Η έκθεση «Καμπή στο χρόνο» της Ξανθίππης Τσαλίμη, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 14 Μαϊου 2019 έως τις 15 Ιουνίου 2019.

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικής δημιουργού Ξανθίππης Τσαλίμη με τίτλο: “A bend in time”/ “καμπή στο χρόνο”, την Τρίτη 14 Μαϊου του 2019.

Η εικαστικός οποία ζει κι εργάζεται με μεγάλη επιτυχία στην Νέα Υόρκη, χωρίς ποτέ ωστόσο να έχει ξεχάσει τον γενέθλιο τόπο της, γεγονός που την κάνει να επισκέπτεται ανά ορισμένα διαστήματα την Αθήνα, εκθέτοντας κάθε φορά στην προαναφερθείσα αυτή, ιστορική–και όχι μόνον –γκαλερί, (που συνεχίζει να διακρίνεται για τις ποιοτικές επιλογές της), κάποιες από τις ολοκληρωμένες ενότητες χαρακτηριστικών έργων της.

Χρησιμοποιώντας λάδι σε καμβά, η ζωγράφος στην τωρινή της έκθεση, αποδίδει εκφραστικά, μια σειρά από όψεις και υποβλητικές παραλλαγές των τοπίων θα λέγαμε της ψυχικής ενδοχώρας.

Η γραφή της είναι κατά βάση αφαιρετική, αλλά όπως υπογραμμίζει η Ιστορικός Τέχνης (ΕΚΠΑ)Αθηνά Σχινά, στο κείμενό της που είναι τυπωμένο στον συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης, «σε κάθε πραγματικότητα (αναφορικά με τα συγκεκριμένα έργα, όπως αυτά παρουσιάζονται), ενυπάρχει αφαίρεση και αντίστοιχα σε κάθε αφαιρετική μορφοποίηση περιλαμβάνονται οι χίλιες και δύο όψεις κάθε συγκεκριμένου πράγματος».

Στις μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους συνθέσεις της, μέσα από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τονικότητες χρωμάτων και υφολογικές χροιές, η Ξανθίππη Τσαλίμη, μεταφέρει την ρευστότητα και τις μεταλλαγές νεφελωμάτων θαρρεί κανείς, τα οποία υπαινίσσονται ανθρώπινες διαθέσεις και λεπταίσθητες ταυτοχρόνως καταστάσεις συναισθηματικών αλλά και στοχαστικών ανατροπών, χαρακτηριστικά άλλωστε γνωρίσματα, που υπογραμμίζουν παράδοξες ισορροπίες της ζωής, αντιθετικά επίσης συμβιωτικές καταστάσεις, αλλά και πραγματικότητες που αφορούν λειτουργίες του υποσυνειδήτου.

INFO:

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Κολωνάκι 106 75 Αθήνα

Ωρες λειτουργίας:
Τρίτη–Παρασκευή 11:00–14:30 & 18:00–21:00
Σάββατο 11:00–14:30

Πληροφορίες: 210-7213938 | www.athensartgallery.gr

Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαϊου 2019 έως 15 Ιουνίου 2019

Who Is Who

Η Ξανθίππη Τσαλίμη γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, όπου σπούδασε και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία . Από το 2013 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνώντης Αθήνας (2002-2007) με δασκάλους τους Γ. Βαλαβανίδη, Π. Χαραλάμπους και Μ. Μανουσάκη.

Κατά την περίοδο των σπουδών της παρακολούθησε τα εργαστήρια ψηφιακών μορφών τέχνης του Μ. Σαντοριναίου, σκηνογραφίας του Γ. Ζιάγκα και συνέχισε μαθήματα στο εργαστήριο γραφικών τεχνών της ΑΣΚΤ, με καθηγήτρια τη Λ. Βιδάλη.

Έχει κάνει σπουδές στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (1995-2000). Συνέχισε στο University of Art and Design του Ελσίνκι, όπου συμμετείχε σε πολυεθνικό ομαδικό καλλιτεχνικό έργο.

Μετά το πέρας των σπουδών της βραβεύτηκε με υποτροφία (2007&2008) από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης και την Real Academia de Historia de San Quirse ως η μοναδική ξένη συμμετοχή στις εκθέσεις και στα εργαστήρια τοπιογραφίας υποτρόφων του Palacio de Quintanar της Σεγκόβιας, στην Ισπανία.

Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικά δρώμενα στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία, όπου έχει τιμηθεί με διακρίσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Νέα Υόρκη, Μαιάμι, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Παρίσι, Ζυρίχη, Σύδνευ κ.α.

Ατομικές Εκθέσεις

2015 “Dream Scapes” ζωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα
2012 «Ξανθίππη Τσαλίμη – ζωγραφική», Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα
2009 «Στιγμές», Aspro Art, Αθήνα

Ομαδικές Εκθέσεις

2018 “DO”, Camaver Kunshaus, Villa Monastero, Varenna, Como, Ιταλία
2017 “On Paper”, Gallery D’arte, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
2016 “Unsettled landscapes”, Mac Fine Art, Μαιάμι, Η.Π.Α.
2013 «The Road Gallery Summer Show», The Road Gallery, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
2011 «Δεκέμβριος», Art Floor Gallery, Παρίσι, Γαλλία
2011 «Art Paris 2011», Saatchi gallery, Grand Palais, Παρίσι, Γαλλία
2010 «Αrt & Αrchitecture», Artower, Αθήνα
2010 «Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη», Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα
2010 «Αντισταθείτε», Unicef, Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα
2008 «Exposicion de Pintores Pensionados del Palacio de Quintanar», Σεγκόβια, Ισπανία
2008 «13+1 καλλιτέχνες για τον έρωτα», Saint George Lycabettus, Αθήνα
2007 «Συν ουσίες», Εικαστικός Κύκλος, Αθήνα
2007 «Γυναίκα», Πινακοθήκη Ψυχάρη 36, Αθήνα
2006 «4 νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν το έργο τους», Δημοτική Πινακοθήκη «Σοφία Λασκαρίδου», Καλλιθέα

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Ανοιξιάτικη δημοπρασία με 136 δημιουργίες Νεοελληνικής Τέχνης

H Ανοιξιάτικη δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions περιλαμβάνει 136 έργα με σημαντικές υπογραφές καλλιτεχνών, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές εκκίνησης. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this