Η έκθεση “Takis” στην Tate Modern στο Λονδίνο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου και το private view της έκθεσης “Takis”που διοργανώθηκε από την Tate Modern του Λονδίνου στις 2 Ιουλίου 2019 το πρωί και το απόγευμα της ίδιας μέρας αντίστοιχα. 

Δημοσιογράφοι από τον διεθνή τύπο και πλήθος φιλότεχνων από το διεθνές jet set, συλλέκτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, Διευθυντές Μουσείων όπως του Κέντρου Ζωρζ Πομπιντού και άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων, παρευρέθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση που αποτελείται από 80 και πλέον έργα του Takis.

Tate London – Takis

Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Achim Borchardt-Hume, Διευθυντής Προγραμμάτων και Εκθέσεων της Tate Modern, η Μένια Κούλη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Takis KETE και ο επιμελητής της έκθεσης Michael Wellen. Δημοσιογράφοι και κριτικοί τέχνης από όλο τον κόσμο έγραψαν διθυραμβικές κριτικές και αφιερώματα, όπως στους Times, The Guardian, Financial Times και στο Forbes.

Μία μέρα μετά, η έκθεση άνοιξε για το ευρύ κοινό και η προσέλευση ήταν αξιοσημείωτη. Οι επισκέπτες θαύμασαν έργα του Takis από ολόκληρη την καλλιτεχνική του πορεία.

Tate London – Takis

Σε συνεργασία με το μουσείο Tate για τη διεκπεραίωση της έκθεσης, το Ίδρυμα Takis δανείζει 25 και πλέον σημαντικά και ιστορικά έργα του γλύπτη και προσκομίζει υλικό από το αρχείο του, όπως κείμενα, συνεντεύξεις και καταλόγους.

Τα υπόλοιπα σημαντικά και ιστορικά έργα της έκθεσης προέρχονται από μεγάλα Μουσεία, όπως το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού και τη Fondation Louis Vuitton αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές. 

Στην πλέον των 70 χρόνων καριέρα του, ο Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, γεν.1925) δημιούργησε μερικές από τις πιο πρωτοποριακές τέχνες του 20ουαιώνα. Ένας γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, αναζητά την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος.

Tate London – Takis

Ο Takis ήταν μία από τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και παραμένει ακόμα μια πρωτοποριακή προσωπικότητα. Το μουσείο Tate Modern στήνει τη μεγαλύτερη έκθεση του Takis στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη σπάνια εγκατάσταση “Magnetic Fields”, μουσικές συσκευές που δημιουργούν συντονισμένους και τυχαίους ήχους, καθώς και δάση από τα χαρακτηριστικά του “Σινιάλα”

Guy Brett, international Art Critic, Writer and Curator, Michael Wellen, Curator exhibition “Takis” Tate Modern, Menia Kouli, Director of Public Affairs Takis Foundation KETE
Photo credits: Hlias Nak

Η έκθεση “Takis” θα διαρκέσει έως και τις 27 Οκτωβρίου 2019 και συνδιοργανώνεται από τον συγγραφέα και επιμελητή Guy Brett, ο οποίος συμμετείχε στενά στο “Signals London”, και τον Michael Wellen, Eπιμελητή Διεθνούς Τέχνης, Tate Modern, με την Helen O’Malley, Βοηθό Επιμελητή, Tate Modern. Συνοδεύεται από έναν κατάλογο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε ειδική έγχρωμη φωτογράφιση, καθώς και θα περιέχει νέα δοκίμια.

From the left: Helen O’ Malley Assistant Curator exhibition “Takis”, Tate Modern, Michael Wellen Curator exhibition “Takis”, Tate Modern, Irene Panagopouloscollector, Magna Marine Inc. CEO and Patron, Achim Borchardt – Hume, Director of Exhibitions and Programmes, Tate Modern, Menia Kouli, Director of Public Affairs, Takis Foundation KETE. 
Photo credits: Hlias Nak

Η έκθεση διοργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani de Barcelona, όπου θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2019, και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2020.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this