Στο Δημοτικό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο, παρουσιάζεται ομαδική εικαστική έκθεση διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, με τίτλο «Το ωραίο νησί».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού.
Το ωραίο νησί
Το ωραίο νησί, που ο πόθος μου ανάβει,
φαντάζομαι πως φεύγει κι αρμενίζει-
σαν πλώρες στον αφρό σκιρτούνε οι κάβοι
στων δέντρων τους ιστούς ο αγέρας τρίζει…
Ιωάννης Γρυπάρης (απόσπασμα)
Στο Παλιό Σχολείο Κάστρου Σίφνου, συνεχίζοντας μια εικαστική δράση που
αποτέλεσε ευγενή και σημαντικό πολιτισμικό θεσμό για το νησί κατά την
τελευταία δεκαετία, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 στις 20.00, ομαδική εικαστική έκθεση διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, με την πολύτιμη συμβολή φιλότεχνων φίλων του τόπου.
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου, ενώ τον γενικό συντονισμό της έχουν οι Κατερίνα Καρατζά-Τασοπούλου και ο Αντώνης Πανώριος.
Ο τίτλος της έκθεσης, προερχόμενος από το ομότιτλο ποίημα του Σίφνιου ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη, αποτελεί αφετηρία έμπνευσης και ταυτόχρονα άμεσο πεδίο αναφοράς για τα μικρά και τα μεγάλα ωραία του τόπου, για τα πρωταρχικά του συστατικά αλλά και την ιδιότυπη εκείνη αύρα που τον διατρέχει.
Σε δεύτερη ανάγνωση, αποτελεί επίσης έμμεσο φόρο τιμής στον Παναγιώτη Τέτση, για τον οποίο η Σίφνος υπήρξε δεύτερη και θετή πατρίδα.
Στην λεπτή κορυφογραμμή του Ωραίου Νησιού, συναντιούνται και συνδιαλέγονται πολύτιμες μικρές και μεγαλύτερες ετερότητες, ποικίλα θραύσματα πνευματικότητας και πηγαίας ομορφιάς που ενώ ξεπηδούν από διαφορετική οπτική και εννοιολογική προσέγγιση και γραφή, επιτυγχάνουν να αποτελέσουν ένα ιδανικό πρωτογενές αφηγηματικό και συμβολικό αλφαβητάριο του τόπου.
Η κυριολεκτική και συμβολική σιφναϊκή ενδοχώρα της έκθεσης, συντίθεται
σταδιακά ως μαγική εικόνα, ως ένα ανοιχτό πεδίο αναστοχασμού και λιτής αισθητικής και πνευματικής μέθεξης: λευκό τοπίο αντικειμενικής ωραιότητας ή υποκειμενικής μνήμης, αναβλύζουσα δεξαμενή νοημάτων και συναισθημάτων, άχρονο θέρος ή ευτυχισμένη ουτοπία, πεδίο φωτός και αυτογνωσίας, λιτή επανεξέταση του έσω κόσμου, νερό και χώμα, επαναπροσέγγιση ενός δυνητικού προορισμού, αρχή και κατάληξη ενός ταξιδιού.
Μέλημα τόσο των διοργανωτών όσο και της επιμελήτριας κατά την προετοιμασία της έκθεσης, αποτέλεσαν τόσο η επιθυμία της μνημόνευσης του τόπου μέσα από το ίδιο του το ανεπεξέργαστο φωτεινό υλικό, όσο και η δημιουργία ενός ικανού πεδίου εικαστικού διαλόγου που αναπτύσσεται συνδέοντας διαφορετικές αναφορές και σύγχρονες απεικονιστικές και πλαστικές επινοήσεις.
Η έκθεση «Το Ωραίο Νησί», αποτελεί ένα μικρό απάνθισμα προσωπικών
οράσεων. Και ταυτόχρονα, ένα εκχύλισμα εικόνων και ανεξίτηλης θερινής μνήμης, ένα αυθύπαρκτο φάσμα από αναγνωρίσιμες μέσα στην ενδεή τους αφαίρεση οργανικές φόρμες, γραμμές και φωτεινές διόδους που προτείνονται από τους συμμετέχοντες ως πρωτογενείς γεωγραφικές και ψυχικές συντεταγμένες του μικρού λευκού αιγαιακού τόπου.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους:
Γιάννης Αδαμάκος, Διαμαντής Αϊδίνης, Αλέξης Βερούκας, Νανά Βέττα, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Στέλλα Μελετοπούλου, Παναγιώτης Τέτσης, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Ρόρρης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης.
Η διοργάνωση της έκθεσης από τον Δήμο και τον Πολιτιστικό της Σύλλογο, πέρα από την προβολή της Σίφνου στον πολιτιστικό χάρτη του φετινού καλοκαιριού, έχει επίσης έναν πολύ σοβαρό σκοπό: τη συγκέντρωση χρημάτων για τη συνέχιση της επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών.
Τα έργα έχουν παραχωρηθεί από ιδιωτικές συλλογές και από τους συμμετέχοντες εικαστικούς.
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε ομότιτλη έκδοση από τον Ανδρέα Γεωργιάδη.
INFO:
Παλιό Σχολείο Κάστρου Σίφνου
Είσοδος Ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 9 Αυγούστου–Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: 19.00–23.00 καθημερινά