Γράφει η Χρυσάνθη Κούτρη
Η Γκαλερί Σκουφά -χρόνια τώρα- αποτελεί ένα ενδιαφέρον διάβημα για μια ζωγραφική περιπλάνηση στο μουντό γκρίζο του κέντρου της Αθήνας και χώρος συνάντησης του φιλότεχνου κοινού. Η γκαλερί Σκουφά αυτές τις μέρες παρουσιάζει την πρώτη έκθεση της για το 2019 με τίτλο “Οκτώ ζωγράφοι για την γυναίκα”.
Η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, ο Στέφανος Δασκαλάκης, η Ειρήνη Ηλιοπούλου, η Ειρήνη Κανά, ο Ανδρέας Κοντέλλης, ο Παναγιώτης Μπελντέκος, η Βάσω Τζούτη και ο Γιώργος Χαδούλης, διαμορφώνουν με το έργο τους μια έκθεση- σπουδή στη γυναίκα. Μια έκθεση όπου οι πίνακες ζωγραφικής χαρτογραφούν κάποιες από τις πλευρές της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.
Οι καλλιτέχνες απαθανατίζουν τη θεία γυναικεία μορφή που αποτελεί σταθερή αξία στην επιλογή θέματος ανά τους αιώνες ανάμεσα σε χιλιάδες ζωγράφους. Κάθε έργο με αλλιώτικο τρόπο επιδιώκει να μας ψιθυρίσει μια ιστορία αισθησιασμού και να μας κάνει να πάρουμε άλλη πορεία από αυτή της καθημερινής συνήθειας.
Στην αρχή της έκθεσης μια εντυπωσιακή γυναικεία μορφή με περίτεχνο ένδυμα, όμοιο με υδάτινη πανοπλία που προφυλάσσει από τα βαθιά παγερά ύδατα της αβυσσαλέας μεγαλούπολης, κοιτά στοχαστικά από την γυάλινη πρόσοψη ενός αιωρούμενου κυανού κτιρίου. Το έργο έχει φιλοτεχνήσει η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη.
Στη συνέχεια, το μάτι μας αντικρύζει τη βαθιά γραφή του κάρβουνου που φτιάχνει μορφές σαν σε μπλοκάκι ζωγραφικής, που έχει σαγηνευτεί από την ελευθερία της θωριάς του ωραίου φύλου, Έργο του Παναγιώτη Μπελντέκου.
Οι γυναίκες του Ανδρέα Κοντέλη, μελαγχολικές μα αισθησιακές υπάρξεις είναι οι κοπέλες που φαντασιωνόσουν πως τις έχεις. Μα πάντα ήταν άπιαστες οπτασίες για εσένα ή και τύχαινε να είναι πάντα συμμαθήτριες, φίλες, δασκάλες, συνάδελφοι ή συμφοιτήτριες που ο καιρός τις έκανε βαρίδια της θύμησης σου.
Το κάρβουνο του Ανδρέα Κοντέλλη ζωγραφίζει κινούμενες αισθησιακές φιγούρες και αφήνεται σε εμάς να αναγνωρίσουμε τη μορφή τους για να ξυπνήσει τις φαντασιώσεις μας.
Η γυναικεία νεανική μορφή του Στέφανου Δασκαλάκη, μόνη περιμένει σε δωμάτιο αδειανό κοιτάζοντας στο κενό με στοχαστικό βλέμμα. Τα ρούχα της νεανικά όμως το πρόσωπο και οι εκφράσεις της είναι εκφράσεις γυναίκας
ώριμης να αντιμετωπίσει τη ζωή .
Άλλες ονειρικές μορφές, σαν παραμυθένιες οπτασίες της Ειρήνης Κανά με σουρεαλιστικά στοιχεία, ξεπροβάλλουν από παραμύθια. Γυναίκες ώριμες να αντιμετωπίσουν τη ζωή που πατούν τους φόβους τους.
Οι μικρές κυρίες του Γιώργου Χαδούλη σε γυρνούν πίσω στο χρόνο για να σου θυμίσουν εικόνες από τα ανέμελα χρόνια της νεανικότητας.
Το έργο της Βάσως Τζούτη με εξπρεσιονιστικές απλές αποτυπώνει με χρώμα έντονο, γυναίκες που μας επιδεικνύουν τα κορμιά και τα πρόσωπα τους χωρίς να ντρέπονται τη ματιά μας.
Οι γυναίκες του Παναγιώτη Μπελντέκου ξεπηδούν από τους καμβάδες, σαν τις δικές μας γνώριμες αγαπημένες μας σκέψεις που ξεπηδούν από το μυαλό σε ώρες τυχαίες και μας περιπαίζουν, μορφές που η σκέψη μας δεν μπορεί ποτέ να τις σβήσει από το κιτάπι των αναμνήσεων.
Μια άλλη κυρία, της Ειρήνης Ηλιοπούλου πλένει το σώμα της στο λουτρό. Δεν θέλει να την ενοχλήσουμε καθώς οι σταγόνες νερού και μπογιάς κυλούν σαν να είναι δάκρυα στο βρεγμένο της κορμί.
Άλλη κοπέλα μας ρίχνει μια βιαστική ματιά πριν ξαναριχτει στο διάβασμα του αγαπημένου της αναγνώσματος και με ένα ζεστό χαμόγελο μας καλεί στον κόσμο της και μας σαγηνεύει.
info
Ημερομηνία: Από: 17/01/2019 Έως: 09/02/2019
- Ώρες λειτουργίας: Δευτ: 11:00-15:30, Τρ & Πεμ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00, Τετ: 10:00-15:30, Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-20:00, Σαβ: 10:30-15:30
- Τοποθεσία: Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι
- Eισιτήρια: Δωρεάν
Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.skoufagallery.gr