Ζωγραφική σπονδή στην ημέρα της γυναίκας με την “Μούσα του εγκλεισμού” και τα κοράσια της ωδής “Το φάσμα” του Ανδρέα Κάλβου

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος*

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γορτάζεται διεθνώς κάθε χρόνο στις 8 Μαίου.
Θεσπίστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 1977, για να αναδείξει την κοινωνική προσφορά και τους αγώνες της, να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ανα τον κόσμο και να προωθήσει τα δικαιώματα της.

Κάθε χρονιά διοργάνωνα στο ART STUDIO EST ή συμμετείχα σε τιμητικές εκθέσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων με αφορμή της Ημέρας της Γυναίκας.
Φέτος στα πλαίσια της καραντίνας και της συνεχιζόμενης πανδημίας αφιερώνω απλά με σεβασμό τρία ζωγραφικά έργα μου.

Το φάσμα, Κώστας Ευαγγελάτος

Το ζωγραφικό δίπτυχο που ανήκει ευρύτερα στο πνεύμα των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επαννάσταση του 1821, τα οποία είχα εμπνευστεί απο την έβδομη Ωδή του Ανδρέα Κάλβου “ΤΟ ΦΑΣΜΑ”.

Συγκεκριμένα από τις στροφές ή και θ’ που ο μεγάλος Επτανήσιος ποιητής και διανοούμενος γράφει με το ιδιάζον αισθητικό ύφος του:

ΤΟ ΦΑΣΜΑ

ή στροφή

Κοράσια, ιδού, μητέρες
περνάουν. Έλαμπον πρώτα
τα πλήθη αυτών σαν άστρα
εχαίροντο, και τ’ άρπαξε
θανάσιμη ώρα.

θ’ στροφή

Έχουσι των στεφάνων τους
μαδημένα τα ρόδα
γυμνά τ’ ‘ασπρα βυζία τους,
μιασμένα από τα χείλη
αγρίων βαρβάρων.

Η μούσα του εγκλεισμού, Κώστας Ευαγγελάτος

Επίσης την πρόσφατη ζωγραφική μου σύνθεση με τίτλο “Η Μούσα του εγκλεισμού”.
Το σχέδιο του έργου άρχισε την περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, από την εκ του φυσικού σπουδή του μοντέλου στο ατελιέ μου και ολοκληρώθηκε από την φαντασία μου στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι.

Χρόνια πολλά και αγωνιστική δύναμη σε όλες τις Γυναίκες!

* Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this