Η Πολύ-δραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens διοργανώνει για 2η συνεχόμενη χρονιά το καλοκαιρινό, θεατρικό σεμινάριο «Θεατρικές Συνδέσεις» στη παραθαλάσσια πόλη Μεθώνη της Μεσσηνίας. Από 1 έως 8 Αυγούστου, εκπαιδευτές της Fabrica Athens, βασισμένοι στη θεατρική πρακτική που έχουν αναπτύξει «Θέατρο της Έρευνας», θα πραγματοποιήσουν ένα σεμινάριο θεατρικής έρευνας και δημιουργίας κοντά στη φύση, στους κατοίκους και τους παραθεριστές του μεσσηνιακού θέρετρου.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία:
• Να συνδυάσουν τη θεατρική έρευνα και δημιουργία στη φύση με τις καλοκαιρινές τους διακοπές
• Να συνδεθούν με τον τόπο και τους κατοίκους της Μεθώνης μέσα από την τέχνη του θεάτρου
• Να γνωρίσουν την πρακτική της ομάδας «Θέατρο της Έρευνας»
Λίγα λόγια για το Θέατρο της Έρευνας
Το Θέατρο της Έρευνας συνιστά μια θεατρική πρακτική που έχει αναπτύξει η Fabrica Athens από το 2012, στην οποία χρησιμοποιούνται πρωτότυπες τεχνικές που αντλούν στοιχεία από τις μεθόδους των Jerzy Grotowski, Konstantin Stanislavski, Eugenio Barba, Giles Forman, Suzan Batson, Augusto Boal, Kitt Johnson και Tadashi Suzuki. Η πρακτική χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ηθοποιών και performer, αλλά και ως εργαλείο Εφαρμοσμένου Θεάτρου σε σωφρονιστικά ιδρύματα, προγράμματα ανταλλαγής νέων, camp μεταναστών κ.ά., προσαρμόζοντας τις τεχνικές του στην εκάστοτε ομάδα προς μια απελευθερωτική και μεταμορφωτική εμπειρία.
Στόχοι του Σεμιναρίου
Κύριος στόχος του θεατρικού σεμιναρίου είναι η ανταλλαγή και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του τόπου της Μεθώνης, των συμμετεχόντων και των διοργανωτών. Αυτό θα επιτευχθεί με την δημιουργία και την πραγματοποίηση δράσεων και δρώμενων για το κοινό της επαρχιακής πόλης, που θα έχουν σημείο αναφοράς το θεατρικό σεμινάριο. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να μοιραστούν στιγμές δημιουργίας και αναψυχής 24/7, καθώς η εμπειρία του σεμιναρίου στη φύση, περιλαμβάνει τη διαμονή τους στο Camping Methoni (10 βήματα, κυριολεκτικά, από την αμμώδη παραλία) και επισκέψεις σε σημεία και μνημεία ιστορικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς.
Επιπλέον, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, σκοπός των θεατρικών εργαστηρίων και των δραστηριοτήτων του σεμιναρίου είναι να διερευνηθεί η έννοια της «μετάβασης» σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, το θέατρο θα αποτελέσει το όχημα, ώστε οι συμμετέχοντες να συνδεθούν με τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Μεθώνης, η οποία αποτέλεσε σημείο ορόσημο το 1821 κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.
Θεατρικές Συνδέσεις 2
Μέσα σε 8 ημέρες οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν από το μηδέν μια performance για τους κατοίκους και τους παραθεριστές της περιοχής, εμπνευσμένοι από την ίδια την περιοχή. Επιπλέον, η ομάδα της Fabrica Athens θα πραγματοποιήσει εργαστήρια και δρώμενα για αυτούς, στα οποία οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μέρος από την μεριά του κοινού ή των εμψυχωτών / καλλιτεχνών, αποκομίζοντας επιπρόσθετη εμπειρία στη θεατρική τους εκπαίδευση και έρευνα.
Το θεατρικό training θα έχει ως αφετηρία το σώμα (κιναισθησία, ενδυνάμωση, πλαστικότητα, σώμα και ήχος) και θα περιλαμβάνει τεχνικές από παγκόσμια αναγνωρισμένες θεατρικές μεθόδους και πρακτικές, όπως αυτές των Jerzy Grotowski, Eugenio Barba, Yoga κ.α., και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο Θέατρο της Έρευνας.
Συμπληρωματικά, πέρα από την ενδυνάμωση και την ανέλιξη των εκφραστικών μέσων των συμμετεχόντων, η θεατρική τους εκπαίδευση θα αποκτήσει και κοινωνική διάσταση, χρησιμοποιώντας άμεσα και πρακτικά το θέατρο ως πολιτισμικό και κοινωνικό εργαλείο για τη δημιουργία συνδέσεων με των τόπο και τους ανθρώπους του.
Βασικός εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο εισηγητής – δημιουργός του Θεάτρου της Έρευνας, Φάνης Κατέχος. Δίπλα του θα βρίσκεται και η performer – trainer της Fabrica Athens, Giovanna Michaliadi Sarti, αλλά και εκπαιδευόμενοι στο «Θέατρο της Έρευνας», οι οποίοι θα αναλάβουν επιλεγμένα κομμάτια της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, με αφορμή την Λαγκαστριανή ή αλληλοδιδακτική μέθοδο διδασκαλίας, η οποία πρωτο-καθιερώθηκε στη Μεθώνη.
Το σεμινάριο γίνεται με την υποστήριξη των Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης, Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης και Ανεξάρτητη Κίνηση Δημοτών Μεθώνης «μεθωΝΕΟΙ».
Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο
Το καλοκαιρινό, θεατρικό σεμινάριο «Θεατρικές Συνδέσεις» απευθύνεται σε καλλιτέχνες (performer, ηθοποιούς, χορευτές κ.ά.), σπουδαστές παραστατικών και άλλων τεχνών, αλλά και σε ανθρώπους με μικρότερη εμπειρία στις (παραστατικές) τέχνες, που έχουν τη διάθεση και τη διαθεσιμότητα να εργαστούν εντατικά σε μια δυναμική ομάδα με άξονα το θέατρο.
Τρόπος Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν email με θέμα «Θεατρικές Συνδέσεις» στην ηλεκτρονική διεύθυνση researchtheater@gmail.com. Στο email χρειάζεται να επισυνάπτονται τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Βιογραφικό Σημείωμα
2. Πρόσφατη Φωτογραφία (Πορτραίτο)
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 19 Ιουλίου. Όσες αιτήσεις δεν περιλαμβάνουν τα παραπάνω στοιχεία ή/και είναι ληξιπρόθεσμες, θα θεωρούνται άκυρες. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν απάντηση για τη συμμετοχή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι τις 20 Ιουλίου.
Info
Τίτλος σεμιναρίου:
Θεατρικές Συνδέσεις 2
Τόπος διεξαγωγής:
Μεθώνη, Μεσσηνίας
Ημερομηνίες:
31/07 – 08/08/2021
(31/07– ημέρα προσέλευσης, 08/08 – ημέρα αποχώρησης, 01 – 07/08 διάρκεια σεμιναρίου)
Συνολικές ώρες σεμιναρίου:
40 ώρες
Κόστος Σεμιναρίου (περιλαμβάνεται η συμμετοχή στα εργαστήρια του σεμιναρίου, η διαμονή και οι επισκέψεις σε ιστορικά – φυσικά μνημεία):
190 ευρώ (early bird – εξόφληση μέχρι τις 19/07, καθώς και για φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, φοιτητές δραματικών σχολών και ηθοποιούς με ατέλεια ΣΕΗ) ή
220 ευρώ (για εξόφληση μέχρι τις 25/07)
Πληροφορίες – Αιτήσεις:
Email: researchtheater@gmail.com
Τηλέφωνο.: 210 34 11 651 (Δευτ. – Παρ.: 12:00 – 16:00)
Covid-19
Για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν από τις αρμόδιες αρχές την περίοδο της πραγματοποίησής του. Σε περίπτωση ακύρωσης ή αδυναμίας πραγματοποίησης της εκδήλωσης, λόγω των κρατικών αποφάσεων που σχετίζονται με την πανδημία, θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων.