Κατερίνα Schwyter Γιαμαλίδου: “Η τέχνη είναι κάτι πολύ όμορφο και πολύπλευρο”

Γράφει η Vasia Bresta

Καθηγήτρια, ηθοποιός, επικεφαλής θεατρικής ομάδας και μητέρα. Η Κατερίνα Γιαμαλίδου είναι μια γυναίκα προσγειωμένη, ταλαντούχα και δραστήρια. Ανέβασε την πρώτη της θεατρική παράσταση με τίτλο “Σχέσεις 2×3” και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Ζει και εργάζεται ως καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελβετία αλλά η αγάπη της για την Ελλάδα παραμένει δυνατή..

-“Σχέσεις 2×3”. Τι μηνύματα ήθελες να περάσεις στο κοινό με αυτή την παράσταση;

Στην παράσταση αυτή θέλαμε να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό και να κάνουμε τον κόσμο να γελάσει. Σκοπός μας είναι να διακομωδήσουμε καθημερινές απλές ιστορίες βγαλμένες από την ζωή. Να παρουσιάσουμε μια γλυκιά κωμωδία. Αυτός ήταν ο στόχος μας και πιστεύω ότι τον πετύχαμε. Ο κόσμος το χάρηκε και γέλασε πολύ και τις έξι φορές που ανεβάσαμε την παράσταση στην Βασιλεία της Ελβετίας, στην Αθήνα, στην Σύρο και στην Θεσσαλονίκη.

-Ζεις παράλληλα σε δύο χώρες. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας;

Η Ελβετία είναι η βάση μου. Έχω την ηρεμία μου και όλα λειτουργούν ρολόι. Η Ελλάδα έχει την ζωντάνια που μου λειπεί στην Ελβετία. Λίγο το χάος, από την άποψη ότι σου έρχονται όλα διαφορετικά από ότι τα περιμένεις. Η ανατροπή με λίγα λόγια!

-Μάνα, καθηγήτρια, παραγωγός, ηθοποιός και σεναριογράφος. Θεωρείς ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει περισσότερα από ένα και να πετύχει;

Θεωρώ ότι όλοι κρύβουμε ο καθένας τα δικά του «ταλέντα» και σκοπός μας είναι να τα ανακαλύψουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Προσωπικά θα πέθαινα από βαρεμάρα εάν δεν τα έκανα όλα αυτά. Μου δίνουν ζωή και νόημα.

-Ποια είναι η σημασία της τέχνης για σένα και πως εκφράζεσαι μέσα από αυτήν;

Η τέχνη είναι κάτι πολύ όμορφο και πολύπλευρο. Προσωπικά μου αρέσει να εκφράζω τα συναισθήματα, τα βιώματα και τους προβληματισμούς μου μέσα από τα σενάρια μου. Είναι τρόπος έκφρασης, απελευθέρωσης και ταυτόχρονα έτσι νιώθω ότι προχωράω και εξελίσσομαι.

-Ποια επαγγελματική σου ιδιότητα βάζεις πρώτη;

Καθηγήτρια είναι το «λειτούργημα» μου αλλά το να γράφω και να παίζω είναι ο έρωτας μου. Μου αρέσει να είμαι εραστής της τέχνης.

-Τι ετοιμάζεις φέτος και τι έχουμε να περιμένουμε από σένα;

Ετοιμάζω ένα καινούριο σενάριο για τον φορέα “Σωτήρ” ΑΜΕΑ στην Θεσσαλονίκη και θίγει θέματα όπως διαφορετικότητα (discrimination), απομόνωση (isolation) και το θέμα των Media στην καθημερινή μας ζωής.
Είναι το δεύτερο σενάριο που θα γνωρίσει το κοινό και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα.

-Θα ήθελα να δώσεις μία συμβουλή στους νέους, που σκοπεύουν να ασχοληθούν με τα καλλιτεχνικά δρώμενα;

Η τέχνη δίνει ζωή όμως θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να υπάρχει μια «βάση» που να εξασφαλίζει τα προς το ζειν για να μπορεί κάποιος να αφοσιωθεί σε αυτήν.

Share this
Tags
Vasia Bresta
Vasia Bresta
Author, Dj, Artist and owner - c.o worker at Da Hoxxs.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this