Ιάκωβος Γκόγκουα: “Τα πάντα είναι θέμα οπτικής γωνίας”

Η θετική και αισιόδοξη ματιά της ζωής, που κουβαλά με το μέρος της μόνο καλά πράγματα, οι σκέψεις μας που αποτελούν τον κύριο μοχλό για την εξέλιξή μας, ο φόβος της αποτυχίας, που ξεκάθαρα μεγαλοποιούμε στο μυαλό μας και αποτελεί τον βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα των πράξεων μας, αλλά και η πραγματική συνάντηση με τον εαυτό μας μέσω της ψυχοθεραπείας είναι τα θέματα για τα οποία ο γιατρός, Ιάκωβος Γκόγκουα μιλά στο Artviews.

Μας μιλά επίσης για το πρώτο του βιβλίο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει και εξομολογείται πώς θα είναι ευγνώμων και χαρούμενος αν κάποιος, ολοκληρώνοντάς το αλλάξει, έστω και μία μοίρα τον τρόπο σκέψης του.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

-Τι αποτέλεσε αφορμή ώστε να συγγράψετε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας;

-Από πολύ παλιά, όταν ακόμα ήμουν φοιτητής και έκανα την ειδικότητά μου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, υπήρχαν πολλά άτομα στο φιλικό, επαγγελματικό, αλλά και στο γενικότερο περιβάλλον μου, που – με χιούμορ φυσικά – μου ανέφεραν πως θέλουν να μου μοιάσουν.

Και αυτό αφορούσε κυρίως τον θετικό και αισιόδοξο τρόπο με τον οποίο σκεπτόμουν. Διαχειριζόμουν τα πράγματα με θετικότητα και ψυχραιμία. Μέσα στα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, είναι πολλοί εκείνοι οι άνθρωποι που μου έχουν αναφέρει πως η ζωή τους άλλαξε με έναν τρόπο εξαιτίας μου, γιατί ξεκίνησαν να μιμούνται τον τρόπο σκέψης μου.

Οπότε, αποφάσισα ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να υπάρχει ένα βιβλίο με το οποίο οποιοσδήποτε θελήσει, θα μπορεί να πάρει συμβουλές για απλά, αλλά πολύ ουσιαστικά θέματα που τελικά αυτά μας φέρνουν την ευτυχία, όπως είναι το κομμάτι της διαχείρισης της καθημερινότητας.

-Ποιο είναι το κυρίαρχο μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους αναγνώστες;

-Ότι τα πάντα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Όπως δεν υπάρχει ένα τέλειο background για μια φωτογραφία ή σκηνή, αλλά αυτό το απογειώνει η θέση της κάμερας και η λήψη, κάπως αντίστοιχα, δεν υπάρχουν άτυχοι και τυχεροί άνθρωποι.

Όταν έχεις μια θετική και αισιόδοξη ματιά για τη ζωή, τότε και αυτή είναι με το μέρος σου και πολλά καλά πράγματα συμβαίνουν. Ή έστω μαθαίνεις να δίνεις περισσότερη σημασία σε αυτά – που πολλές φορές μας είναι απαρατήρητα. Τα προβλήματα αλλά και η ευτυχία είναι απόφαση. Δική μας, όχι κάποιου άλλου.

-Τι θεωρείτε ότι μας «μπλοκάρει» ουσιαστικά και μας οδηγεί στο να μην πραγματοποιούμε όσα επιθυμούμε;

-Ακόμα και στην εξέλιξή μας, βασικό ρόλο παίζει η δική μας σκέψη. Γιατί ο φόβος της αποτυχίας, που ξεκάθαρα εμείς μεγαλοποιούμε στο μυαλό μας, και γενικότερα ο φόβος μήπως συμβεί κάτι άσχημο και κακό, είναι και ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας που μας αφήνει πίσω. Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν βιώσει αποτυχίες. Εκείνο που τους ξεχώρισε από τους υπόλοιπους είναι ότι δεν το έβαλαν κάτω.

Τα προβλήματα αλλά και η ευτυχία είναι απόφαση

Ο Ιάκωβος Γκόγκουα

-Υπήρξαν στιγμές της ζωής σας που εναντιωθήκατε στον εαυτό σας και στα θέλω σας;

-Τα «θέλω» μας είναι κάτι το υποκειμενικό και, πολλές φορές, έρχονται αντιμέτωπα το ένα με το άλλο. Εκεί είναι που ζυγίζεις τι θέλεις περισσότερο ή τι θα πρέπει να προτιμήσεις για να οδηγηθείς εκεί που θέλεις – οπότε σίγουρα θα πρέπει να έχεις και έναν στόχο. Κάποιες φορές μερικές επιθυμίες θυσιάζονται στο βωμό του στόχου σου, όμως το αποτέλεσμα σε δικαιώνει.

-Πόσο σας επηρέασε η ψυχοθεραπεία τα τέσσερα χρόνια;

-Στην ουσία η ψυχοθεραπεία είναι η πραγματική συνάντηση με τον εαυτό μας. Δηλαδή, κατά τη διαδικασία αυτή, ο ψυχοθεραπευτής, σε οδηγεί, μέσα από τις κατάλληλες ερωτήσεις, σε απαντήσεις πραγμάτων που σε απασχολούν πραγματικά, αλλά τα προσπερνάς. Είτε εσκεμμένα είτε όχι. Οπότε μέσα από αυτό, μαθαίνεις να δίνεις στον εαυτό σου τις απαντήσεις που ψάχνεις μέσα σου με αποτέλεσμα μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του το ποιος είσαι, τι θέλεις, πού πας.

-Τι κυρίως μάθατε για το χαρακτήρα σας;

-Για τον χαρακτήρα μου ανακάλυψα ότι είμαι ένα άτομο που εκλογικεύει τα πράγματα σε πολύ μεγάλο επίπεδο. Είναι ένας δικός μου μηχανισμός άμυνας, όπως ο καθένας έχει τον δικό του.

-Ποιο θεωρείτε ως το κύριο λάθος που κάνουμε στις σχέσεις;

-Δεν έχουμε μάθει να ακούμε. Και αυτό είναι ένα πολύ βασικό λάθος που κάνουμε σε έναν τεράστιο βαθμό, περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Δεν ακούμε τον συνομιλητή μας, το σύντροφό μας, το φίλο μας.

-Δουλεύετε ως γιατρός, ενώ πριν ολοκληρώσετε τις σπουδές σας στην Ιατρική Πατρών δώσατε και ένα άλλο στίγμα. Με το βιβλίο, να θεωρήσω, επιθυμείτε να δείξετε έναν άλλο δρόμο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα;

-Είναι πολύ σημαντικό, κάθε φορά που επιλέγεις κάτι, να είναι πολύ ξεκάθαροι οι ρόλοι. Και οι αρετές που έχεις να έχουν έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μόνο αυτόν το ρόλο σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Δηλαδή, αν είσαι μητέρα, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι παράλληλα και σύντροφος, φίλη ή επαγγελματίας. Οι ρόλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι αλλά όχι να αποκλείουν την ύπαρξη άλλων. Είμαστε άνθρωποι, όντα πολυπαραγοντικά.

-Τι καινούργιο μάθατε γράφοντας;

-Αντιλήφθηκα ότι είμαι καλός στο να αφηγούμαι. Είναι μια ευκαιρία για εμένα να εξελίξω τον τρόπο γραφής μου. Δηλαδή, το κομμάτι της επιμέλειας και της αποτύπωσης των σκέψεων με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορώ να μεταδώσω στον άλλο αυτό που πραγματικά σκέφτομαι.

Είμαστε άνθρωποι, όντα πολυπαραγοντικά

-Τι θα θέλατε να πουν οι αναγνώστες ολοκληρώνοντας και την τελευταία σελίδα του;

-Θα είμαι πολύ ευγνώμων και χαρούμενος αν κάποιος, τελειώνοντας το βιβλίο αυτό, έχει νιώσει ότι έχει βοηθηθεί από τις συμβουλές μου και έχει αλλάξει, έστω και μία μοίρα, τον τρόπο σκέψης του. Ακόμα και αυτό το ελάχιστο ποσοστό, όταν αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη, θα φέρει ένα τεράστιο και θετικό κύμα αλλαγών.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φεντερίκο Φελίνι: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του Ιταλικού σινεμά

Γράφει η Μαρία Δήμου Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «σινεμά», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το όνομα του μέγιστου, Φεντερίκο...

Αλέκος Κυραρίνης: Σε μια προσωπική γραφή δεν κατασταλάζεις, αναδύεσαι.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια: Ζέτα Τζιώτη    O Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 αλλά μεγάλωσε στο νησί της Παναγίας στην Τήνο....

Λάρα Εϊντί: Η τέχνη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, ένας τρόπος ζωής και ένας τρόπος επικοινωνίας

Η Λάρα Εϊντί γεννήθηκε στην Αθήνα από Λιβανέζους-Καναδούς γονείς. Είναι μια βραβευμένη καλλιτέχνης που δημιουργεί με επιτυχία μέσα από τη διαφορετικότητα. Καταξιωμένη, αξιόπιστη τραγουδοποιός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this