Γιώργος Αθανασόπουλος: “Οι δράσεις μας στον πολιτισμό θα έχουν στόχο την αναζωογόνηση του τόπου”

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για δήμαρχος στο Δήμο Μεσσήνης και εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή με 51,57%.

Στόχος του Γ. Αθανασόπουλου είναι η ανάπτυξη του Δήμου Μεσσήνης σε οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και πολιτιστικό επίπεδο, με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση του τουρισμού, η οποία θα προέρχεται ως επί το πλείστον από την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Η ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής περνά αναμφίβολα μέσα από την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης

Κύριε Αθανανασόπουλε, είστε ένας από τους ελάχιστους δημάρχους που πρωτοεμφανίστηκαν σε αυτές τις εκλογές και κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή. Υπάρχει κάποιο μυστικό για αυτή σας την επιτυχία;

-Οι πολίτες του Δήμου μας είδαν στην παράταξή μας την ελπίδα για αλλαγή πορείας. Αν υπάρχει κάποιο μυστικό είναι η ειλικρινής σχέση που έχουμε χτίσει με τους πολίτες και το πραγματικό μας ενδιαφέρον να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά. Εμείς ζούμε σε αυτό τον τόπο, τον αγαπάμε και η ενασχόλησή μας με τα κοινά, έχει στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας.

Η παράταξή μας έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο διοίκησης του Δήμου Μεσσήνης και να αποδείξει, ότι οι ενεργοί πολίτες μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά και καθοριστικά στη χάραξη της αναπτυξιακής πορείας.

Θέλουμε ένα Δήμο Μεσσήνης δυνατό και δημιουργικό, έναν τόπο στον οποίο θα μπορείς να ζήσεις με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια, έναν τόπο στον οποίο θα μπορείς να επενδύσεις αξιοποιώντας το τουριστικό και πολιτιστικό μας απόθεμα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Μιλήσατε για ανάπτυξη. Ο Δήμος Μεσσήνης είναι ένας αγροτικός δήμος. Πως ακριβώς βλέπετε την επόμενη ημέρα στον αγροτικό τομέα;

Η ανάπτυξη είναι μια πολυχρησιμοποιημένη και σε πολλές περιπτώσεις κακοποιημένη έννοια. Για να μη μένει η ανάπτυξη στα χαρτιά και στις προεκλογικές υποσχέσεις γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χρειάζεται ειλικρινές ενδιαφέρον και δομημένο σχέδιο. Χρειάζονται μέτρα ανακούφισης αλλά και κίνητρα για τον αγρότη, τον επιχειρηματία, τον έμπορο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον εργάτη.

Βασικός αναπτυξιακός πυλώνας είναι ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό εισοδημάτων στον τόπο μας. Χρειάζεται να δώσουμε λύσεις στους παραγωγούς και τους καλλιεργητές.

Αξιοποιώντας την τοπική παράδοση και τις δυνατότητες παραγωγής, πιστεύουμε, ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε ένα πρότυπο καινοτόμο αγροτικό κέντρο.

Ξεκινώντας από τα καθημερινά προβλήματα, όπως η πρόσβαση στα χωράφια, μπορούμε να φτάσουμε σε αυτά που δίνουν προοπτική, κατοχυρώνοντας ξεχωριστή ταυτότητα για τα προϊόντα της περιοχής μας.

Δεν υποσχεθήκαμε προεκλογικά αρδευτικά φράγματα σε κάθε χωριό, ούτε ανεφάρμοστα γενικόλογα οράματα. Θα φροντίσουμε να λειτουργήσουν αποδοτικά τα αρδευτικά, που υπάρχουν και θα προχωρήσουμε στοχευμένα στη δημιουργία μικρών αρδευτικών χαμηλού κόστους, αλλά τεράστιας αξίας για τους παραγωγούς. Βασική φροντίδα μας θα είναι το αγροτικό οδικό δίκτυο για να μπορούν οι αγρότες να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο πολιτισμός ενός τόπου είναι η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση του μέλλοντός του

Στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία γραφείου αγροτικής ανάπτυξης, ώστε κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να ενημερώνεται για προγράμματα και χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και κρατικούς φορείς.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης

Στο Δήμο Μεσσήνης παράγονται εξαιρετικό ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών. Έχουμε συκοκαλλιέργεια, σταφίδες και αμπέλια, πατάτες και άλλα κηπευτικά. Χρειάζεται όμως να δούμε και άλλες δυνατότητες στην αγροτική παραγωγή. Να αναζητήσουμε ευκαιρίες σε προϊόντα και καλλιεργητικές μεθόδους. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν και πρέπει να είμαστε παρόντες στις νέες εξελίξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

-Η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι στις στοχεύσεις σας;

Το αντίθετο, αποτελεί το δεύτερο πυλώνα της αναπτυξιακής μας πρότασης, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τον αγροτικό τομέα και την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Ο τουρισμός δεν είναι πλέον ήλιος και θάλασσα αλλά μια συνολική εμπειρία. 

Η απόκτηση διακριτής ταυτότητας στον αγροτοδιατροφικό τομέα θα δώσει ώθηση στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Μιλάμε για μια νέα αντίληψη που θα ξεκινά από την Αρχαία Μεσσήνη, θα απλώνεται στις καταπληκτικές παραλίες της Αίπειας, του Πεταλιδίου και της Μπούκας και θα φτάνει στα σπάνια γραφικά ορεινά χωριά του Αριστομένη, της Ανδρούσας, του Τρικόρφου, της Βουφράδας, της Ιθώμης, της Αίπειας και του Πεταλιδίου. 

Στόχος, ένα τουριστικό προϊόν και για τις 4 εποχές του χρόνου, με αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Τα βασικά μας βήματα στον τομέα αυτό θα αφορούν στην αξιοποίηση του ΓΠΣ, την οριοθέτηση των οικισμών και το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης. Η περιοχή μας χρειάζεται τουριστικές επενδύσεις και ξεκάθαρο πλαίσιο του τι θα αναπτυχθεί. Επιπρόσθετα θα κινηθούμε για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και των φυσικών μνημείων της περιοχής.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου στο δήμο μας. Η βελτίωση του επαρχιακού δικτύου είναι απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

Οι δρόμοι ενοποιούν και δίνουν τοπική ταυτότητα, δημιουργούν τοπική συνείδηση του ανήκειν στο Δήμο Μεσσήνης. Οδηγούν τελικά στην απόκτηση τοπικής συνείδησης και ταυτότητας.  

Σε ομιλία του Δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Αθανασόπουλου

-Η ταυτότητα μιας περιοχής έχει σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Ποια θα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσετε στο συγκεκριμένο τομέα;

Θεωρούμε, ότι ο πολιτισμός ενός τόπου είναι η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση του μέλλοντός του. Η Μεσσήνη έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες στα γράμματα και τις τέχνες. Προσωπικότητες που έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον ελληνικό πολιτισμό. Αυτή την παρακαταθήκη θα έχουμε πυξίδα στις δράσεις πολιτισμού. 

Η ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής, περνά μέσα από την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, όχι μόνο ως μνημείου που πρέπει απαραίτητα κάποιος να επισκεφτεί αλλά και ως ενός χώρου σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων. Η αναβάθμιση του διεθνούς νεανικού φεστιβάλ αρχαίου δράματος αποτελεί βασική μας επιδίωξη.

Οι δράσεις μας στον πολιτισμό θα έχουν στόχο την αναζωογόνηση, μέσα από την ενίσχυση της συμμετοχής, του παραδοσιακού καρναβαλιού και τη στήριξη των παραδοσιακών πανηγυριών και τοπικών γιορτών και ένταξή τους στο τουριστικό μοντέλο της περιοχής.

Στις επιδιώξεις μας βρίσκεται η δημιουργία δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, φυσικών τοπίων και ιερών ναών, η ίδρυση και λειτουργία λαογραφικού μουσείου στη Μεσσήνη που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και πόλο έλξης επισκεπτών και η διοργάνωση Μπιενάλε χαρακτικής σε συνεργασία με το Μουσείο Κατσουλίδη.

Η συνεντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα axianews φύλλο 13/7/2019

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this