Κάν’ το εικόνα για να καταλάβεις…

Αλεξάνδρα Μηλιοπούλου

Γράφει η εικαστικός, Αλεξάνδρα Μηλιοπούλου

“Κάντ΄το εικόνα” προτρέπουμε για να βοηθήσουμε κάποιον να κατανοήσει μια έννοια.

“Πλύνε καλά τα χέρια σου!” Έκφραση, συμβουλή που ακούμε συχνά όταν είμαστε παιδιά και να τώρα που γίνεται σε επίπεδο λαού! Γνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα κάνει κινήσεις να προχωρήσει από την παιδική της ηλικία στην εφηβική. Στην ηλικία δηλαδή που αρχίζουμε και αναλαμβάνουμε ευθύνες και υποχρεώσεις και το δικαίωμα μόνο του κανακέματος αρχίζει να περιορίζεται. Ξεβόλεμα, δε λέω, αλλά είναι η φυσική ροή!

Πλένουμε λοιπόν τα χέρια τώρα πλέον υποχρεωτικά μπροστά σε έναν αόρατο κίνδυνο με ορατά όμως αποτελέσματα. Αμέσως μας παραπέμπει η κίνηση σε μια ευθύνη τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο και απέναντι στους άλλους. Μια περίεργη εικόνα, ένας ολόκληρος λαός να πλένει χέρια! Ναι, έχουμε και τον Πόντιο Πιλάτο ό οποίος μας λένε ότι έπλυνε τα χέρια του για να δείξει ότι απαλλάσσει του εαυτού του των ευθυνών γι’ αυτό που θα ακολουθήσει, για τις πράξεις που θα συμβούν.

Εντάξει εκείνο είναι λίγο άλλο “πλύνε καλά τα χέρια σου!” Εκείνος ήθελε να αποτινάξει τα μικρόβια των ευθυνών. Ενώ εμείς ξεπλένοντας άλλα μικρόβια με ευθύνη για ότι ακολουθήσει! Αλλά ας μην μείνουμε σε αυτό.

Εκείνο που θέλω προσωπικά να ξεδιπλώσω ως εικόνα μπροστά σας είναι η έκταση που παίρνει στο μυαλό μου η κίνηση του πλυσίματος των χεριών.

Να σας πω ότι στην ζωγραφική το δυσκολότερο μέρος του σώματος στην απόδοση του είναι τα χέρια. Προσωπικά ακόμη προσέχω και θαυμάζω αρχικά τα χέρια, ιδιαίτερα τα δάκτυλα και μετά την κίνηση του σώματος και την έκφραση του προσώπου. Με αυτή την σειρά κινείται το βλέμμα μου. Δικό μου πρόβλημα!

Πόσα πολλά μπορεί να αποκαλύψουν τα χέρια. Πρόσεξε ένα άτομο όταν ανοίγει τα χέρια του σε αγκαλιά για κάποιον και θα καταλάβεις από την τοποθέτηση των δακτύλων του τα συναισθήματα του προς το άτομο που υποδέχεται. Πρόσεξε την κίνηση των χεριών σου όταν αγγίζεις ένα αντικείμενο, ένα ζωάκι , έναν άνθρωπο και θα καταλάβεις αμέσως τον λόγο που κάνεις αυτή την κίνηση. Αν είναι τυπική, αν θέλεις κάτι να δώσεις, αν θέλεις να πάρεις ή κάτι ν’ αρπάξεις…

Αλεξάνδρα Μηλιοπούλου

Τα χέρια στην εσωτερική Γνώση αντιπροσωπεύουν τις πράξεις. Υπάρχει μάλιστα και λόγος που έχουμε πέντε δάκτυλα σε αυτή την συμπαντική στιγμή μας μέσα στη αιωνιότητα. Σε αυτό το σημείο λοιπόν θέλω και να μείνω σε σχέση με το “πλύνε καλά, σχολαστικά τα χέρια σου’’. Κάν΄το εικόνα και δες μακριά το πλύσιμο των χεριών ως πλύσιμο των πράξεων. Μια πράξη για να φανερωθεί στο υλικό επίπεδο, να γίνει ορατό γεγονός ξεκινάει από κάποια άλλα επίπεδα που είναι τα λεγόμενα αόρατα. Τα αυτά με τα επίπεδα της έμπνευσης. Στο ατομικό μάλιστα σύμπαν ξεκινάει με τις ασυνείδητες καταγραφές μας από της εμβρυακής ακόμη κατάστασης. Έτσι γίνεται η ασυνείδητη έκφραση συναισθημάτων με λέξεις, κινήσεις, πράξεις ή και ζωγραφικής.

Αν παρατηρήσουμε την διαδρομή αντίστροφα κι αν νιώσουμε την διάθεση, ακόμη και την ανάγκη με το πλύσιμο των χεριών μας να ξεπλύνουμε κι όλο το εσωτερικό μας κανάλι, θα φτάσουμε σε έναν σημαντικό καθαρισμό και καθαρμό που σχολές και σχολές με διάφορες μεθόδους επιθυμούν ένα υγιές- θετικό αποτέλεσμα. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Το σχολαστικό πλύσιμο του εσωτερικού μας καναλιού. Το σχολαστικό πλύσιμο του βεβαρημένου σε συναισθηματικό και νοητικό ιδιαίτερα πεδίο παρελθόντος μας ως ανθρωπότητα ώστε να ετοιμαστούμε για το επόμενο βήμα μας στο μονοπάτι της εξέλιξης.

Ξεκίνησε η φροντίδα από χρόνια καθώς η ζωγραφική μπήκε ως μέσω έκφρασης στην ζωή μας. Έγιναν όλοι ζωγράφοι; Δεν έχει τόση σημασία. Σημαντικό είναι ότι μπόρεσαν για όποια ανάγκη του ο καθένας να αφήσουν τα έργα τους να εκτεθούν και να νιώσουν και χαρά για όλο αυτό. Είναι τα πρώτα βήματα προς την θεραπεία. Μετά έρχεται η αυτογνωσία και ακολουθούν πολλά άλλα θαυμαστά βήματα, σημεία, ζωγραφιές!

Τώρα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε κατανόηση της έννοιας κάποιων λέξεων και να εισχωρήσουμε με Γνώση στην νέα Εποχή και την συνειδητή δημιουργία ζωγραφικής.

Ακόμη πιο πέρα θα μπορούσαμε μέσα από την Τέχνη να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ‘’δει’’ την εικόνα της ζωής μας και να ενδιαφερθούν όλο και περισσότεροι να δημιουργήσουν έργα συμβάλλοντας στο ‘’πλύσιμο των χεριών της Ανθρωπότητας’’!

Κάν’ το εικόνα και θα καταλάβεις.

Μια εικόνα είναι συναισθήματα, μυρωδιές, μουσικές, γεύσεις, Γνώση, γεγονότα

Όλα μαζί είναι η Ζωή. Είναι εικόνες-στιγμές οι ήδη αποτυπωμένες που δεν αλλάζουν αλλά έχουμε όλα τα υλικά να μάθουμε πώς να δημιουργήσουμε τις επόμενες καλύτερες. Έχουμε όλα τα υλικά-γνώσεις να ζωγραφίσουμε αυτό για το οποίο γεννήθηκε κάποια στιγμή ο Πλανήτης μας ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι εμείς δεν θα προλάβουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν δεν μπει κάπου το όνομα μας για να μας δοξάζουν οι επόμενες γενιές. Ας το κάνουμε για να τιμήσουμε την ατομική μας ύπαρξη.

Παλεύουμε για τα Δικαιώματα μας. Ας Μάθουμε και τις Ευθύνες μας.

Κάντ’ το εικόνα και θα καταλάβεις.

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Greek Brand New: Η ελληνική δημιουργία επανασυστήνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός Greek Brand New και τα γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή έκθεση από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12...

Sebastian Delen: Επέτειος δέκα ετών για την Villa Αφαία στην Αίγινα

Συνέντευξη- Ρεπορτάζ: Ζέτα Τζιώτη Η πρόσφατη επίσκεψή μας στο ρομαντικό νησί της Αίγινας, και πιο συγκεκριμένα, στη Βίλλα Αφαία του Σεμπαστιάν Ντελέν (Sebastian Delen) συνδύασε...

Αυθεντικές όψεις της Μονμάρτης από τον Μορίς Ουτριλό

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Μορίς Ουτριλό / Maurice Utrillo γεννήθηκε το 1883 στην Μονμάρτρη του Παρισιού. Ήταν ο γιος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this