Συνέντευξη στη Λιάνα Ζωζά
Ο Γιώργος Σκούρας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και η συνέχεια και η συνέπεια που τον διακρίνει, αλλά και η καινοτομία, στη δουλειά του, είναι οι καλύτερες συστατικές του.
Την αφορμή για την ωραία συνομιλία μας, την έδωσε η επιτυχημένη επετειακή φιλανθρωπική δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε, στο κτήμα ΣΚΟΥΡΑ, σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Vergos Auctions, με όλα τα έσοδα να διατίθενται στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών | Πόρτα Ανοιχτή, αλλά μαζί και την ευκαιρία να μιλήσουμε για αρκετά περισσότερα και ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν το ελληνικό ποιοτικό κρασί.
-Στις αρχές του Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κτήματος ΣΚΟΥΡΑ, η πολύ επιτυχημένη, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα αποτελέσματα της (21.000 ευρώ), φιλανθρωπική δημοπρασία, σε συνεργασία με τον Οίκο Δημοπρασιών Vergos Auctions. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα, για την μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα, διοργάνωση;
-Η δημοπρασία αυτή, διοργανώθηκε, από κοινού με την VERGOS Auctions, με αφορμή, την επέτειο από τα 200 χρόνια, της ελληνικής επανάστασης του 1821 και παράλληλα, μέσα από τη διάθεση των εσόδων, στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών | Πόρτα Ανοιχτή, θελήσαμε να στηρίξουμε τη σημαντική αυτή προσπάθεια. Από την πλευρά μας, διαθέσαμε 21 φιάλες από το πραγματικά σπάνιο και εκλεκτό κρασί μας, Λαβύρινθος 21 Xρονιές, που κυκλοφόρησε φέτος και όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα, το ευαισθητοποιημένο κοινό, μας έδωσε τη δυνατότητα, να στηρίξουμε και ουσιαστικά τα παιδιά, που τόσο πολύ το χρειάζονται.
Δουλέψαμε αρκετοί άνθρωποι για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και θα ήθελα να αναφερθώ, στην Εκδοτική Φοίνιξ που είχε, όλη τη φροντίδα της συλλεκτικής συσκευασίας, στην Ερωφίλη Καζάζη, την υπεύθυνη του concept και στην Στέλλα Σκούρα, που ήταν η υπεύθυνη, της όλης οργάνωσης.
-Είχα την ευκαιρία, να σας ακούσω να μου περιγράφετε, τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο έγινε η παραγωγή του “Λαβύρινθου 21 χρονιές”, αλλά και την ιδέα της συλλεκτικής συσκευασίας, μέσα από την οποία διατίθεται. Θα θέλατε να το μοιραστούμε και με τους αναγνώστες μας;
-Γiα να φτάσουμε στην παραγωγή του 21ου Λαβύρινθου, χρειάστηκε να αναμιχθούν οι διαδοχικές παραγωγές, των προηγούμενων 21 χρόνων, ξεκινώντας από το 1999. Μια πραγματική καταγραφή της ιστορίας του κρασιού. Το σπάνιο αυτό κρασί, εμφιαλώθηκε σε περιορισμένο αριθμό και δημιουργήθηκε επιπλέον, μια πολυτελής επετειακή συσκευασία στην οποία συνυπάρχει, με 21 ιστορίες, από τα απομνημονεύματα, του Στρατηγού Μακρυγιάννη, θέλοντας να συνδέσουμε τον πολιτισμό, με τον “υλικό” πολιτισμό, το σταφύλι.
-Θεωρήστε ένας από τους πιο δραστήριους και παραγωγικούς Έλληνες οινοποιούς, ενώ παράλληλα, το κρασί σας είναι αλληλένδετο με τη λέξη ποιότητα, όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείστε, στον συγκεκριμένο χώρο. Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί;
-Η περιέργεια και η δίψα για καινούρια πράγματα! Χρησιμοποιούμε καινοτόμες μεθόδους, είτε αυτές αφορούν την παραγωγή των κρασιών μας, είτε την εμφιάλωσή τους, είτε την παλαίωση των κρασιών μας, που γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, σε ειδικά βαρέλια και πάντα υπάρχει η διάθεση για φρέσκιες ιδέες.
-Πιστεύετε πως η μεγάλης διάρκειας οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία σας έχει επηρεάσει επαγγελματικά? Υπάρχει θέση για το ποιοτικό ελληνικό κρασί στην παγκόσμια αγορά;
-Το ελληνικό ποιοτικό κρασί έχει με το κοινό του, μια σχέση που συνεχώς μεγαλώνει και βελτιώνεται, μέσα από την εκπαίδευση όλων μας, με σημαντικότερο, το μοίρασμα με το ευρύτερο κοινό. Θα έλεγα πως και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, αλλά κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, η αγορά, μας δίνει θετικά και αισιόδοξα στοιχεία. Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά, η παρουσία που έχουμε είναι περιορισμένη και ένας λόγος είναι η μικρή παραγωγή, στη χώρα μας, αλλά τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται, μέσα από την στοχευμένη προσπάθεια που γίνεται και ελπίζουμε να συνεχιστεί και από τις επόμενες γενιές οινοποιών.
-Θα χαρακτηρίζατε “οικογενειακή υπόθεση”, το οινοποιείο Σκούρα;
-Θα έλεγα πως πίσω από το οινοποιείο μας κρύβονται πολλά χρόνια δημιουργίας, από ανθρώπους, που δουλεύουν σαν μια ομάδα, που περιλαμβάνει τη γυναίκα μου και τα παιδιά μας. Είναι μια ωραία συνεργασία και μαθαίνουμε συνεχώς ο ένας από τον άλλο. Η δουλειά μας είναι μια δουλειά που ανήκει στις αφιερωματικές. Χρειάζεται αφοσίωση, αλλά και πάθος και μεράκι, αυτό το είδος που κάνει το μάτι σας να λάμπει από την τρέλα της δημιουργίας.
-Ποια θα λέγατε πως είναι η σχέση σας με την τέχνη;
–Εδώ και πολλά χρόνια, η οικογένειά μου, έχει δημιουργήσει μικρές συλλογές έργων τέχνης, οπότε θα έλεγα πως υπάρχει μια αγάπη και μια εξοικείωση με την τέχνη. Κατά καιρούς, το οινοποιείο ανοίγει τις πύλες του στους καλλιτέχνες και μέσα από την οργάνωση θεματικών εκθέσεων, σε συνδυασμό με την οινογευσία προβάλλουμε και επικοινωνούμε την τέχνη, στο ευρύ κοινό. Υπάρχει βέβαια και το προσωπικό μικρόβιο που πάντα αναζητά την απεικόνιση του ελληνικού αμπελιού, στα έργα ζωγραφικής.
-Ποια θα ήταν η απάντησή σας, στην ερώτηση “Τι είναι αυτό, που θα θέλατε, να κάνετε “αύριο””;
-Να έχω μια μεγάλη βάρκα και να πηγαίνω για ψάρεμα!