Site icon Artviews

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» στο φως της πανσελήνου στη Μεσσαρά Ηρακλείου

Διονύσιος Σολωμός

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει -με ελεύθερη είσοδο- την 43η δημιουργία της, επάνω στο εμβληματικό κείμενο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, σε χώρο άκρως μυσταγωγικό υπό το φως της ολόγιομης Σελήνης του Αυγούστου, την Κυριακή 22/8/2021 και ώρα 9μ.μ.

Υπό τη μορφή αναλογίου, η Ομάδα προΤΑΣΗ επανακάμπτει στα κλασικά κείμενα της νεοελληνικής γραμματείας, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Επιλέγει την «Α΄ Μορφή» του ανολοκλήρωτου σολωμικού έργου «Η Γυναίκα της Ζάκυθος – Όραμα Του Διονύσιου Ιερομόναχου Εγκάτοικου Εις Ξωκλήσι Ζακύνθου» και το παρουσιάζει στην πλήρη του αρχική έκταση και με την ιδιωματική γλώσσα που πλέον εκδίδεται, στον κατάφυτο προαύλιο χώρο ενός ναΐσκου της εποχής της ενετοκρατίας -στην καρδιά του νομού Ηρακλείου- στο ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα Βουρβουλίτη Καινούργιου στη Μεσσαρά.

Το έργο «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διον. Σολωμού (1798 – 1857) είναι ένα ιδιαίτερα οξύ κείμενο γραμμένο σε ιδιόρρυθμη πρόζα με στοιχεία ποιητικού λόγου, σε δημοτική γλώσσα με πολλά ιδιωματικά ζακυνθινά στοιχεία. Η συνύπαρξη φυσικών και υπερφυσικών σκηνών, χαρίζουν στο κείμενο ένα βιβλικό και προφητικό τόνο και το συνδέουν με την παράδοση της οραματικής προφητικής λογοτεχνίας και ειδικά με τη θεολογική «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, με την «Υπερκάλυψη» του Ούγκο Φόσκολο, και, κατά πάσα πιθανότητα, με τον «Ανώνυμο» του 1789, ένα τολμηρό σατιρικό κείμενο, αρκετά σκοτεινό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ο εθνικός μας ποιητής επεξεργάστηκε τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» σε τρία στάδια: από τον Απρίλιο του 1826 έως τον Δεκέμβριο του 1829, από τον Δεκέμβριο του 1829 έως τον Νοέμβριο του 1833, και από τον Νοέμβριο του 1833 μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου.

H Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ σκοπεύει να καταπιαστεί σκηνικά και με τα υπόλοιπα στάδια επεξεργασίας («μορφές β΄ και γ΄») του σολωμικού κειμένου σε βάθος δύο ετών, ξεχωριστά την κάθε φορά.

Info Παράστασης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Διονύσιος Σολωμός

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης

Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Ανάστα Αργυροπούλου, Πελαγία Μουρούζη, Δημήτρης Φοινίτσης

Προσωπογραφία: Εμμανουήλ Καβουσανός

Από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ

ελεύθερη είσοδος

διάρκεια δράσης: 45΄

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021, ώρα 21:00

Ξωκλήσι Αγίου Ανδρέα, ενορίας Βουρβουλίτη Μεσσαράς Ηρακλείου (πρόσβαση από την επαρχιακή οδό Αγίας Βαρβάρας – Αγίων Δέκα)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΘΕΣΕΩΝ: 699 7166 210

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η δράση τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID – 19. Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση τους και κατά την παραμονή τους στον ανοιχτό χώρο διεξαγωγής του θεατρικού αναλογίου.

who is who

ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα.

Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η Ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση. Το καλλιτεχνικό έργο της Ομάδας -εκτός Αθηνών- έχει, ως τώρα, παρουσιαστεί σε: Άρτα, Γαύδος, Δελφοί, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κως, Λαμία, Λέρος, Νάξος, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σητεία, Σύρος, Φλώρινα, Χανιά.

Παραστάσεις και Δράσεις της Ομάδας προΤΑΣΗ :

• «Λεονώρα» του Γκότφριντ Άουγκουστ Μπύργκερ – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη Πολύκεντρου Δήμου Σητείας, «Κορνάρεια 2013» / Κάστρο Μονολίθου (Ρόδος) /

Exit mobile version