Γιώργος Σταθόπουλος: “Σκοπός της τέχνης είναι να άγει την ψυχή σ’ έναν τόπο γαλήνιο”

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Ο Γιώργος Σταθόπουλος ανήκει στη γενιά των συγχρόνων ζωγράφων, που είναι εύκολα αναγνωρίσιμος από το Ελληνικό φιλότεχνο κοινό. Στο ίδιο εργαστήριο πάνω από σαράντα χρόνια, στην περιοχή του Αγ. Αρτεμίου στη Γούβα, ανακαλύπτει σχέσεις χρωμάτων, θεμάτων και σχεδίων. Σύμβολα του η γυμνή, ιδανικά όμορφη, γυναίκα γεμάτη καμπύλες, έτοιμη να σαγηνεύσει το κοινό της, κρατώντας στο χέρι της ένα μήλο, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, παίζοντας άρπα ή φλογέρα.

Έργα που συνδυάζουν υπερρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία και πλημμυρίζουν ρομαντισμό, εκτινάσσοντας τον θεατή σε ονειρικές διαστάσεις.

Συναντήσαμε τον δραστήριο εικαστικό στο εργαστήριό του λίγο πριν την ατομική του έκθεση στο Μπούρτζι, στην Κάρυστο, και μιλήσαμε για τις τελευταίες του δραστηριότητες, καθώς και για το ενδιαφέρον που πιστεύει ότι μπορεί να έχουν οι Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό.

Έργο Γιώργου Σταθόπουλου

– Κύριε Σταθόπουλε, πώς εκλαμβάνετε την έννοια της τέχνης σε γενικές γραμμές;

-Για μένα η τέχνη αντιπροσωπεύει την ομορφιά. Οφείλει να ψυχαγωγεί τον άνθρωπο και όχι να τον βασανίζει. Αρκετά δεινά αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Ο άνθρωπός παθαίνει τόσα στην αληθινή του ζωή. Ας ανακαλύπτει την ομορφιά στην τέχνη! Αναφέροντας αυτά, έχω στο μυαλό μου την τέχνη στην αρχαία Ελλάδα, στη ρωμαϊκή εποχή, τότε που το «ιδανικό» ήταν το κάλλος, η ομορφιά.

Σκοπός της τέχνης είναι να άγει την ψυχή σ’ έναν άλλον τόπο, ευχάριστο, γαλήνιο! Προσπαθώ ταπεινά με το έργο μου να πλησιάσω την ομορφιά της ζωής και να την μοιραστώ με τους ανθρώπους γύρω μου.

– Μιλήστε μας για την θεματολογία των τελευταίων σας έργων.

-Ζωγραφίζω ό,τι μου τραβά την προσοχή. Βγαίνω για έναν περίπατο και μπορεί να αισθανθώ όμορφα και να έχω τη διάθεση να ζωγραφίσω. Η θεματολογία μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρική, πλαισιωμένη από φεγγάρια, πουλιά, ποδήλατα, καπέλα και άλλα πράγματα που κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Αγαπώ τα χαρούμενα χρώματα και επιθυμώ οι πίνακές μου να αποπνέουν αισιοδοξία και να κάνουν τον θεατή χαρούμενο.

– Ο Έλληνας ζωγράφος θα μπορούσε να έχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό;

-Συνήθως ο Έλληνας καλλιτέχνης που ζει στην Ελλάδα και εκθέτει στο εξωτερικό έχει κυρίως αγοραστικό ενδιαφέρον από άλλους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί.

Σπανιότερα τα έργα του αγοράζονται από ξένους συλλέκτες. Φυσικά, αν κάποιος Έλληνας ζει και δραστηριοποιείται σε κάποια πόλη του εξωτερικού τότε τα πράγματα γι’ αυτόν είναι διαφορετικά. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που έχουν μεταναστεύσει, ζουν μόνιμα εκεί και έχουν ενσωματωθεί στην άλλη χώρα. Προσωπικά έχω εκθέσει, επί παραδείγματι, στις Βρυξέλλες, στην Νέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, στη Ρώμη. Αγοραστές των έργων μου ήταν κυρίως Έλληνες.

“Ο Έλληνας καλλιτέχνης που ζει στην Ελλάδα και εκθέτει στο εξωτερικό έχει κυρίως αγοραστικό ενδιαφέρον από άλλους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί”

– Μιλήστε μας για την έκθεση που συμμετέχετε αυτόν τον καιρό;

-Είμαι μεγάλος πια και κάνω μόνο πράγματα που με εκφράζουν, με ευχαριστούν, με συνεργάτες που εκτιμώ και αγαπώ. Έτσι, αποφάσισα να συμμετάσχω σε μια έκθεση με άλλους τρεις φίλους μου καλλιτέχνες για να παρουσιάσουμε έργα μας στον όμορφο χώρο του «Art Lepanto», που βρίσκεται στο γραφικό λιμάνι της πόλης της Ναυπάκτου.

Ο χώρος αυτός είναι μαγικός, απίστευτης ομορφιάς, και αποτελεί στέγη πολιτισμού για τους καλλιτέχνες αλλά και επισκέπτες της περιοχής που επιθυμούν να προσεγγίζουν τις εικαστικές τέχνες.
Συμμετέχω, λοιπόν, στην έκθεση αυτή με τον Θανάση Λάλα, τον Απόστολο Χαντζαρά και τον Νίκο Καλατζή, ο οποίος επιμελείται και την έκθεση.

Τίτλος της έκθεσης είναι «Art Exhibition» και διοργανώνεται από τον σύλλογο «Ναύπακτος πολιτιστικές διαδρομές» και θα διαρκέσει ως την 15η Αυγούστου.

– Έχετε προγραμματίσει κάποιες εκθέσεις για την επόμενη σαιζόν;

-Αποφεύγω να κάνω προγραμματισμούς και σχέδια. Είμαι λάτρης του αυθόρμητου και του αυτοσχεδιασμού. Θέλω ό,τι κάνω να το αποφασίζω μέσα από την καρδιά μου.

Προσωπικά, ζω ζωγραφίζοντας. Έτσι, είμαι πολύ παραγωγικός και μπορώ ανά πάσα στιγμή να εκθέσω έργα μου. Έξαλλου, όπως έχω ξαναπεί δεν κάνω διακοπές ποτέ. Ακόμα κι όταν πηγαίνω για τα εγκαίνια κάποιας μου έκθεσης μακριά από την Αθήνα, την επόμενη μέρα επιστρέφω στο εργαστήριό μου. Ακόμα κι όταν επισκέφτηκα τον γιο μου στην Σέριφο, που βρίσκεται τα τελευταία καλοκαίρια στο νησί αυτό για επαγγελματικούς λόγους, δεν κάθισα πάνω από 2 μέρες. Ήθελα να γυρίσω στο εργαστήριό μου. Μου έλειπαν οι καμβάδες και τα πινέλα μου.

“Ζω ζωγραφίζοντας. Έτσι, είμαι πολύ παραγωγικός και μπορώ ανά πάσα στιγμή να εκθέσω έργα μου. Έξαλλου, όπως έχω ξαναπεί δεν κάνω διακοπές ποτέ”

– Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια της ατομικής σας έκθεσης στην Κάρυστο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Την Πέμπτη, 10 Αυγούστου ήταν τα εγκαίνια της ατομικής μου έκθεσης στο Μπούρτζι Καρύστου. Πρόκειται για ενετική κατασκευή του 1350 μ. Χ. που διασώζεται ακέραια. Μαγικό μέρος! Χρησιμοποιούν το χώρο για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Όταν μου πρότειναν να εκθέσω εκεί συμφώνησα αμέσως γιατί εντυπωσιάστηκα από το μέρος.

Προσκλήθηκα από την πολιτιστική οργάνωση της περιοχής και με τη βοήθεια του κ. Βόσσου και πολλών άλλων εκεί οργανώθηκε η έκθεσή μου. Τους ευχαριστώ όλους πολύ! Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει ως τις 20 Αυγούστου. Αν είναι ο δρόμος σας από εκεί μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μέρος. Θα εντυπωσιαστείτε και σεις!

* Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στην axianews.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Ανοιξιάτικη δημοπρασία με 136 δημιουργίες Νεοελληνικής Τέχνης

H Ανοιξιάτικη δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions περιλαμβάνει 136 έργα με σημαντικές υπογραφές καλλιτεχνών, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές εκκίνησης. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this