Γιάννης Μιχαηλίδης: «Προσομοιώσεις» στην Evripides Art Gallery

Το χρονικό της φθοράς και της αναγέννησης μέσα από μια βαθύτερη διαδικασία ζωγραφικής ενσωμάτωσης της ύλης με το υλικό, που οδηγεί σε απρόσμενα εσωτερικά τοπία, αφηγείται ο Γιάννης Μιχαηλίδης στη νέα του έκθεση «Προσομοιώσεις», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στις 12:30 μετά το μεσημέρι στην Evripides Art Gallery και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2019.

Στα καινούργια του έργα, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ανακαλύπτει νέες εικόνες, με νέες ποιότητες, πάντα σε σχέση με τα υλικά, που παύουν να ταυτίζονται μόνο με την οξειδωμένη επιφάνεια, που χαρακτήριζε την προηγούμενη ενότητα των «Scrap», και επιδίδεται με έναν τρόπο «μυσταγωγικό» στη δημιουργία νέων εμπειριών προσομοίωσης της φθοράς.

Η μνήμη τροφοδοτεί το έργο του, ανασύροντας εικόνες από προσωπικά βιώματα, συνδεδεμένα με την πορεία φθαρτών υλικών, όπως τα βίωσε, στην Σκιάθο, στην Αθήνα και στο Πήλιο. Τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να αναγεννηθούν και να αποτελέσουν συστατικό της Νεκρής Φύσης, και αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για να τα απελευθερώσει από τα «δεσμά» τους.

Η μετουσίωση της φθοράς πάνω στο χαρτί, με τον υπαινικτικό τρόπο, που χαρακτηρίζει την Τέχνη του Μιχαηλίδη, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία, με εντάσεις και συνεχείς εναλλαγές, καθώς συχνά τα υλικά και ο καλλιτέχνης έχουν κόντρα ρόλους, δοκιμάζοντας ο ένας τις αντοχές του άλλου.

«Τα χρώματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, σε τιμωρούν αν τα ζορίσεις πέραν των αντοχών τους, ενώ το χαρτί απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αποσάθρωσης» υποστηρίζει ο εικαστικός και προσθέτει ότι ούτε ο ίδιος μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς ο χρόνος της φθοράς επιταχύνεται στο εργαστήριο και εκείνος κάνει «ένα βήμα πίσω», δίνοντας «χώρο» στα υλικά.

Το τσαλάκωμα του χαρτιού και η δημιουργία πτυχώσεων, αποτελεί το πρώτο στάδιο αυτής της ιδιαίτερης διαδικασίας ώσμωσης και εν συνεχεία τον λόγο έχουν τα υδατοδιαλυτά -ακρυλικά- χρώματα, τα οποία παγιδεύονται μέσα στις πτυχώσεις αποκαλύπτοντας εικόνες απρόσμενης ομορφιάς.

«Αχειροποίητα» έργα, που σε κάθε τους στάδιο υπαινίσσεται η πίστη και ο θαυμασμός του δημιουργού τους, στην αστείρευτη δύναμη των οξειδώσεων, αλλά και η έντονη επιθυμία του για εμβάθυνση σε νέες μεθόδους και τεχνικές προσομοίωσης της ύλης με το υλικό, που οδηγούν σε μια νέα θέαση τόσο προσωπική και ξεχωριστή, όσο και η «μυσταγωγική» Τέχνη του Γιάννη Μιχαηλίδη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Γιάννης Μιχαηλίδης

Γεννήθηκε το 1940 στη Σκιάθο. Γενέθλιος τόπος, με ισχυρή επίδραση στο έργο του, αλλά ζει και εργάζεται σε Αθήνα και Πήλιο. Η δεξιοτεχνία του στη ζωγραφική αναγνωρίστηκε από νωρίς, καθώς το 1970 απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην έκθεση νέων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

Από το 1961 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 40 ατομικές εκθέσεις, με πιο πρόσφατη την έκθεση «ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ» στην Εvripides Art Gallery. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε 6 Πανελλαδικές εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρώτη συμμετοχή το 1963, ενώ το 1985, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έλαβε μέρος στις εκθέσεις «Μνήμες-Αναπλάσεις-Αναζητήσεις», καθώς και «Η Ελλάδα και η θάλασσα».

Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, του Τελλόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Εθνικής Τράπεζας , του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), της Ιονικής Τράπεζας, της Alpha Bank, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, της Αγροτικής Τράπεζας, της Γενικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, της Πινακοθήκης Πιερίδη, της Πινακοθήκης Εμφιετζόγλου, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος.

Διάρκεια Έκθεσης:

8 Δεκεμβρίου 2018 έως 12 Ιανουαρίου 2019

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73

X cm
Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this