“Η ζωή μου στην τέχνη” Θέατρο 104: ένα ερωτικό τρίγωνο, μία παράσταση και πολύ χιούμορ…

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Η ζωή μου στην τέχνη» στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. Μια παράσταση, τρεις άνθρωποι, ένα ερωτικό τρίγωνο, όπου ο καθένας κοιτά προς… διαφορετική κατεύθυνση.

Γράφει η Αλεξία Λυμπέρη

Πρόκειται για μία κωμωδία καταστάσεων του συγγραφέα Andrew Cowie, σε μετάφραση Κατερίνας Βαϊμάκη, που παρουσιάζει ουσιαστικά πως μπερδεύονται τα όρια ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη.

Θέατρο μέσα στο θέατρο, τι συμβαίνει άραγε όταν οι ηθοποιοί αρχίζουν να ταυτίζονται με τους ρόλους τους; Μπορεί κανείς άραγε να σκηνοθετήσει την ίδια τη ζωή;

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Γκράχαμ, ένας σοβαρός νεαρός  σκηνοθέτης, βάζει τα δυνατά του για να σκηνοθετήσει την παράσταση Don Juan του Byron. Ο ρόλος του Don Juan ανατίθεται στον Στίβεν και ο ρόλος της Dona Julia στη Ρεβέκκα.  Η Dona Julia είναι παντρεμένη με τον Don Alfonso, ενώ η καρδιά της χτυπά δυνατά για τον Don Juan και οι πρόβες της παράστασης ξεκινούν υπό την καθοδήγηση του Γκράχαμ φυσικά.

Κι ενώ ο Γκράχαμ προσπαθεί  να βοηθήσει τους ηθοποιούς να κατανοήσουν καλύτερα τους χαρακτήρες που υποδύονται, μυστικά, εξομολογήσεις κι αποκαλύψεις λαμβάνουν χώρα μέσα και έξω από το θέατρο. Με αφορμή τον μικρόκοσμο του θεάτρου μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι ανθρώπινες σχέσεις, υπό το πρίσμα της καρέκλας του ψυχολόγου: φόβοι, ελπίδες, ηθικές αρχές, ματαιοδοξία και σεξουαλικές επιθυμίες ξεδιπλώνονται επί σκηνής.

Οι καθημερινές πρόβες του έργου φέρνουν πιο κοντά τους τρεις συμμετέχοντες και αναπτύσσονται μεταξύ τους κρυφά αισθήματα… Ο Γκράχαμ ερωτεύεται τον Στίβεν, ο Στίβεν ερωτεύεται τη Ρεβέκκα, κι η Ρεβέκκα έχει την προσοχή της στραμμένη στο λάθος άντρα… Ένα ερωτικό τρίγωνο δημιουργείται όπου ο καθένας κοιτά προς διαφορετική κατεύθυνση…

Θα μπορέσουν τελικά τα τρία αυτά πρόσωπα να αφήσουν στην άκρη την προσωπική τους ζωή και να αφοσιωθούν στην τέχνη; Θα ανέβει τελικά η παράσταση παρ’ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται; Ποια είναι τα κρυφά κίνητρα του κάθε προσώπου ως προς τη συμμετοχή του στην παράσταση αυτή; Μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που θα απαντηθούν επί σκηνής.

Η παράσταση

Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, στο ρόλο του Στίβεν, ο οποίος υποδύεται το ρόλο του Don Juan, ενσαρκώνει μοναδικά τον αφελή, ερωτευμένο νέο, ο οποίος δε διστάζει να πολιορκήσει το αντικείμενο του πόθου του, παρά τις πολλαπλές απορρίψεις. Με μοναδική εκφραστικότητα και κινησιολογία, κερδίζει τη συμπάθεια των θεατών, ενώ η παρουσία του επί σκηνής σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Η Φιόνα Γεωργιάδη, στο ρόλο της Ρεββέκας, η οποία υποδύεται το ρόλο της Dona Julia, τόσο κυνική, τόσο φιλόδοξη, τόσο έτοιμη για όλα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Ηθικοί φραγμοί κι αξίες διαλύονται υπό την προοπτική μιας επιτυχημένης καριέρας στο χώρο του θεάτρου. Μοναδικά εκφραστική, με καθαρότητα λόγου και σωστό τονισμό των λέξεων, ερμηνεύει με επαγγελματισμό τους ρόλους που της έχουν ανατεθεί.

Ο Βαγγέλης Σαλευρής, στο ρόλο του Γκράχαμ, καταφέρνει μέσω του ταλέντου του να υποδυθεί άψογα τον νεαρό, ομοφυλόφιλο, φιλόδοξο σκηνοθέτη, ο οποίος προσπαθεί με κάθε μέσο που διαθέτει να ανεβάσει τη θεατρική του παράσταση. Με τη μοναδική εκφραστικότητά του, καταφέρνει να μας χαρίζει μοναδικές στιγμές γέλιου, ενώ δεν παύει παράλληλα να μας εκπλήσσει με τη συμπεριφορά του.

Η σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά, με τη βοήθεια της Λυδίας Τριγώνη, αισθητικά άρτια, με μια γρήγορη αλληλουχία σκηνών, καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Η δε χημεία των τριών ηθοποιών γίνεται αντιληπτή από το θεατή, καθώς καταφέρνουν αποτελεσματικά να επικοινωνούν μεταξύ τους επί σκηνής.

Τα δε σκηνικά, καθώς και η ενδυματολογική προσέγγιση της Σοφίας Λεγάτου, με την απλότητα τους ολοκληρώνουν αισθητικά την παράσταση. Έξι κουτιά επί σκηνής μετατρέπονται σε πολλαπλά καθημερινά αντικείμενα, από καναπέ έως παγκάκι και κρεβάτι. Τα ρούχα των ηθοποιών εναλλάσσονται ανάλογα με τις σκηνές του έργου κι ανάλογα με το ρόλο που υποδύονται, δεν παύουν όμως να αποτελούν απλά καθημερινά ρούχα τα οποία έχουν συνδυαστεί έξυπνα μεταξύ τους.

 Συνολικά πρόκειται για μια άρτια θεατρική παράσταση, η οποία καταφέρνει να παρουσιάσει ολοκληρωμένους χαρακτήρες επί σκηνής και η οποία σίγουρα δεν θα αφήσει κανένα θεατή να φύγει από την αίθουσα χωρίς να έχει γελάσει.

Ιδανική παράσταση για όσους αγαπούν τις έξυπνες κωμωδίες, καθώς και για όλους τους ανθρώπους της τέχνης.

Εσείς, άραγε, έχετε ποτέ φανταστεί τη ζωή σας στην τέχνη;

Info παράστασης

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Τοποθεσία: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)

Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ μειωμένο

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: Τηλ.: 210 3455020|www.104.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this