Ιωάννα Βλάχου: “Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς τη μουσική»

Η προσωπική της δουλειά «τα κρυμμένα» που ήρθε στο φως από τις εκδόσεις Μετρονόμος, οι πολύτιμες ακριβές συνεργασίες της με τους Γιώργο Χατζηνάσιο, Χρήστο Νικολόπουλο, Αντώνη Βαρδή, Θάνο Μικρούτσικο, Μίμη Πλέσσα, Λίνα Νικολακοπούλου και Νένα Βενετσάνου, τα έτη που έζησε και τραγούδησε στη Γαλλία αλλά και η φιλία καρδιάς με το Νίκο Αλιάγα είναι κάποια από τα θέματα που συζητήσαμε.

Η Ιωάννα Βλάχου σε μία εξομολόγηση καρδιάς μιλά στο Αrtviews για όσα ανεκτίμητα της έχει προσφέρει η μουσική.

Από τη Ζέτα Τζιώτη

-Ιωάννα, για περισσότερα από 30 χρόνια βρίσκεσαι ενεργά στο χώρο του τραγουδιού. Τι κρατάς από αυτή τη σημαντική πορεία;

-Κρατώ την αγάπη του κόσμου, η οποία μου δόθηκε απλόχερα και με γεμίζει αισιοδοξία, τις σημαντικές συνεργασίες που αξιώθηκα να πραγματοποιήσω  και όσες γνώσεις και εμπειρίες απέκτησα μέσα από αυτές.

-Βρέθηκες επί σκηνής με τους Γιώργο Χατζηνάσιο, Χρήστο Νικολόπουλο και Αντώνη Βαρδή. Τι θεωρείς ότι σου πρόσφερε ο καθένας ξεχωριστά;

-Ο Γιώργος Χατζηνάσιος πάντα με συγκινούσε. Λατρεύω τις μουσικές και τα τραγούδια του. Μου επέτρεψε μου να σταθώ στη συνεργασία του με την αγαπημένη μου Νανά Μούσχουρη και να ερμηνεύσω τραγούδια που ηχογράφησαν μαζί. Για μένα ήταν όνειρο ζωής να τραγουδήσω με τη δική του καθοδήγηση επί σκηνής.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος μου έδωσε την ευκαιρία να’ πω  ένα από τα πλέον αγαπημένα μου τραγούδια, το «Της καληνύχτα τα φιλιά». Οι συνεργασίες με συνθέτες αυτού του διαμετρήματος στο ελληνικό τραγούδι είναι μεγάλη παρακαταθήκη.

Ο Αντώνης Βαρδής ήταν πολύ  ευαίσθητη ψυχή. Είχε αρρωστήσει όταν συνεργαστήκαμε. Μοιραστήκαμε πολλές κουβέντες πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν θα ξεχάσω την αγάπη που είχε ο κόσμος για τον Αντώνη. Περπατούσαμε στην Κέρκυρα και όλοι ήθελαν να τον αγκαλιάσουν. Με στεναχώρησε ιδιαίτερα η απώλειά του.

Η Ιωάννα Βλάχου

 -Παράλληλα συναντήθηκες με το Θάνο Μικρούτσικο αλλά και τη Λίνα Νικολακοπούλου, δύο τεράστιες προσωπικότητες της μουσικής τραγουδοποιίας. Τι θυμάσαι από τη γενναιοδωρία του χαρακτήρα τους;

-Η δημιουργική γραφή και οι μελωδίες μας αντάμωσαν με τον Θάνο Μικρούτσικο. Οι συμβουλές του ήταν πολύτιμες. Ήταν ένας γενναιόδωρος άνθρωπος με παλμό ψυχής. Η Λίνα από την άλλη θα μπορούσε να είναι το ιατρείο της ψυχής όλων. Σπουδαία δημιουργός με γνώσεις, αλλά και τόσο ανθρώπινη και απλή παράλληλα. Τη λατρεύω και με τιμά με τη φιλία της.

-Μίμης Πλέσσας και Νένα Βενετσάνου. Ένας συνθέτης και μία ερμηνεύτρια με τεράστια παρακαταθήκη έργου… Τι θεωρείς ότι σου χάρισαν;

-Όταν τραγουδάς μπροστά στον τεράστιο Μίμη Πλέσσα, μόνο τιμή και χαρά νιώθεις. Τη Νένα Βενετσάνου την έμαθα από τον πατέρα μου. Όταν γνωριστήκαμε με συνεπήρε το ήθος και η προσωπικότητα της. Αυτοί οι άνθρωποι είναι  «σχολείο» για μας.

-Πριν από δύο μήνες κυκλοφόρησε η τρίτη προσωπική δισκογραφική σου που τιτλοφορείται “Τα κρυμμένα” και υπογράφουν ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος αλλά και η Όλγα Κουτσούκαλη και ο Κωνσταντίνος Κατωμέρης. Τι διαφορετικό θεωρείς ότι έχει αυτό το cd;

-Και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνεις ότι είναι ένα cd που περιμένει να το αποκρυπτογραφήσεις. Δέκα ολοκαίνουργια τραγούδια που το καθένα κρύβει μια ιστορία. Η συνεργασία αυτή προέκυψε φυσικά, αβίαστα, αλλά προγραμματίστηκε και δουλεύτηκε με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο.

Είμαστε, όλοι οι συντελεστές, περήφανοι και χαρούμενοι για το αποτέλεσμα, γιατί το θεωρούμε τεχνικά άρτιο και αισθητικά πολύ υψηλού επιπέδου. Θέλουμε τα τραγούδια αυτά να τα αγαπήσει ο κόσμος και εμείς να αγαπηθούμε μέσα από αυτά. Σε αυτό το cd οι συνεργάτες έγιναν φίλοι.

Ιωάννα Βλάχου, Tα κρυμμένα

Σε αυτό το cd οι συνεργάτες έγιναν φίλοι

-Πώς θα ήταν η ζωή σου χωρίς τη μουσική;

-Η μουσική είναι καθημερινή ανάσα και λειτουργία σώματος  για μένα. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς μουσική.

-Με ποιους σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές ονειρεύεσαι ακόμη να συνεργαστείς;

-Είναι τόσοι πολλοί που θα αδικούσα τους περισσότερους αν επιχειρούσα να τους αναφέρω. Να ξεχωρίσω από συνθέτες τον Σταύρο Ξαρχάκο, Νίκο Πορτοκάλογλου τον Χρήστο Παπαδόπουλο και τον Σταμάτη Σπανουδάκη. Από τραγουδιστές τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μανώλη Μητσιά και την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

-Ποιες θεωρείς ότι ήταν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες που έχασες;

-Όταν ήμουν 16 χρονών έλαβα μέρος σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο Σάκης Ρουβάς. Θυμάμαι τότε είχα κερδίσει το πρώτο βραβείο. Το έπαθλο ήταν ακρόαση και συμβόλαιο με την εταιρεία polygram. Πήγα στην Αθήνα με τον πατέρα μου. Τα στούντιο της εταιρείας με εντυπωσίασαν.

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης με βοήθησε ουσιαστικά και ηχογράφησα με την συνδρομή του τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Δεν υπήρχε όμως συνέχεια, τότε, οι γονείς μου φοβήθηκαν  το νεαρό της ηλικίας μου και δεν  με άφησαν να προχωρήσω. Δεν ξέρω πώς θα ήταν η καλλιτεχνική μου πορεία αν είχα ξεκινήσει εκείνη τη χρονική στιγμή τη διαδρομή μου. Καμιά χαμένη ευκαιρία δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Οφείλουμε με αισιοδοξία να παρατηρούμε τις στιγμές και να αναζητούμε την ευκαιρία που θα ακολουθήσει.

-Έχεις κρατήσει μία πολύ ουσιαστική φιλία με τον Νίκο Αλιάγα από την περίοδο που ζούσες τραγουδούσες στη Γαλλία.

-Ο Νίκος είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Αυθεντικός και ουσιαστικός. Τον γνώρισα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου και με βοήθησε πολύ. Τον πρωτοσυνάντησα  ένα βράδυ στο ελληνικό καμπαρέ «Όλυμπος».

Η Ιωάννα Βλάχου

-Είναι διαφορετικό αλήθεια το γαλλικό κοινό από το ελληνικό;

-Θα έλεγα πώς ναι. Οφείλω να σου ομολογήσω πώς το γαλλικό κοινό είναι διψασμένο για ελληνικό τραγούδι. Η καλή ελληνική μουσική έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο. Πόσο μάλλον στην Γαλλία που συγκεντρώνει τόσους φιλέλληνες.

-Βρέθηκες στο Παρίσι εξαιτίας ενός δυσάρεστου γεγονότος. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σου;

-Η κόρη μου είχε μια σπάνια ασθένεια που δεν μπορούσε να δεχτεί θεραπεία, παρά μόνο μεταμόσχευση μυελού των οστών. Φύγαμε εσπευσμένα για μεγάλο νοσοκομείο της  Γαλλίας. Ευτυχώς το μόσχευμα βρέθηκε μετά την πρώτη μας επίσκεψη.

Η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Δεν είχαμε επιλογή. Έπρεπε να μείνουμε και να παλέψουμε. Πέντε ολόκληρα χρόνια καθημερινής μάχης. Δεν ξεχνώ λεπτό από όσα περάσαμε. Το αποτέλεσμα όμως μας δικαίωσε. Γυρίσαμε πίσω νικητές. Η κόρη μου τώρα πια είναι υγιής και φοιτά Ψυχολογία στο ΑΠΘ.

 -Ολοκληρώνοντας, τι επιθυμείς να σου φέρει η νέα χρονιά;

-Πάνω από όλα να έχουμε υγεία, γιατί είναι το μεγαλύτερο αγαθό. Κατόπιν, θέλω να αξιωθώ να προσφέρω απλόχερα τις μελωδίες μου.

Η χαρά του κόσμου όταν διασκεδάζει και ψυχαγωγείται γίνεται και δική μου χαρά. Τέλος, επιθυμώ να αγαπήσουν «Τα κρυμμένα» όπως και εμείς.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this