Λευτέρης Ζώρζος: “Ανακαλύψτε την δική σας Σαντορίνη”

Ο αρχαιολόγος και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Voreina Gallery Suites και της Crossroad Gallery στον Πύργο Σαντορίνης , Λευτέρης Ζώρζος μας μιλά για την αγάπη του για το νησί του, τις επιχειρηματικές του επιτυχίες και την έκθεση του Αχιλλέα Χριστίδη που θα παρουσιάζεται στην γκαλερί ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Η Crossroad Gallery στον Πύργο Σαντορίνης σε συνεργασία με την Αίθουσα Ζαχαρίου φιλοξενεί τη ζωγραφική έκθεση του Αχιλλέα Χρηστίδη, με θέμα τη «Σαντορίνη».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σε έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο, στην Crossroad Gallery του Λευτέρη Ζώρζου, στο νοτιότερο νησί των Κυκλάδων, διοργάνωσε φέτος την ατομική του έκθεση ο εικαστικός Αχιλλέας Χριστίδης. Ο εικαστικός εμπνεύστηκε από το νησί με τα ασβεστολιθικά και ηφαιστειακά πετρώματα και εκθέτει είκοσι μεγάλους πίνακές του (λάδι σε καμβά) και δεκαπέντε μικρότερα έργα (με πένα σε χαρτί). Η τεχνική και τα χρώματα των έργων του κρύβουν ένταση και μεσογειακό ταπεραμέντο.

«Ενθουσιάστηκα τόσο από το τοπίο, όσο και από τον χώρο της γκαλερί» αναφέρει μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης, «που θέλησα να ζωγραφίσω τις απόκρημνες παραλίες και βράχους του νησιού και να εκθέσω στον χώρο αυτό, στον Πύργο Σαντορίνης».

Η γκαλερί αυτή έχει δημιουργηθεί από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Voreina Gallery Suites στον Πύργο, τον Λευτέρη Ζώρζο, έναν νέο επιχειρηματία που έχει διαγράψει ήδη μια σημαντική επαγγελματική διαδρομή στη ζωή του.

Μιλώντας με τον Λευτέρη Ζώρζο, αντιληφθήκαμε ότι αυτό δεν έχει συμβεί τόσο εξαιτίας των σπουδών του αλλά εξαιτίας του πάθους του με ό,τι καταπιάνεται. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του και το διδακτορικό του στην αρχαιολογία αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στον τόπο καταγωγής του, τη Σαντορίνη, και να ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά.

Το πάθος και η αγάπη του για τις τέχνες, το νησί του και τους ανθρώπους, του τον οδήγησαν να αγοράσει δύο παλιά, εγκαταλελειμμένα μπακάλικα στον Πύργο και με πολλή φροντίδα και μεράκι να τα μεταμορφώσει με κοινό όνομα: το ένα σε παλαιοπωλείο και το άλλο σε γκαλερί.

Στον κατάλογο της έκθεσης ο Λευτέρης Ζώρζος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Σαντορίνη του Αχιλλέα Χρηστίδη, ενός ζωγράφου που ο ‘‘ηφαιστειακός’’ χαρακτήρας και η τολμηρή ματιά του είναι εμφανή σε κάθε του έκθεση, δεν είναι άλλη από την πραγματική Σαντορίνη, αυτήν που γνώρισε πρόσφατα, περιπλανήθηκε και ανακάλυψε μόνος του. Ο ρεαλισμός με τον οποίο αποτυπώνει στον καμβά του το νησί είναι τέτοιος που νομίζεις πως στις περιπλανήσεις του αυτές έγινε μεταξύ τους μια μυστική συμμαχία.

Η Σαντορίνη του Χρηστίδη είναι γεμάτη πάθος, αλήθεια και απλότητα. Η έλλειψη του ανθρώπινου στοιχείου φαίνεται ασήμαντη μπροστά στα επιβλητικά τοπία του που σε κάνουν να νιώθεις πως περιπλανιέσαι μόνος σου σ’ αυτά και αποκτάς μία αβίαστη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τον χαρακτήρα του. Αντικρίζοντας τα έργα του βρίσκεις τη δική σου Σαντορίνη…».

Έργο του Αχιλλέα Χρηστίδη

Συναντήσαμε τον Λευτέρη Ζώρζο και μιλήσαμε για την αγάπη του για το νησί και την έκθεση του Αχιλλέα Χρηστίδη.

-Είστε αρχαιολόγος και ξενοδόχος παράλληλα. Με ποιο τρόπο συνδυάζονται αυτές σας οι ιδιότητές στη Σαντορίνη;

– Η αγάπη μου για τη Σαντορίνη με κάνει να θέλω να συνδυάσω και τα δύο επαγγέλματα. Η αρχαιολογική έρευνα που έκανα παλιότερα και συνεχίζω να κάνω και σήμερα έχει ως αντικείμενο το προϊστορικό τοπίο του νησιού. Τα τελευταία χρόνια μαζί με τον αδερφό μου, Βασίλη, που είναι αρχιτέκτονας δημιουργήσαμε ένα μικρό ξενοδοχείο στον Πύργο που αποτελείται από 9 κατοικήσιμες γκαλερί, το Voreina Gallery Suites.

– Μιλήστε μας για την Crossroad Gallery; Πώς αποφασίσατε να ανοίξετε έναν χώρο τέχνης;

– Το Crossroad Gallery δημιουργήθηκε ως ένας χώρος τέχνης σε ένα από τα παλιά μπακάλικα του χωριού στο πλαίσιο της αλλαγής χρήσης σε παλιά κτίρια που είχαν μείνει κενά μέσα στον οικισμό. Η γκαλερί έχει φιλοξενήσει εκθέσεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και αυτή την εποχή έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε μία μοναδική έκθεση του Αχιλλέα Χρηστίδη με θέμα τα τοπία της Σαντορίνης.

Αχιλλέας Χρηστίδης

– Αυτόν τον καιρό και ως το τέλος καλοκαιριού παρουσιάζετε τον Αχιλλέα Χριστίδη. Πείτε μας δύο λόγια για την έκθεση.

– Ο Αχιλλέας Χρηστίδης είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Ο «ηφαιστειακός» του χαρακτήρας εμφανής σε κάθε έκθεση με τις έντονες εναλλαγές, την τολμηρή ματιά αλλά απόλυτα αρμονική σύνθεση. Σε συνεργασία με την Αίθουσα Ζαχαρίου μία από τις παλαιότερες γκαλερί της Αθήνας «τολμήσαμε» να προτείνουμε στον Αχιλλέα να ανακαλύψει τη Σαντορίνη.

Τα έργα είναι εντυπωσιακά και είμαι περήφανος που φιλοξενώ έναν τόσο σημαντικό καλλιτέχνη στην γκαλερί μου. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μπορείτε να το δείτε και στον καλαίσθητο κατάλογο που επιμελήθηκε ο ζωγράφος.

– Διατηρείτε επίσης και το παλαιοπωλείο στο οποίο αναφερθήκαμε. Πιστεύετε ότι αποτελεί θεματοφύλακα της παράδοσης του νησιού;

-Το παλαιοπωλείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην γκαλερί δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια πρωτίστως με τον σκοπό να αποτελέσει σημείο αναφοράς, καθώς το νησί αλλάζει καθημερινά και χάνονται πολλά από τα ιστορικά αρχεία και παλιά αντικείμενα.

Τα τελευταία χρόνια αρκετά από αυτά έχουν φτάσει στο Crossroad, κάποιες φορές έχουν «σωθεί» την τελευταία στιγμή. Παράλληλα οι επισκέπτες του νησιού έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το παλαιοπωλείο όπου στεγάζονται χάρτες, έργα τέχνης και αντικείμενα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Παράλληλη δράση του Crossroad είναι η συστηματική ψηφιοποίηση συλλογών που έχουν σχέση με τη Σαντορίνη. Θα έλεγα ότι είναι νωρίς για να πει κανείς πως είναι θεματοφύλακας αλλά μακάρι μελλοντικά να τα καταφέρουμε.

ΙΝFΟ

Έκθεση : ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ -«Σαντορίνη»

Crossroad Gallery, Πύργος Σαντορίνης, τηλ. 22860-33.155.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 13/7 έως 15/9

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Καθημερινά 10:00 – 14:0018:00 – 22:00

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this