Ελληνογερμανική Αγωγή: Μια αλλιώτικη βόλτα στον «κήπο» των Μαθηματικών

Κατάμεστη ήταν την Τετάρτη το βράδυ η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής, όπου τα Μαθηματικά συνάντησαν την Τέχνη με διεθνείς παρουσίες και με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως Έτους Μαθηματικών από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αλλά και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Από αριστερά Καρολίνα Καλκαντάρα, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου Ελληνογερμανικής Αγωγής, Κυριακή Πετρέα, Διευθύντρια Γυμνασίου Ελληνογερμανικής Αγωγής, Χρύσα Αποστολάτου με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου, στα εγκαίνια της έκθεσης «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται» που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Στα εγκαίνια της έκθεσης έργων του Eugen Jost με τίτλο «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται», παρών δεν ήταν μόνο ο καταξιωμένος Ελβετός καλλιτέχνης, αλλά κι ο συνεργάτης του, «γκουρού» των Μαθηματικών και εμπνευστής καινοτόμων παιδαγωγικών μοντέλων που αποτελούν σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, Dr. Peter Baptist, για να μιλήσουν με γοητευτικά παραδείγματα και με τη βοήθεια προβολών στο κοινό, καθώς επίσης κι ο Ανάργυρος Φελλούρης, Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος Ε.Μ.Ε.

Περιτριγυρισμένοι από 36 πίνακες όπου τα έντονα χρώματα «συνομιλούσαν» με τους αριθμούς – τα 16 απ’ αυτά τα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση στην Ελλάδα και με σκοπό να καταδείξουν τη σύνδεση των Μαθηματικών με την Αρχαία Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού του 2018 ως Έτους Μαθηματικών, όπως ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας – οι ομιλητές της εκδήλωσης είπαν μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας απόψεις, αλλά να κάνω και ένα πείραμα. Σκεφτείτε μία μέρα χωρίς αριθμούς. Δεν θα υπήρχε ώρα, σελίδες βιβλίων, αποτελέσματα αγώνων ποδοσφαίρου. Η ζωή μας αποτελείται από αριθμούς και γι’ αυτό η έκθεση αυτή ονομάζεται «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται». Όταν σκέφτεστε αριθμούς, ποιους αριθμούς ακριβώς σκέφτεστε; Σκέφτεστε φυσικούς αριθμούς; Όποιους αριθμούς και αν σκέφτεστε, να ξέρετε ότι είστε ήδη στον κόσμο του Πυθαγόρα του 5ου αιώνα π.Χ.», είπε, μεταξύ άλλων ο Dr Peter Baptist, κάτοχος της έδρας Μαθηματικών και Εκπαίδευσης στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth, ακαδημαϊκός σύμβουλος του μεγαλύτερου σχολικού δικτύου αριστείας στην επιστήμη και στα μαθηματικά στη Γερμανία (MINT – EC).

Και συμπλήρωσε: «Οι μαθηματικοί του αρχαίου ελληνικού κόσμου είχαν ένα πιστεύω, ότι όλος ο κόσμος ρυθμίζεται από αριθμούς. Ο Jost σας είπε ότι είναι καλλιτέχνης και έτσι ακριβώς βλέπει και τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά γι’ αυτόν είναι ένας τεράστιος κήπος με πολλά λουλούδια, ανηφόρες, κατηφόρες, μονοπάτια. Ο Jost επισκέπτεται αυτόν τον κήπο και αν κάποιο λουλούδι του αρέσει, το παίρνει μαζί του και το κάνει έργο. Και έτσι βλέπετε κι εσείς αυτή τη βόλτα του Jost στον κήπο των μαθηματικών. Τέτοια παραδείγματα έχετε μπροστά σας απόψε μέσα από τους πίνακες του Jost. Στα έργα του βλέπουμε τους αριθμούς και τα μαθηματικά με έναν άλλο τρόπο. Βλέπουμε το πυθαγόρειο θεώρημα και την απόδειξή του μέσα από την τέχνη».

Στη συνέχεια έκανε μία επίδειξη στο κοινό χρησιμοποιώντας ένα σκοινί με 10 κόμπους. Έδειξε πώς με τον τρόπο αυτό οι Αιγύπτιοι δημιουργούσαν εμπειρικά ορθογώνια τρίγωνα, ενώ αποκάλεσε άλλο ένα «λουλούδι των μαθηματικών» τον αριθμό π.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Αναλογίστηκα με την επίσκεψή μου αυτή πόσα πράγματα με συνδέουν με την Ελλάδα. Και οι δύο χώρες είναι χώρες δημιουργίας της δημοκρατίας. Εδώ και πολλά χρόνια έχω ενθουσιαστεί με τα μαθηματικά και τα μαθηματικά τα επινόησαν οι αρχαίοι Έλληνες. Οι Έλληνες όμως χαρακτηρίζονται και από τη λατρεία τους για την τέχνη. Σε όλα τα έργα των Ελλήνων υπάρχει ο παιγνιώδης χαρακτήρας της ελληνικής σκέψης», είπε με τη σειρά του ο Ελβετός καλλιτέχνης Eugen Jost. Και κατέληξε: «Ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε έναν πίνακα που έχω σκεφτεί εδώ και καιρό. Αναζητώ μία μεγάλη επιφάνεια, για να δημιουργήσω έναν μεγάλο πίνακα, με τον οποίο θα μπορούσαν να παίξουν τα παιδιά. Θα μπορούσε να είναι παντού ένας τέτοιος χώρος, για να μάθουν τα παιδιά μαθηματικά παίζοντας και μέσω της τέχνης».

Τέλος, ο καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος Ε.Μ.Ε., Ανάργυρος Φελλούρης σημείωσε:

«Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία είναι ένα από τα αρχαιότερα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα και εφέτος συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας. Σκοπός της είναι η διάδοση της μαθηματικής επιστήμης, η πρόοδος των μαθηματικών, η εκπαίδευση, ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων των μελών της. Η έκθεση της Ελληνογερμανικής Αγωγής που γίνεται σε συνεργασία με την Ε.Μ.Ε. φιλοξενεί έργα που διηγούνται ιστορίες, αναλύουν τα μαθηματικά και διεγείρουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων γι’ αυτά. Τα μαθηματικά είναι ανώτερη έκφραση της πνευματικής ικανότητας του ανθρώπου. Λειτούργησαν προς όφελος της κοινωνίας με συνεισφορά σε πολλά επίπεδα. Η ουσία των μαθηματικών δεν βρίσκεται μόνο στην ωραιότητα των αριθμών αλλά και στο γεγονός ότι είναι κάτι περισσότερο από επιστήμη. Έχουν μεγαλύτερο βάθος ακόμη και από τη φιλοσοφία, μεγαλύτερη ομορφιά ακόμη και από την ομορφιά της ποίησης. Τα μαθηματικά δημιουργούν και καινοτομούν».

Από αριστερά Στέλιος Σάββας, Ανάργυρος Φελλούρης, Σταύρος Σάββας, Eugen Jost και Peter Baptist στα εγκαίνια της έκθεσης «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται» που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Διάρκεια έκθεσης: 31 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας για το κοινό:

Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 π.μ. – 8.00 μ.μ.

Σάββατο – Κυριακή 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ

Για κρατήσεις σχολείων: πληροφορίες κ. Αλεξόπουλος, τηλέφωνο 2108176790,

mail: [email protected]

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου 

Γράφει η Ανδριανή Βουβάκη   Η Έρση Σωτηροπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς, με τη γραφή της να χαρακτηρίζεται...

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

Le Corbusier : Η Villa Savoye και η συμβολή της στην εγκαθίδρυση του Μοντερνισμού

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη Ιστορικός Τέχνης Γεννημένος στην Ελβετία με το όνομα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γρι, το 1887, ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής θα πίστευαν ότι ένα παιδί που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this