«Η καραμέλα»: Η Φρόξη Καραμέλα μας ξενάγησε στο εργοστάσιό της

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε τη θεατρική μεταφορά της νουβέλας της Ελένης Πριοβόλου «Η Καραμέλα», σε σκηνοθεσία Λουκίας Πιστιόλα, στο θέατρο 104. Ένας μονόλογος κατά τον οποίο η Φρόξη Καραμέλα, μέσω της αφήγησης της προσωπικής της ιστορίας ζωής, μας παρουσιάζει τη “διεφθαρμένη” νεοελληνική ιστορία με μία ελαφρότητα, την οποία μόνο η ίδια θα μπορούσε να φέρει.

Γράφει η Αλεξία Λυμπέρη

Λίγα λόγια για το έργο

Η Φρόξη Καραμέλα γεννήθηκε  στην Αθήνα το έτος 1936, επί δικτατορίας Μεταξά. Αυτοσυστήνεται ως φύσις ευγενική και σιωπηλή, η οποία δημιουργεί καραμέλες υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Είναι, δηλαδή, δημιουργός, όπου δημιουργός για την ίδια σημαίνει Θεός. Επίσης, σιχαίνεται την πολιτική και απεχθάνεται τα χρήματα.

Διατηρεί ένα περιβόλι έξω από τον τόπο κατοικίας της, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και το εργαστήριο καραμέλας, όπου καλλιεργεί βότανα και οπωροκηπευτικά. Οι καραμέλες της ύψιστα έργα τέχνης, μάγεψαν διαχρονικά Γερμανούς, Εγγλέζους, Αμερικάνους κι άρχοντες της υψηλής κοινωνίας.

Όμως, παρόλο που η Φρόξη εμφανίζεται να διαθέτει μπόλικο χιούμορ και σαρκασμό, κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τα ένοχα οικογενειακά παρελθοντικά μυστικά που κρύβει στη ψύχη της. Ακροβατώντας σε ένα λεπτό τεντωμένο σχοινί, μεταξύ λογικής και τρέλας, η ίδια ως Θεός παίρνει τη δικαιοσύνη στα χέρια της, στην προσπάθειά της να διατηρήσει την ατομική της ελευθερία.

«Διότι, χωρίς αισθητική, τι είναι ο κόσμος; Μια κακοτεχνία.»

Φρόξη Καραμέλα

Η παράσταση

Η Μαρία Μαυροματάκη, στο ρόλο της Φρόξης Καραμέλα, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να υποδυθεί ένα χαρακτήρα που παρουσιάζει συνεχείς συναισθηματικές μεταπτώσεις, καθώς ακροβατεί εμφανώς μεταξύ λογικής και τρέλας. Η ηθοποιός καταφέρνει με άψογο επαγγελματισμό κι εκφραστικότητα, να υποδυθεί το δύσκολο χαρακτήρα που της ανατέθηκε, χωρίς χιουμοριστικές υπερβολές και ακρότητες. Μας ταξίδεψε μοναδικά και μας βύθισε στον κόσμο της ηρωίδας που υποδύεται.

Ο Ρίνος Τζάνι, στο ρόλο του βοηθού της Φρόξης Καραμέλα, αναλαμβάνει ένα βοηθητικό – υποστηρικτικό ρόλο στον εν λόγο μονόλογο. Ο ηθοποιός καταφέρνει αποτελεσματικά να συντροφεύσει την ηρωίδα επί σκηνής, βοηθώντας στην εξέλιξη της δραματουργίας του έργου.

Η σκηνοθετική επιμέλεια της Λουκίας Πιστιόλα, με τη βοήθεια της Λουκιανής Παπαδάκη, τοποθετεί έξυπνα την ηρωίδα να μας υποδέχεται στην σκάλα του θεάτρου, πριν μας υποδεχθεί και μας ξεναγήσει εντός του σπιτιού της. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, οι δύο ηθοποιοί βρίσκονται ταυτόχρονα επί σκηνής κι ο θεατής μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις τους, ακόμη κι όταν δεν αλληλεπιδρούν. Η εναλλαγή των σκηνών επιτυγχάνεται με τρόπο που δεν δυσχεραίνει το θεατή στην παρακολούθηση της υπόθεσης του έργου, ενώ η προσθήκη χορογραφιών, βοηθά στη δραματουργική εξέλιξη του έργου.

Τα κουστούμια της Φανής Σκουλικίδη, ειδικά η ένδυση της κεντρικής ηρωίδας, τραβάει το βλέμμα του θεατή, καθώς έχει δοθεί έμφαση στη λεπτομέρεια, τόσο των ρούχων, όσων και των αξεσουάρ. Ταιριαστό με την εποχή και την προσωπικότητα της ηρωίδας, ολοκληρώνει οπτικά το χαρακτήρα αυτής.

Τα σκηνικά των Χριστόφορο Κώνστα, Χρήστο Μαγγανά @XSQUARE DesignLab αποτυπώνουν έξυπνα το εργοστάσιο καραμέλας στο εσωτερικό του σπιτιού της Φρόξης.

Συνολικά, πρόκειται για μία παράσταση η οποία καταφέρνει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο τον κεντρικό χαρακτήρα επί σκηνής και να προβληματίσει το θεατή αναφορικά με την έννοια της δικαιοσύνης.

Ιδανική παράσταση για όσους αγαπούν τους μονολόγους και τις μυθοπλασίες.

Σίγουρα την επόμενη φορά που θα σου προσφέρουν μία καραμέλα, θα σκεφτείς μερικά δευτερόλεπτα για το εάν θα πρέπει να τη δεχθείς ή όχι…

Η νουβέλα της Ελένης Πριοβόλου «Η Καραμέλα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

info παράστασης

Χώρος: Θέατρο 104

Διεύθυνση: Ευμολπιδών 41 (σταθμός μετρό Κεραμεικός)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3455020

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο και Κυριακή στις 20.00 (έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020)

Διάρκεια: 70΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65), 5 ευρώ (ατέλεια)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theatre/theatro-104/i-karamela/

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΩΣ 13/02: ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 10 ΕΥΡΩ

Με την υποστήριξη των Εκδόσεων Καστανιώτη

Share this
Tags
Alexia Lymperi
Alexia Lymperi
Η Αλεξία αγαπά το θέατρο. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα executive MBA in financial planning του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Donau University Krems, καθώς και πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this