Κώστας Ευαγγελάτος: Επίθεση του χρώματος… στο Αργοστόλι

Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 ο γνωστός εικαστικός, λογοτέχνης, περφόρμερ και θεωρητικός τέχνης ανοίγει για το φιλότεχνο κοινό την έκθεση του στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa "Ροδόπη" στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς

Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, ώρα 8:30μμ, ο εικαστικός, λογοτέχνης, περφόρμερ, θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος ανοίγει για το φιλότεχνο κοινό την εικαστική έκθεση του στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa “Ροδόπη” στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Η Ιστορικός Τέχνης Ευαγγελία Νάκα αναφέρει σε κείμενο της: Στην έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου συναρθώνονται έργα των τελευταίων ετών, έργα αφαιρετικά σε καμβά και σε άλλα υλικά με την τεχνική της επίθεσης χρώματος απευθείας από το σωληνάριο.

Η θεματική των πινάκων είναι κυρίως η προσωπογραφία, μία ιδιότυπη μορφή της, η οποία αποδίδει την πιο κυριολεκτική έννοια του όρου. Το πρόσωπο στοιχειοθετείται περισσότερο ως μια βασική δομή, τύπου Gestalt, αρχετυπική όσο και σύγχρονη, προερχόμενη από ένα υπερχρονικό, ανιστορικό ορίζοντα. Ακόμη και τα σύμβολα που συνοδεύουν την εκάστοτε φυσιoγνωμία, όπως τα κιονόκρανα, φαίνεται περισσότερο να συντονίζονται με την αρχαιοπρέπεια των μορφών και να υπερτονίζουν την εμβέλεια τους στο χρόνο και στο χώρο, χωρίς να επιδιώκουν απαραίτητα την παραπομπή στην αντίστοιχη ιστορική περίοδο.

Costas Evangelatos, Memory, acrylic on paper.

Η επιλογή του ιωνικού στοιχείου με τις καμπύλες γραμμές εξυπηρετεί, μάλλον, αποτελεσματικότερα την απόδοση μιας κομψής, αενάως κινούμενης ατμόσφαιρας. Ο καλλιτέχνης υπερβαίνει, με την διάσταση που δίνει σε αυτές τις προσωπογραφίες, την απόδοση ενός μονοδιάστατου υποκειμενισμού και την έμφαση στην ατομικότητα. Απεναντίας, οι υπαινικτικές, γραμμικές προσωπογραφίες του εναγκαλίζουν και δύνανται να εμπεριέξουν ταυτιστικά το πρόσωπο κάθε θεατή με τρόπο που τις καθιστά διαχρονικά ενεργές αλλά και μόνιμα παρούσες, εφόσον δεν απολιθώνονται στους κόλπους ενός σαφώς προσδιορισμένου χώρου.

Πρόκειται για διαυγή πρόσωπα τα οποία διαφαίνονται μέσα από ένα πυκνό πλέγμα συμβόλων ή αφαιρετικών διάσπαρτων μορφών διατηρώντας άρρηκτη συμφυΐα μαζί τους. Είναι πρόσωπα κατασκευασμένα από το υλικό του κόσμου, του αχανούς, και αστείρευτου σε πλούτο σύμπαντος, το οποίο φαίνεται ταυτόχρονα να ενοικούν, ενώ φέρουν μία έκφραση κατάφωρης αρμονίας. Ορισμένες από τις προσωπογραφίες είναι ζωγραφισμένες σε πολύπλευρες επιφάνειες που παραπέμπουν σε θραύσματα και μοιάζουν να έχουν αποσπαστεί από ένα ευρύτερο περιβάλλον.

Costas Evangelatos, The Rose, acrylic on paper.

“Πανσέληνος στον κήπο”
Η ετήσια εκδήλωση “Πανσέληνος στον κήπο” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου, ώρα 9μμ, με ποιητική performance και τη συμμετοχή του Χοροθέατρου “Λυδία Λίθος”. Θα παρουσιαστεί στη “Μώβ Σκηνή” από τον χορευτή Κωστή Τσιαμάγκα το ευρηματικό σόλο “Πρόσγειος πτήση”, σε μουσική Κλωντ Ντεμπισί και χορογραφία-σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου.

INFO
Επισκέψεις- ξεναγήσεις στην έκθεση από τον Κώστα Ευαγγελάτο και συνεργάτες του- κάθε Τετάρτη και Σάββατο από 8:30μμ-10:00μμ.
Διάρκεια έκθεσης από 28 Ιουλίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2018.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΤΗΛ: 26710 28501, 6944621286
Είσοδος Ελεύθερη.

K. Ευαγγελάτος, Κ. Τσιαμάγκας, Πρόσγειος πτήση.

Who is who

Κώστας Ευαγγελάτος, Αργοστόλι Κεφαλονιάς, Νοέμβριος 1957. Ζωγράφος, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κέντρου Μελετών Ιονίου, της Εραλδικής και Γενεαλογικής εταιρίας Ελλάδος κ.α.

Σπουδές: Εικαστικά-θεωρία σύγχρονης τέχνης. University The New School for Social Research, New York. Καθηγητές: Allen David, Pearl Ehrlich. Παράλληλες δραστηριότητες: Λογοτεχνία, θεωρία της Τέχνης, Performance, Γλυπτικές κατασκευές, Φωτογραφία, Ψηφιακές εικόνες.

Κυριότερες Ατομικές εκθέσεις Εσωτερικού

Gallery of the Hellenic American Union, Αθήνα 1981 και 1986. / French Institute of Athens, παρ. Καλαμάτας 1983. / Gallery DADA, Αθήνα 1985, 1987, 1989. / Gallery “F”, Αθήνα 1990. /Art Studio “EST”, 1994, 1995, 2004. / Αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη», Σύρος 1995. / Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας , Αθήνα 1999 και 2010. / Artower Agora, Αθήνα 2000. / Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Αργοστόλι 2001-2018. / Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, Βαθύ 2004. / Χώρος Τέχνης «Αιγόκερως», Αθήνα 2006. / Down Town Art Gallery-A.M, Αθήνα 2007. / Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, Κέρκυρα 2010. / Λουτρά «Παράδεισος» Bey Hamam, Θεσσαλονίκη 2010. / Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Δήμος Θεσσαλονίκης 2013. / Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Αθήνα 2016-17. / Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Δήμος Πειραιά 2016 και 2017.

Εξωτερικού

Writers and books INC, Rochester, Νέα Υόρκη 1984. / Fordham University at Lincoln Center, Νέα Υόρκη 1985. /«Les Fontaines» Centre Culturele, Chantilly, Γαλλία 1988. / Gallery “Opus”, Λευκωσία, 1996. / La Maison de la Grece, Παρίσι 2008 και 2010. / School of Physics and Arstronomy-University of LEEDS, U.K., 2017. / Le Centre de Serves, Παρίσι 2007, 2008, 2012, 2017. Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις: Gallery DADA, Αθήνα 1992. / Αίθουσες Τέχνης «Επίπεδα» 1993. / Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας με το Art Studio “EST”, Αθήνα 1993, 1996, 2000. / Χώρος Τέχνης Vicky Dracos, Κολούμπια, 1992. / Art Thessaloniki, Melkart Gallery, Θεσσαλονίκη 2016. / Art Athina, Melkart Gallery, Αθήνα 2017. Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις Εξωτερικού: College Jaques-Cartie-Chauny, Παρίσι 2000. / Μουσείον της Πόλεως της Μόσχας (MOCKBA), 2007. / Akademie Der Kunste, Βερολίνο 2013. / Espace Peugeot, Melkart Gallery, Παρίσι 2016./ LOC’ART PARIS, Galerie Au fil du Canal, Παρίσι 2018.

Βραβεία – Διακρίσεις

Έχει βραβευθεί για τη δράση του από Πολιτιστικούς, Εκπαιδευτικούς, Επιστημονικούς συλλόγους και Ενώσεις καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκε με «Μεγάλο Έπαινο» στις διεθνείς εκθέσεις «Winterschool 1994”στη Γλασκώβη της Σκωτίας και «European Echoes” στο Γκετενμπόργκ της Σουηδίας το 1997. Έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές, Δημοτικές και Δημόσιες συλλογές.

www.gisi.gr/evangelatos

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει!

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this