Δημήτρης Τσιάντης: Η ευεξία και η καλύτερη ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα και επιλογή μας!

CORPORATE WELLNESS ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 93 χρόνια στην υπηρεσία του “WELL BEING AT WORK”

Συνέντευξη στην Χριστίνα Πραβιτσιώτη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 92 ετών από την ίδρυση της Ένωσης Φιλάθλων Εθνικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Τσιάντης μιλά στη Χριστίνα Πραβιτσιώτη για την σπουδαιότητα του corporate wellness στις ελληνικές εταιρίες. Ο κ. Τσιάντης διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Φιλάθλων Εθνικής Τράπεζας (Ε.Φ.Ε.Τ.) από το 2009.

-Κύριε Τσιάντη, εξηγήστε μας τι είναι το corporate wellness;

-Αρχικά θα αναφερθώ στο “wellness” που σημαίνει ευεξία. Είναι μια ευρεία έννοια που συνδέεται με την αυτό-διαχείριση του τρόπου ζωής μας και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών (lifestyle habits) που συνήθως περιλαμβάνουν τη σωματική άσκηση, την απώλεια βάρους, τη διαχείριση στρες, τις υγιεινές διατροφικές επιλογές, τη διακοπή καπνίσματος κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, το “corporate wellness” δηλαδή η εταιρική/οργανωσιακή ευεξία αφορά στη δημιουργία ενός εταιρικού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν τα επίπεδα της υγείας τους, να υιοθετούν πιο υγιεινές συνήθειες και να απολαμβάνουν περισσότερο τον τρόπο ζωής τους.

Μέσω της προσέγγισης αυτής, οι εταιρίες έχουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την καλή υγεία και το ευ ζην (well-being) του ανθρώπινου δυναμικού τους και συγχρόνως να αυξήσουν τα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης και απόδοσης.

-Δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Σωστά;

-Η έννοια του corporate wellness δεν υπήρχε ουσιαστικά μέχρι τη δεκαετία το ’70, ενώ άρχισαν να εφαρμόζονται εταιρικά fitness & wellness προγράμματα μετά το 1980, βασικά σε εταιρίες του εξωτερικού.

-Μιλήστε μας για την Ένωση Φιλάθλων Εθνικής Τράπεζας και πως εμπλέκεται στη «εταιρική ευεξία».

-Η Ένωση Φιλάθλων Εθνικής Τράπεζας (Ε.Φ.Ε.Τ.) είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1927 με κύριο σκοπό την προάσπιση της υγείας των μελών της και τη γενικότερη ανάπτυξη της, μέσω σωματικής άσκησης, αθλοπαιδείας, ταξιδιών & εκδρομών, διαλέξεων, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων/συγκεντρώσεων κλπ.

Τα μέλη της σήμερα ανέρχονται σε περίπου 1.500 και πρόκειται για εν ενεργεία εργαζόμενους και συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας.

-Πως συνδέεται η δράση της ΕΦΕΤ με το “well-being at work”;

-Αναφορικά με το well-being στον εργασιακό χώρο, θα ήθελα κυρίως να εστιάσω στο γεγονός ότι, ενώ -όπως προανέφερα- αποτελεί συνηθισμένη πρακτική εταιριών του εξωτερικού τις τελευταίες περίπου τέσσερις δεκαετίες και στη χώρα μας είναι «trend» των τελευταίων ετών, η Ε.Φ.Ε.Τ. ασχολείται ενεργά με θέματα ευεξίας των εργαζομένων πάνω από εννέα δεκαετίες.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το γυμναστήριο που ανεγέρθηκε το 1936 στον τέταρτο όροφο του Κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Αιόλου 86 και, έκτοτε, η διαχείρισή του έχει ανατεθεί από την Τράπεζα στην Ε.Φ.Ε.Τ., αποτελεί -σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων συναδέλφων- το πρώτο εταιρικό γυμναστήριο σε επίπεδο χώρας.

-Σωματείο με μεγάλη ιστορία. Μιλήστε μας για τις στιγμές που ξεχώρισαν στη διαδρομή του.

-Όντως η Ε.Φ.Ε.Τ. έχει χαράξει μια μακρά και επιτυχή πορεία. Σίγουρα θα ξεχώριζα το ότι τις δεκαετίες ’40, ’50, ’60, ’70, ’80 και ’90 η ιστορική της διαδρομή έχει συνδεθεί με την ενεργό συμμετοχή σε πανελλήνιες διοργανώσεις ξιφασκίας, σκοποβολής, ιστιοπλοΐας, καλαθοσφαίρισης, καθώς και σκακιστικούς αγώνες, με την κατάκτηση συχνά αξιοσημείωτων διακρίσεων και κατάταξη μεταξύ των πρώτων τριών θέσεων.

Πρόκειται για αγώνες τη διοργάνωση των οποίων αναλάμβαναν επίσημοι φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία κ.α.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω το ότι από τις αρχές του 2000 αυξήσαμε τα παρεχόμενα προνόμια που σχετίζονται με το χώρο των ταξιδιών & εκδρομών, σε συνεργασία με γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο, μια συνεργασία που συνεχίζει μέχρι τώρα.

-Με ποιο τρόπο προάγει σήμερα η Ε.Φ.Ε.Τ. το well-being στον εργασιακό χώρο?

-Εμείς στην Ε.Φ.Ε.Τ., με σεβασμό στη μακρόχρονη ιστορία της και στόχο τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών/προνομίων σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις, συνεχίζει να υπηρετεί έμπρακτα τη θεμελιώδη αξία του well-being, θέτοντας προς υλοποίηση -από το 2018- το πρόγραμμα ευεξίας και ευ ζην «Wellness for all!» που προβλέπει μια σειρά από στοχευμένες δράσεις, ο σχεδιασμός και η επικοινωνία των οποίων έχει ανατεθεί σε πιστοποιημένη Health & Wellness Coach με εξειδίκευση στο Corporate Wellness.

Για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προγραμμάτων ευεξίας, ακολουθούμε συνήθεις corporate wellness πρακτικές, όπως είναι η αποτελεσματική χρήση κινήτρων/προσφορών για προσέλκυση & αύξηση της συμμετοχής, η μη άσκηση πίεσης για συμμετοχή, η αξιοποίηση ποικίλων μέσων ενημέρωσης/επικοινωνίας (πχ. ενδοεταιρικά μέσω Intanet & emails, site, ΜΚΔ, δια ζώσης κ.λπ.), η αναζήτηση ιδεών & προτάσεων από τους ανθρώπους για την κατάλληλη επιλογή προγραμμάτων/δράσεων, η εφαρμογή νέων προγραμμάτων βάσει χρονοδιαγράμματος (σταδιακά και όχι ταυτόχρονα), η πιλοτική καταρχήν υλοποίηση κάθε νέου προγράμματος ευεξίας, καθώς και η ενθάρρυνση συμμετοχής των μελών του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου.

-Θα θέλατε να μας αναφέρετε τις στοχευμένες δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα “Wellness for all!”; Ποια προγράμματα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

-Βεβαίως! Μέχρι σήμερα, έχουμε εμπλουτίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες/παροχές στο χώρο του γυμναστήριου με νέα σύγχρονα προγράμματα γυμναστικής, όπως cross-training, body sculpt, legs & abs, total body, pilates & stretching, καθώς και μαθήματα ορθοσωμικής άσκησης για βελτίωση της στάσης σώματος (posture improvement), λόγω της επιβάρυνσης από την πολύωρη καθιστική ζωή.

Επίσης, προχωρήσαμε σε συνεργασία με γυμναστήρια/δίκτυα γυμναστηρίων, αθλητικά σωματεία και studio pilates/yoga, παρέχοντας εναλλακτικά στα μέλη μας τη δυνατότητα εκγύμνασης σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές. Ενώ πρόσφατα, συστήσαμε Ομάδα ΕΦΕΤ runners καθώς και Ομάδα Εθελοντών με το όνομα ΕΦΕΤeam, με σκοπό τη συμμετοχή σε διάφορες δράσεις που είτε οργανώνονται από άλλους φορείς είτε με ιδία πρωτοβουλία.

Ο κύριος γνώμονας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των σημερινών αλλά και των μελλοντικών δράσεων μας, είναι να προσφέρουμε στα μέλη μας όσο το δυνατόν περισσότερες & ποικίλες επιλογές, προκειμένου να συμμετάσχουν ανάλογα με τους προσωπικούς τους στόχους και ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής τους.

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κύρια οφέλη για τους συμμετέχοντες στις wellness προγράμματα/δράσεις?

-Τα θετικά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες γίνονται σταδιακά ορατά και, όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί και από σχετικές έρευνες, ενδεικτικά περιλαμβάνουν: αυξημένη ενέργεια, μεγαλύτερες αντοχές, πιο «ανεβασμένη» διάθεση, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων, ενίσχυση κοινωνικοποίησης/επικοινωνίας, τόνωση αυτοπεποίθησης, καλύτερη συνολική υγεία κα.

Όπως είναι κατανοητό, όλα τα παραπάνω έχουν όφελος στον άνθρωπο τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα, κυρίως όσον αφορά τα επίπεδα αυτοβελτίωσης, τη διατήρηση του work-life balance και τη γενικότερη απόδοση.

-Ας κλείσουμε με το motto σας.

-«Η ευεξία και η καλύτερη ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα και επιλογή μας!»

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this