Κική Κολυμπάρη: H πατρίδα για μένα δεν είναι έννοια διαπραγματεύσιμη

Η Κική Κολυμπάρη συμμετέχει στην έκθεση “WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε όλοι Έλληνες!”

-Κική, τι σημαίνει για σένα η έννοια “πατρίδα”;

-Κάθε φορά που περνώ μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη με κατακλύζουν συναισθήματα δέους και μια σειρά συλλογισμών. Έννοιες όπως ιστορία, αγάπη, αγώνας, αυτοθυσία, ηρωισμός ενσαρκώνονται σε αυτό και παρελαύνουν νοερά μπροστά μου υπενθυμίζοντας μου τι εστί «Πατρίδα» και στην περίπτωσή μου «Ελλάδα».

Η Κική Κολυμπάρη

Η συνειδητοποίηση της πατρίδας αναπτύσσεται με το πέρας των αιώνων, δεμένη σφιχτά με τους πολιτισμούς. Τόποι συνδέονται με το χρονικό τους, τους λαούς που τους υπερασπίστηκαν και τα ιδανικά που άνθισαν εκεί. Εμβλήματα γεννιούνται, αποκτούν ψυχή και λόγο. Έρχεται η στιγμή όπου το «εγώ» γίνεται «εμείς».

Mέσα στο πλαίσιο των παγκοσμίων αλλαγών και μετακινήσεων, σήμερα, η έννοια «Πατρίδα» ζυμώνεται κάθε μέρα εκ νέου. Τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως πατρίδα; Η χώρα στην οποία επιλέξαμε να ζούμε και να εργαζόμαστε; Ο τόπος των προγόνων μας; Ή μήπως κάτι πιο αόριστο, όπως η ουτοπική πατρίδα του κεντρικού ήρωα της ταινίας
‘America America!’ τoυ Ηλία Καζάν;

Κάποιοι πιθανοί ορισμοί που δίνει ο Ernst Bloch, μιλούν για την πατρίδα ως «τόπο όπου στην πραγματικότητα, κανένας μας δεν έχει βρεθεί ακόμα» ή ως «έννοια υποκειμενική που δεν ορίζεται από κάποιον γεωγραφικό χώρο αλλά από μια προσωπική προοπτική».

H πατρίδα όμως, για μένα δεν είναι έννοια διαπραγματεύσιμη. Προκύπτει από τα προσωπικά μου βιώματα, εμπεριέχει την συνείδηση ταυτότητας, την αναγνώριση, το θαυμασμό και μια αγνή και δυνατή αγάπη.
Ειδικά σε μια κοινωνία διαρκώς ρευστή, που ζει σε σύγχυση, η πίστη σε μια μεγαλειώδη ανέγγιχτη σταθερά είναι ουσιώδης. Η ιδέα της πατρίδας αντανακλά το υψηλό και τις αρετές και μας προσανατολίζει σαν πυξίδα, σαν φως μέσα στο σκοτάδι.

Επομένως, για να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα: Όταν κάτι μας δίνει κίνητρο για να γίνουμε καλύτεροι, ατομικά και ως κοινωνία, και μας κάνει να ελπίζουμε, είναι ιερό. Και όταν κάτι είναι τόσο ιερό, αξίζει να ζήσει κανείς για αυτό, να αγωνιστεί για αυτό και ακόμα και να πεθάνει.

-Μίλησέ μας για το έργο που παρουσιάζεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Παλάτσο Ρίζο, Παλέρμο;

-Το έργο μου έχει τίτλο “Στεργιά εν όψει!” (2021 /100 x 150 cm/ακρυλικό σε λινό)

Ανακαλώντας αυτό το συναίσθημα μπροστά στη σημαία, αποφάσισα ότι η αναλογία του έργου θα ήταν επίσης 3:2. Ένας λευκός σταυρός θα απλωνόταν σε όλο το φόντο. Το έργο θα ήταν χωρισμένο σε τρία τμήματα και θα απεικόνιζε ένα χρονικό.

Το αριστερό μέρος αντιπροσωπεύει το παρελθόν, υπονοώντας ένα τρένο που ταξιδεύει προς τα δυτικά, με ένα ζωντανό άγαλμα μέσα σε αυτό, σε μια στάση Λαοκοόντος. Αυτό φέρει μια αρχαία στήλη (όπως εκείνοι που έφυγαν έφεραν μαζί τους μια τεράστια κληρονομιά).
Στο κεντρικό τμήμα, φως δυνατό ρέει από ψηλά ενώ κάτω χαμηλά, ένα κύμα θάλασσας ανοίγει σαν χέρι προς τη Δύση, θρηνώντας ή προσπαθώντας να κρατήσει πίσω ή αποχαιρετώντας αυτούς που φεύγουν.
Στον πυθμένα της θάλασσας, κείται το σώμα του άγνωστου στρατιώτη, η σταθερή γη πάνω στην οποίο στεκόμαστε. Μορφές σκιών ανίστανται πλέοντας προς το φως.
Δεξιά, ένα ανοιχτό πανί προς το μέλλον. Απομεινάρια ενός ναυαγίου επιπλέουν στη θάλασσα. Είμαστε επιζώντες μιας μεγάλης καταστροφής.

Αγωνιούμε να βρούμε στεριά, αλλά θα τα καταφέρουμε; Θα ανακτήσουμε ποτέ αυτά που έχουμε χάσει;
Σχήματα και καταστάσεις, όλα είναι αμφίβολα και ρευστά.

Όμως ο μεγάλος σταυρός, αενάως δεσπόζει στο παρασκήνιο, σαν την μεγαλοπρεπή αγκαλιά ενός ανώτερου πνεύματος που περιμένει την επιστροφή μας.

*Η Κική Κολυμπάρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα και εκπροσωπείται από την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

https://www.instagram.com/kiki_kolympari/

Info Έκθεσης

Τίτλος: WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου : Francesco Piazza

Ιδέα και σχεδιασμός : Βασίλης Καραμπάτσας και Francesco Piazza

Διοργάνωση: Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Τρινακρία”, Παλέρμο σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Παλάτσο Ρίζο, Παλέρμο.

Έκδοση καταλόγου: Serradifalco Edizioni, Παλέρμο

Έναρξη : 15 Μαΐου 2021

Διάρκεια έκθεσης: 15-05-2021 | 29-08-2021

Ωράριο: 8:00-20:00 καθημερινά

Εισιτήριο: είσοδος ελεύθερη

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this