“Κουντουριώτεια 2020”: Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στην Ύδρα

23 έως 26 Αυγούστου η Ύδρα υποδέχεται ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος και γίνεται το επίκεντρο ενός από τα λαμπρότερα πολιτιστικά δρώμενα του φετινού καλοκαιριού

Επιμέλεια κειμένου: Κ. Κατόπης

Μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει ο Δήμος Ύδρας, σε διάφορους χώρους της πόλης, με σημείο αναφοράς τον Μίλτο Σαχτούρη. Οι δράσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συμπόσιο για τον μεγάλο ποιητή καθώς και ημερίδα για την πολιτειακή υποδομή της προεπαναστατικής Ύδρας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κυριακή 23 Αυγούστου

Την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 9:00μμ, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ύδρας και η ομάδα των συντελεστών του Συμποσίου για τον Μίλτο Σαχτούρη, οργανώνουν μια βραδιά – φόρο τιμής στον Λευτέρη Ξανθόπουλο, που ήταν ο πρωτεργάτης του περσινού αφιερώματος στον Υδραίο ποιητή, και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στην αρχή του φετινού καλοκαιριού.

Στο θερινό σινεμά Γαρδένια, η κινηματογραφική λέσχη Ύδρας, θα προβάλει την εμβληματική ταινία του σκηνοθέτη, ποιητή και πεζογράφου Λευτέρη Ξανθόπουλου “Καλή πατρίδα σύντροφε” (1986 ). Θα προλογίσει ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού “Ο Αναγνώστης”.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η σκηνοθέτης Εύα Στεφανή και η μεταφράστρια Ρίτα Κολαϊτη.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα” (1978) διάρκειας 45′, ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου, όπου επιχειρεί να καταγράψει τους μύθους της Ρωμιοσύνης, εντός και εκτός Ελλάδας.

Δευτέρα 24 Αυγούστου

Στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς του Δήμου Ύδρας και στον περίβολό της, που εδώ και τρία χρόνια με πρωτοβουλία Δημοτών έχει εκφραστεί η διεκδίκηση της για να μετατραπεί σε χώρο καλλιτεχνικής παιδείας και δράσης, θα φιλοξενηθεί το Λογοτεχνικό Συμπόσιo «Κληρονόμος πουλιών, Μίλτος Σαχτούρης».

Στο λογοτεχνικό καφενείο, στο διαμορφωμένο περίβολο της Δημοτικής Αγοράς, το μεσημέρι στις 12.00, της Δευτέρας 24/8, οι ποιητές: Βερονίκη Δαλακούρα, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Λίνα Τσουκαλά, Αργύρης Παλούκας, Χρήστος Δασκαλάκης, θα διαβάσουν νέα, αδημοσίευτα ποιήματά τους, αφιερωμένα στον Μίλτο Σαχτούρη. Ο διάσημος σολίστας Φλώρος Φλωρίδης θα συνοδέψει στο κλαρινέτο τις απαγγελίες των λογοτεχνών.

Το βράδυ της Δευτέρας 24/8 στις 9:00μμ, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης στα καταστήματα της Αγοράς, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ευγενίας Υφαντή και σχεδιασμό της έκθεσης από τον ζωγράφο Αλέξη Βερούκα.

Αλέξης Ακριθάκης

Με τίτλο «Κληρονόμος πουλιών, 15 καλλιτέχνες για τον Μίλτο Σαχτούρη» οι εικαστικοί εμπνέονται από το έργο και τη μορφή του ποιητή: Αλέξης Ακριθάκης, Μιχάλης Αναστασίου, Έλενα Βότση, Γιάννης Κόττης, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Εύα Περσάκη, Παναγιώτης Ράππας, Κυριάκος Ρόκος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Νίκος Τρανός, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Νίκος Τρανός (φωτ. Χλόη Ακριθάκη)

Διάρκεια έκθεσης έως 14/9/2020
Ώρες λειτουργίας: 11:00-4:00 και 19:00-23:30

Γιάννης Ψυχοπαίδης
Αφροδίτη Λίττη
Αλέκος Φασιανός

Τρίτη 25 Αυγούστου

Το απόγευμα της Τρίτης στις 7:00μμ στο Λογοτεχνικό Καφενείο της Αγοράς, θα μιλήσουν για το έργο του Μίλτου Σαχτούρη, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, η Ιωάννα Ναούμ επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Συντονίζει ο εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», Γιάννης Μπασκόζος.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

Στις 9:00μμ η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά, θα μιλήσει για τον μελοποιημένο Σαχτούρη. Στη συνέχεια ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης θα παρουσιάσει στο πιάνο πρωτότυπη μουσική του, πάνω στο έργο του ποιητή.

Παραγωγή, διοργάνωση για το Λογοτεχνικό Συμπόσιο: Δήμος της Ύδρας, το ηλεκτρονικό περιοδικό “Ο Αναγνώστης” και το “Εργοτάξιο Τέχνης Ύδρας”.

Τετάρτη 26 Αυγούστου

Την Τετάρτη 26/8 στις 8:30μμ στην ανακαινισμένη αίθουσα τέχνης και πολιτισμού “Μελίνα Μερκούρη” (παλιό λοιμοκαθαρτήριο), θα φιλοξενηθεί η έκθεση “Γραφείο με θέα φωτογραφίες 1948-1981” του Μάριο Βίττι, όπου στον ίδιο χώρο θα γίνει η εκδήλωση για την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της Ύδρας.

Για τον μεγάλο ελληνιστή, θα μιλήσουν ο Διονύσης Καψάλης, ποιητής και διευθυντής του ΜΙΕΤ, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και ο Ευριπίδης Γαραντούδης καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Παραγωγή διοργάνωση: ΜΙΕΤ, Δήμος Ύδρας.

Πέμπτη 27 Αυγούστου

Στις 27/8 στις 9:30 το βράδυ εγκαινιάζεται η έκθεση του Γιάννη Κόττη με τίτλο το LOCKDOWN, έργα μικρής κλίμακας που δημιουργήθηκαν στο σπίτι του καλλιτέχνη στο Παρίσι κατά την διάρκεια του εγκλεισμού λόγω του κορονοϊού, στον χώρο κεντρικού καφενείου του λιμανιού της Ύδρας (Café Grande) και επιμέλεια της Έλυας Τσουβελεκάκη.

Γιάννης Κόττης

Διάρκεια έκθεσης έως 14/9/2020
Παραγωγή, διοργάνωση για το Λογοτεχνικό Συμπόσιο: Δήμος της Ύδρας, ηλεκτρονικό περιοδικό “Ο Αναγνώστης” και “Εργοτάξιο Τέχνης Ύδρας”.

Σάββατο 29 Αυγούστου

Το Σάββατο 29/8 στις 7:00 το βράδυ διοργανώνεται ημερίδα με θέμα: «Η πολιτειακή υποδομή της προεπαναστατικής Ύδρας και της υπόλοιπης Ελλάδας», με τον Δήμαρχο της Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη, την καθηγήτρια εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, την καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, τον υποψήφιο διδάκτορα ιστορίας Μηνά Αντύπα και συντονιστή τον Ανδρέα Αδριανόπουλο στον εξώστη της ιστορικής οικίας Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα.

Διοργάνωση: Δήμος Ύδρας

* Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this