Ιστορίες Σύγχρονης Επιστημονικής Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο είναι μάλλον πιο πολύπλοκο από ό,τι νομίζουμε. Σκεφτήκατε άραγε ποτέ αν θα μπορούσαμε να «δούμε» με τα αυτιά μας, να «νιώσουμε» τον ήχο ή να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης που θα άλλαζαν την καθημερινή μας εμπειρία;

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε την «εσωτερική» μας πυξίδα και με ποιο τρόπο, ώστε να βρίσκουμε πιο εύκολα τον προσανατολισμό μας; Θα ήταν άραγε δυνατόν να αποκτήσει ο άνθρωπος νέες… αισθήσεις;

«Ναι», είναι η απάντηση των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), που εργάζονται χρόνια στο θέμα αυτό. Ξετυλίγουν τα μυστήρια των αισθήσεών μας, βοηθώντας μας να «δούμε» με τα αυτιά μας, να αισθανθούμε τον ήχο και να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης. Μοιάζει παράξενο, είναι όμως αληθινό. Οι γνώσεις τους άλλωστε αξιοποιούνται ήδη σε πάρα πολλές εφαρμογές, όπως στη ρομποτική, στις φορετές τεχνολογίες και σε θεάματα που υποστηρίζονται από 9-διάστατες εφαρμογές (π.χ. 9D τηλεοράσεις και θέατρο).

Για του «λόγου το αληθές» στο προαύλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μία μοναδική έκθεση με τίτλο Ιστορίες Σύγχρονης Επιστημονικής Έρευνας και περιεχόμενο τη σχέση της επιστήμης με τις αισθήσεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους στις ζωές μας, περιμένει τους επισκέπτες να την ανακαλύψουν και να την απολαύσουν με τη βοήθεια διαδραστικών πειραμάτων. Αυτά και πολλά άλλα θα παρουσιάσουν οι ερευνητές από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με παιχνίδια αντίληψης, ή να ανακαλύψουν ποια μέρη του εγκεφάλου μας συνδέονται με ποιες αισθήσεις. Επίσης, στελέχη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), που είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στον Ορίζοντα 2020, ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει το ΕΣΕ στους Έλληνες ερευνητές για την υλοποίηση έρευνας αιχμής.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο ERC=Science² , το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) και συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου ERC=Science² προγραμματίζονται περισσότερες από 75 αφηγηματικές εκδηλώσεις σε πολλές διαφορετικές χώρες και γλώσσες. Μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας, πανεπιστήμια, σχολεία και ερευνητικοί οργανισμοί στην Ευρώπη φιλοξενούν τις εκδηλώσεις αυτές.

Η εκστρατεία έχει ως στόχο να κινήσει ενδιαφέρον για την επιστήμη, να ενισχύσει το ΕΣΕ ως επιστημονική δύναμη, να τονώσει την πολιτική και κοινωνική υποστήριξη του ΕΣΕ και να ενθαρρύνει τις αιτήσεις υποτροφιών από μια νέα γενιά ερευνητών, ιδίως σε υπο-εκπροσωπούμενες χώρες. Το έργο συντονίζεται ευρωπαϊκά από τον οργανισμό Science Business.

Συμμετέχουν επίσης έγκριτοι οργανισμοί, πανεπιστήμια, μουσεία επιστημών και φορείς ενημέρωσης σε 37 χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ των οργανισμών που συμμετέχουν είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μουσείων και Κέντρων Διάδοσης της Επιστήμης (Ecsite), το Δίκτυο Κέντρων Διάδοσης της Επιστήμης της Πορτογαλίας Ciéncia Viva, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και το University College Cork. Στην Ελλάδα οι δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η έκθεση απευθύνεται σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά άνω των 10 ετών.

Αναλυτική περιγραφή του έργου μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.sciencesquared.eu/. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this