Γιώργος Λάππας – Αφροδίτη Λίτη: Παράλληλες Οπτικές στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Έκθεση γλυπτικής στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Συνοδοιπόροι στη ζωή, γλύπτες – πλαστουργοί, Ακαδημαϊκοί – δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και αέναοι μαθητές, ο Γιώργος Λάππας και η Αφροδίτη Λίτη, «συναντώνται» ξανά, περίπου τρία χρόνια μετά την απώλεια του κορυφαίου ΄Ελληνα  δημιουργού του 20ού αιώνα, στα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Κόκκινη Φιγούρα, μέταλλο και ύφασμα, 43x24x32 εκ., 2015

Η έκθεση διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με την γκαλερί Citronne  και την επιμέλειά της έχει η ιστορικός της τέχνης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Μαΐου στις 20.00 στο κεντρικό κτήριο της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη. Θα παρουσιαστούν έργα των δύο καλλιτεχνών, ένας διάλογος Ανθρωπο–γνωσίας (Λάππας) και Φυσιο–γνωσίας (Λίτη). Οι δύο γλύπτες συγκλίνουν ως προς την αφετηρία, καθώς και οι δύο ορμώνται από τη φύση, αλλά αποκλίνουν ως προς την έκφραση: ο Λάππας επικεντρώνεται στον άνθρωπο, η Λίτη στα έμβια όντα του περιβάλλοντος.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ: Φτερό με πουλιά, μέταλλο, χυτό αλουμίνιο, 210x80x50 εκ., 2009

Για αυτές τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ τους, αλλά και για το καλλιτεχνικό και προσωπικό απόσταγμα μιας κοινής ζωής, η Αφροδίτη Λίτη θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Μαργαρίτα Πουρνάρα, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης. Η συζήτηση  θα μεταδοθεί σε “live streaming” από τον ιστότοπο του σχολείου και της γκαλερί Citronne. Την έκθεση θα προλογίσει η επιμελήτριά της, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης.

Τα έργα

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο ομάδες έργων του Γιώργου Λάππα, έργα της εποχής των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έργα της τελευταίας δεκαετίας της ζωής του. Η πρώτη κατηγορία (1979–1981) απαρτίζεται από έργα μικρών διαστάσεων, μπρούντζινα. Τα γλυπτά αυτά εστιάζονται στη «φυσιογνωμία» κοντινών του ανθρώπων, φίλων ή μοντέλων της Σχολής. Στα μεταγενέστερα έργα  (2010-2015), το μοντέλο είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, αυτοβιογραφικές, γλυπτικές απεικονίσεις, καθώς τα θέματά τους  συναντώνται στο σύνολο του έργου του – επί παραδείγματι, ο ταξιδιώτης, ο ισορροπιστής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ταξιδιώτης, μέταλλο και ύφασμα, 85χ25χ25 εκ., 2014

Στις γλυπτικές της εικόνες και εγκαταστάσεις, η Αφροδίτη Λίτη ανατέμνει και αναπαράγει εικόνες από τη φύση, από τον περιβάλλοντα φυσικό κόσμο. Δέντρα, έντομα, φυτά, πουλιά, πεταλούδες, ακόμη και πρόσωπα αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον, ώστε να αποδώσουν στη φύση ένα ενδότερο, σχεδόν μεταφυσικό νόημα.

«Η συνύπαρξη του Γιώργη και εμού μέσω του γλυπτικού μας έργου σε έναν σχολικό χώρο, μου προξενεί μία ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, διότι γυρίζοντας πίσω στον χρόνο επαναφέρω στη μνήμη μου ότι στον συγκεκριμένο χώρο εκφράστηκαν οι πρώτες μας ανησυχίες για την τέχνη και ξεκίνησε η διάπλαση της καλλιτεχνικής μας συνείδησης», αναφέρει η Αφροδίτη Λίτη στο εισαγωγικό της σημείωμα στον κατάλογο της έκθεσης.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ: Το κουτί του θησαυρού, χαλκός, σίδερο, ψηφίδες, 20x40x20 εκ., 2004

Και η Τατιάνα Σπινάρη–Πολλάλη σημειώνει: « Ανθρωπο-γνωσία και Φυσιο-γνωσία συναντώνται στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει το μυστήριο, να υπερβεί το πεπερασμένο των αισθήσεων. «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεῖ».Η Τέχνη έχει τη δύναμη να την φωτίσει».

Βιογραφικά των καλλιτεχνών:

Γιώργος Λάππας

Ο Γιώργος Λάππας (1950-2016) γεννήθηκε το 1950 στο Κάιρο της Αιγύπτου, αλλά το 1958 η οικογένειά του μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Reed College στην Αμερική (1969-1973). Ταξίδεψε ως υπότροφος του Watson Foundation στην Ινδία, συλλέγοντας ντοκουμέντα για την ινδική γλυπτική και αρχιτεκτονική (1974). Φοίτησε στο Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο (1975) και συνέχισε τις σπουδές του με εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ιταλία. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ.,1976-1981), με Καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Γιώργο Νικολαΐδη. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι (1984). Παρουσίασε τα έργα του στην Biennale του Σάο Πάολο (1987), στο Aperto της Biennale της Βενετίας (1988) και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας (1991). Με υποτροφία της Fondation Cartier φιλοξενήθηκε στο Jouy-en-Josas (1991). Παραλλήλως, ταξίδεψε και εξέθεσε έργα του στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική. Από το 1987  έως το 2016 δίδαξε ως  Καθηγητής στο τμήμα Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Η Αφροδίτη Λίτη γεννήθηκε στην Αθήνα.

Αφροδίτη Λίτη

Σπούδασε γλυπτική, ψηφιδωτό και αγιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ., 1972-1978), με καθηγητές τον Γιάννη Παππά, τον Γιάννη Κολέφα και τον Κων/νο Ξυνόπουλο. Με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης παρακολούθησε μαθήματα κουλτούρας στο Universita Degli Studi του Μιλάνου (1978), ενώ με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο London University (1983-1986). Τιμήθηκε με το βραβείο γλυπτικής από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (1985). Εργάστηκε ως μουσειακή γλύπτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (1978-2000). Από το 2000  έως και σήμερα διδάσκει στον Τομέα Γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, στη βαθμίδα του Καθηγητή. Εκθέτει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Την έκθεση θα προλογίσει η επιμελήτριά της, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ισορροπιστής, μέταλλο πλαστικό, λαμπτήρες, 127χ25χ25 εκ., 2013

Info:

Ελληνογερμανική Αγωγή

«Γιώργος Λάππας – Αφροδίτη Λίτη: Παράλληλες οπτικές»

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Διάρκεια έκθεσης: Ως Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ώρες  λειτουργίας: Δευτέρα– Παρασκευή 10:00 – 20:00

Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 14:00

Οδός Δημητρίου Παναγέα, 15351 Παλλήνη Αττικής, τηλέφωνο: 210-8176700

www.ea.gr

www.citronne.gr

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λορέττα Γαΐτη: Εάν δεν φροντίζεις το έργο ενός καλλιτέχνη είναι σαν να πεθαίνει για δεύτερη φορά

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια συνέντευξης: Ζέτα Τζιώτη  Πριν από μερικές ημέρες οι πόρτες της Γκαλερί Σκουφά άνοιξαν στην καρδιά του Κολωνακίου για...

Δρ. Μαίρη Καρδάρας: Το motto μας στο “The Demos Center” είναι «αφιερώστε το υπόλοιπο της ζωής σας στην πρόοδο»

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τον γραφικό πεζόδρομο της οδού Ηπίτου στην Πλάκα επίλεξε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), για την ίδρυση του The Demos Center...

Έφη Σπηλιώτη: Η Τέχνη είναι ανάγκη, αναπνοή μου 

Η καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Έφη Σπηλιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε με άριστα και από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και από τη Σχολή Δοξιάδη –...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this