιογραφία αυτής της γυναίκας;

-Η σθεναρότητα της θέλησής της, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα. Το πεπρωμένο υπήρξε πολλές φορές γενναιόδωρο μαζί της κι άλλες τόσες της έκλεψε με βίαιο τρόπο την ευτυχία. Βίωσε τη σκληρότητα και την αγριότητα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τη μελανή και αβάσταχτη πραγματικότητα του εμφυλίου που ακολούθησε. Παρέμεινε ακλόνητη στις αρχές της όταν τα πάντα γύρω της κατέρρεαν. Μέσα από μία τυχαία συγκυρία την κέρδισε ο θεσπέσιος μαγικός κόσμος του θεάτρου χαρίζοντας της μία θέση στο όνειρο.

Συμπορεύτηκε με τους σπουδαιότερους μύθους της μουσικής κωμωδίας, ενώ ερωτεύτηκε και «έδεσε» τη ζωή της με τον άνθρωπο που αγάπησε περισσότερο από όλους στην προσωπική πορεία της, τον Αλέκο Δενδρινό. Στάθηκε συνειδητά στο πλευρό του επιθυμώντας να τον βοηθήσει να παλέψει με τους δαίμονές του. Δεν τα κατάφερε. Εκείνος αυτοκτόνησε το 2004 και εκείνη βυθίστηκε στην άβυσσο της απελπισίας και της θλίψης. Κληρονόμησε ένα ιδιωτικό νησί στο Ιόνιο και ήρθε αντιμέτωπη ακόμα και με τη μαφία νικώντας την. Τα τελευταία χρόνια δίνει μία ακόμη μάχη με πείσμα και δύναμη κάνοντας τρεις φορές την εβδομάδα αιμοκάθαρση.

Η Κάκια Κοντοπούλου και ο Γιάννης Βίτσας

ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΡΕΥΘΟΥΜΕ ΑΝΑΛΑΦΡΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΑΣ!

Εδώ και ένα χρόνο γράφω τη βιογραφία ενός σπουδαίου Έλληνα, του Λέο Λέανδρος, του μοναδικού Έλληνα συνθέτη που τα τραγούδια του αγαπήθηκαν στις πέντε ηπείρους

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

-Νιώθω ευλογημένος γιατί εδώ και ένα χρόνο γράφω τη βιογραφία ενός σπουδαίου Έλληνα, του Λέο Λέανδρος, του μοναδικού Έλληνα συνθέτη που τα τραγούδια του αγαπήθηκαν στις πέντε ηπείρους. Πούλησε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Δημιούργησε εξ’ αρχής ολοκληρωτικά την καριέρα τόσο της κόρης του Βίκυς Λέανδρος, όντας πέρα από συνθέτης ο παραγωγός και ιθύνουν νους των πιο επιτυχημένων ετών της διαδρομής της. Μερικά από τα ομορφότερα και αναγνωρισμένα τραγούδια του ερμήνευσαν ο Ντέμης Ρούσσος, ο Χούλιο Ιγκλέσιας, η Νανά Μούσχουρη αλλά και πολύ σημαντικά group και ερμηνευτές των δεκαετίων ΄60 και ΄70.

Δε μπορώ να σου περιγράψω τα συναισθήματά μου γράφοντας αυτό το βιβλίο. Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο έχω οικοδομήσει μέχρι τώρα στη ζωή μου. Αδημονώ να ολοκληρωθεί. Θέλω να πιστεύω πως τον επόμενο Ιανουάριο θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ο Θεός με αξίωσε να βρεθώ με αυτόν τον ζωντανό θρύλο που σε λίγες ημέρες κλείνει τα 98 του χρόνια και να μου μεταφέρει τη δύναμη και την ενέργεια του. Νομίζω ότι μας κάνει περήφανους ως Έλληνες το παράδειγμα του!

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this