“Αδάμ & Εύα”: Η συνύπαρξη τους στον Κήπο της Εδέμ

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση “Αδάμ & Εύα” στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου. Μια ιστορία βασισμένη στο κείμενο του Μαρκ Τουαίην “Ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας”, η οποία έρχεται να ενσαρκώσει τους πρωτόπλαστους και να μας παρουσιάσει με αρκετά έξυπνο χιούμορ τη ζωή τους με τη μορφή ημερολογιακής καταγραφής.

Γράφει η Αλεξία Λυμπέρη

Λίγα λόγια για το έργο

Φυσικά κι όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Αδάμ και της Εύας, από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου, τη συνύπαρξη τους στον Κήπο της Εδέμ, μέχρι και την πτώση τους λόγω του προπατορικού αμαρτήματος.

Όμως πόσοι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί πως ήταν η ζωή των δύο αυτών πρώτων ανθρώπων οι οποίοι δεν γνώριζαν τίποτα για τη διαφορά των φύλων, καθώς και για τον κόσμο που μας περιβάλλει;

Η παράσταση αυτή έρχεται, άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με τρυφερότητα, να μας παρουσιάσει τη διαφορά των δύο φύλων, καθώς και την πρώτη εξερεύνηση του κόσμου που μας περιβάλλει.

Η Εύα παρουσιάζεται πιο ομιλητική από τον Αδάμ, ο οποίος συχνά αναρωτιέται πως γίνεται αυτό το πλάσμα να μιλάει συνεχώς, κι είναι εκείνη που αρχικά νιώθει την ανάγκη να δώσει ονόματα τόσο στους ίδιους, όσο και στα πράγματα που τους περιβάλλουν, κι έπειτα αρχίζει το παιχνίδι της παρατήρησης.

-Εμένα θα με λένε Εύα. Εσένα πως σε λένε;
– Άσε μας μαντάμ.
-Αδάμ! Αυτό είναι!

Προκείμενου να κατανοήσουν τους νόμους της φύσης αρχίζουν να παρατηρούν τη ροή του νερού, τα ζώα, τα φυτά… Και φυσικά να κάνουν πειράματα! Διότι τίποτα δεν ισχύει στους νόμους της φύσης εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί! Η περιέργεια του ανθρώπου για την εξερεύνηση και την οριοθέτηση του αγνώστου, είναι αυτή που οδήγησε και στην πτώση του Αδάμ και της Εύας από την Κήπο της Εδέμ… κι έπειτα ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς πλέον έχει υπεισέρθει στη ζωή τους η έννοια του καλού, του κακού και του θανάτου.

 Όμως η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ, καθώς ο συγγραφέας Μαρκ Τουαίην, μεταφέρει τον Αδάμ και την Εύα και στο σήμερα, πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, θέλοντας να μας παρουσιάσει τόσο τη σύγχρονη εικόνα των ανθρώπων αυτών, καθώς και να καυτηριάσει τα σύγχρονα δρώμενα.

Γιατί ο άντρας και η γυναίκα, δύο πλάσματα τόσο διαφορετικά από κατασκευής τους, πρέπει να ζουν μαζί; Ο Τουαίην δεν αποπειράται να δώσει καμία απάντηση σ’ αυτό το αιώνιο ερώτημα, αντιθέτως το περιπλέκει φορτίζοντάς το με υπαρξιακές αγωνίες και κριτική στάση απέναντι στις «δομές εξουσίας».

Η παράσταση

Η Εύη Μητσοπούλου επιμελείται τόσο τη διασκευή και μετάφραση του κειμένου, όσο και τη σκηνοθεσία αυτής, καθώς ταυτόχρονα υποδύεται και το ρόλο της Εύας. Όσον αφορά τη σκηνοθεσία, η αλληλουχία των σκηνών είναι άρτια χωρίς να δυσχεραίνουν το θεατή να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης του έργου.

Η ίδια ως Εύα ερμηνεύει με άρτια προφορά κι άρθρωση λόγου, με εκφραστικότητα κι επαγγελματισμό το ρόλο της. Αφελής, χαριτωμένη και συναισθηματική, όσο χρειάζεται, μας μεταφέρει μοναδικά μια Εύα με πολλά στοιχεία από το χαρακτήρα κάθε γυναίκας ανεξαρτήτως εποχής.

Ο Δημοσθένης Φίλιππας, στο ρόλο του Αδάμ, με τις υποκριτικές του ικανότητες, την άρτια ερμηνεία και κινησιολογία του, μας χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου. Ερμηνεύει με επαγγελματισμό μία εικόνα καρικατούρα του άνδρα, ένα πλάσμα το οποίο αργεί να ωριμάσει εν συγκρίσει με τη γυναίκα, αλλά γοητευτικό συνάμα.

Τα δε σκηνικά της Αναστασίας Κουτουμάνου και της Αγγελικής Λατάνης, πλαισιώνουν αξιόλογα το κείμενο, παρόλο τις δυσκολίες του περιορισμένου χώρου που διαθέτουν.

Τα κουστούμια της Μαντώ Ψυχουντάκη, ευφάνταστα, ειδικά τα ολόσωμα κουστούμια που φορούν αρχικά ο Αδάμ και η Εύα κατά την παραμονή τους στον Κήπο της Εδέμ, πάνω στα οποία αναγράφονται οι τέλειες σωματικές αναλογίες του κάθε φύλου.

Συνολικά πρόκειται για ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες επί σκηνής, η οποία δεν πρόκειται να αφήσει κανένα θεατή να φύγει από το θέατρο χωρίς να γελάσει…

Ιδανική παράσταση για όσους θέλουν να δουν μια θεατρική παράσταση και να περάσουν όμορφα το βράδυ τους.

info παράστασης

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (έως 19/2)

Θέατρο: Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, 210 6453330)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: Κανονικό : 10 ευρώ,/ Φοιτητικό, Άνεργοι, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 8 ευρώ / Ατέλειες : 5 ευρώ

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this