Η Ειρήνη Κανά και ο Παναγιώτης Τούντας ζωγραφίζουν την Τζια

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 14 Αυγούστου στις 8.30μμ και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Οι Κυκλάδες, νησιά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, μοναδικά, βράχοι θεϊκοί που δεσπόζουν στο Αιγαίο, αποτελούσαν πάντα μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς δημιουργούς.

«Ζωγραφίζοντας την Τζια» στην Marina Keas Gallery, μια έκθεση ζωγραφικής με θέματα παρμένα από το ίδιο το νησί, ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά για την καλλιτεχνική του κίνηση νησιά των Κυκλάδων.

Ειρήνη Κανά

Η Τζια είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών, τόσο επειδή είναι κοντά στην Αττική, αλλά και για την τόσο ξεχωριστή του ατμόσφαιρα. Ο Οτζιάς, το Βουρκάρι, ο Κούνδουρος, η Ιουλίδα, έγιναν θέματα ζωγραφικών έργων, που θα εκτεθούν στο Βουρκάρι τον Αύγουστο.

Η Ειρήνη Κανά και ο Παναγιώτης Τούντας, ο καθένας με την δική του εικαστική πρόταση σε μία έκθεση με τίτλο «ΚΕΑ-ΤΖΙΑ» θα συνυπάρξουν καλλιτεχνικά στην γκαλερί Μarina Keas. 

Η Ειρήνη Κανά θα παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά με τοπία από το νησί, 20 περίπου έργα διαφόρων διαστάσεων.

Ειρήνη Κανά
Ειρήνη Κανά, Παναγιώτης Τούντας, Κατερίνα Μαρούλη

Ο Ιστορικός–Κριτικός Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης μεταξύ άλλων, γράφει για τα τοπία της εικαστικού:

«Τι ζωγραφίζει, κατά βάθος, η Ειρήνη Κανά όταν πυρπολεί τους  καμβάδες της με τέρες  και  όμπρες,  με  βερμιγιόν  και όχρες, με θερμά πορτοκαλιά χρώματα και μπλε βιολέ, βαθιές συμφωνίες;

Ζωγραφίζει, κατά τη γνώμη μου, τη μνήμη που χάνεται. Τις ηδονικές, υγρές στιγμές που πέρασαν, τις ιδανικές εικόνες μιας εφηβικής ονειροφαντασίας. Φιλοδοξία της ζωγράφου είναι να καταστήσει εικόνα κάθε μορφή έρωτα. Έρωτα για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τα πράγματα ίσως, γι αυτό οι πίνακές της είναι τόσο αισθησιακοί, τόσο χυμώδεις με τις ανάγλυφες, παστόζικες πινελιές τους.»

Και ο Παναγιώτης Τούντας θα παρουσιάσει καινούργια έργα με ίδια θεματική, θαλασσινά τοπία από την Κέα.

Παναγιώτης Τούντας

Η κριτικός τέχνης, Ελένη Δέπου γράφει για την δουλειά του:

“Στην πρόσφατη  δημιουργία του Παναγιώτη Τούντα πρωταγωνίστρια είναι η θάλασσα. Η θάλασσα που εμφανίζεται ως πηγή ζωής περικλείοντας όλες τις δυνατότητες της.

Η τεχνοτροπία του Τούντα, εμφορείται από ένα ενιαίο πνεύμα παράδοσης και δείχνει µε πόσους τρόπους διαφορετικούς ο καλλιτέχνης μπορεί να εκφράζεται χωρίς ν’ αστοχεί στο βαθύτερο  πνεύμα που εκπροσωπεί.

Κάποιες βιωμένες εικόνες αποτελούν αφετηρία των συνθέσεων. Τον διάλογο αυτόν και τις ψυχικές του συγκινήσεις που  αποτυπώνει ο ζωγράφος από τη φύση, τα σύννεφα, τη θάλασσα, τον ορίζοντα. Κατάφερε να συλλάβει όψεις, φως, χρώμα  που για καιρό ονειρεύτηκε, που βυθίστηκε ολοκληρωτικά μέσα τους, σε μια φευγαλέα στιγμή.

Ειρήνη Κανά

Συναντήσαμε τους καλλιτέχνες λίγο πριν το στήσιμο της έκθεσής και μιλήσαμε μαζί τους.

Ειρήνη Κανά: Με μαγεύουν οι αναφορές του Ελύτη στα νησιά και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες

-Ποια υπήρξε η έμπνευση για την δημιουργία  έργων με τοπία από την Κέα;

-Ε.Κ: Αγαπώ τις Κυκλάδες! Από πολύ μικρή, πριν ακόμα ταξιδέψω στο Αιγαίο, με μάγευαν οι αναφορές του Ο. Ελύτη στα νησιά και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες. Πριν ακόμα ταξιδέψω στις Κυκλάδες ήξερα τι θα συναντήσω, είχα αγαπήσει τα αγαλματώδη βράχια που χτυπιόντουσαν από τους Βοριάδες του Αυγούστου κι άναβαν στο ανελέητο ηλιακό φως.

Η Κέα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά κυκλαδονήσια με το άνυδρο τοπίο της, τα λίγα μοναχικά δέντρα, τις θάλασσες, τα σπίτια της στα χρώματα που γίνονται ένα σώμα με την γη κι είναι τόσο εύκολο να την επισκεφθείς. Σε μία μόνο ώρα βρίσκεσαι σ’έναν διαφορετικό κόσμο.

Πώς να μην με συνεπάρει η Κέα στα όνειρά της; Πώς να μην με δελεάσει να ζωγραφίσω κομμάτια από το νησί;

-Π.Τ.  Η απόδοση του τοπίου είναι για μένα μια ιδιαίτερη εικαστική προτεραιότητα. Οι Κυκλάδες και τα νησιά γενικότερα αποτελούσαν μια πηγή διαρκούς έμπνευσης για τη ζωγραφική μου αναζήτηση. Η κυκλαδίτικη φύση, τα απότομα βουνά, οι αντιθέσεις του κίτρινου με το βαθύ μπλε της θάλασσας με γοήτευαν πάντα.

Σε ένα ταξίδι μου στη Τζια βρέθηκα σε μέρες με συννεφιασμένο ουρανό κι η ατμόσφαιρα αυτή, με τα χρώματα του δειλινού μου έδωσε ένα ακόμη κίνητρο για να ζωγραφίσω τα τοπία της.

Παναγιώτης Τούντας

Ειρήνη Κανά: Ο Τέτσης μας έδωσε θαυμάσιους λόγους για να αγαπήσουμε το ελληνικό τοπίο

-Η αγάπη του δάσκαλου σας Π. Τέτση για το τοπίο, πόσο επηρέασε τους στην εξέλιξη της ζωγραφικής σας; 

Ε.Κ: Εννοείται ότι ο Τέτσης μας έδωσε θαυμάσιους λόγους για να αγαπήσουμε το ελληνικό τοπίο. Στην Ύδρα, όπου περνούσαμε αρκετό χρόνο ακόμα και ολόκληρα  καλοκαίρια, αρχικά σαν  μαθητές και αργότερα σαν φίλοι και συχνά φιλοξενούμενοι στο υπέροχο σπίτι του, οι μισές ώρες της ημέρας ήταν δοσμένες στην ζωγραφική.

Μιλούσε συχνά για το υπέροχο φως της Ύδρας που «μαστιγώνει», για το άγριο μοναδικό τοπίο της. Άλλη μεγάλη αγάπη κι αυτό το νησί. Γεμάτο μνήμες και τέχνη!

Μιλούσε για την αξία της παρατήρησης, αλλά και της αμεσότητας στην χειρονομία, υπήρξε παράδειγμα εργατικότητας και ειλικρίνειας στην ζωγραφική του.

Πώς να μην σ’επηρεάσει στην εξέλιξη της τέχνης αλλά και της ζωής σου ένας άνθρωπος αυτής της αξίας;

Παναγιώτης Τούντας: Εκείνο που πάντα με γοήτευε στον Τέτση ήταν η αφαίρεση όπου έφτανε, η πλατιά εικαστική χειρονομία του που θαυμάζω

Π.Τ. Ο Τέτσης ήταν και θα είναι ο Δάσκαλος μας. Μας ένωναν, ιδιαίτερα, οι επιρροές που δεχθήκαμε από την ίδια γενιά των ζωγράφων του περασμένου αιώνα κυρίως από τον Μπονάρ.

Κοντά του διδάχτηκα και βαθύτερες τεχνικές που ήξερε να μεταδίδει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Εκείνο που πάντα με γοήτευε στον Τέτση ήταν η αφαίρεση όπου έφτανε, η πλατιά εικαστική χειρονομία του που θαυμάζω.

Μήπως, όμως, πρωτότυπος δεν είναι ο καλλιτέχνης που προσπαθεί να μοιάσει σε κάποιον αλλά δεν τα καταφέρνει;

INFO:

Μarina ΚEAS Gallery, Bουρκάρι, Κέα

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 14 Αυγούστου στις 8.30μμ και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 19.30–00.30

Πληροφορίες: 22880-22444 | www.marinakeasgallery.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this