Site icon Artviews

Μάνος Ζερβάκης: “Η μητέρα των παθών και της δυστυχίας του ανθρώπου είναι ο εγωισμός!”

Ο Μάνος Ζερβάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε και αποφοίτησε από το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικής Τ.Ε.. Το 2009 η αγάπη του για το θέατρο τον οδήγησε στην Αθήνα όπου σπούδασε στην Ακαδημία Τέχνης Ακμή ‘‘Υποκριτική Θεάτρου Κινηματογράφου’’ και αποφοίτησε το 2011 με άριστα. Στη συνέχεια το 2013 απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh με άριστα. Μετά το τέλος των σπουδών του ο Μάνος εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Σήμερα ο Μάνος είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – εισηγητής σεμιναρίων στο Ωριμάζω, κάνει θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά και ενήλικες, γράφει βιβλία και είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρκσκειολογίας στο Ε.Κ.Π.Α..

Επ’ αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του νέου του βιβλίου “Πορεία προς την ωρίμανση”, εκδόσεις οσελότος, βρεθήκαμε μαζί του και μιλήσαμε για το νέο του βιβλίο κι όχι μόνο.

Συνέντευξη στην Αλεξία Λυμπέρη

-Πως λάβατε την απόφαση να γράψετε αυτό το βιβλίο;

-Την απόφαση να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο την έλαβα πριν από αρκετά χρόνια. Βέβαια με βασάνιζε για καιρό η σκέψη της συγγραφής του, διότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσα να περαστεί το μήνυμα ότι εγώ έχω κάτι να πω ή κάτι να διδάξω.

Αντίθετα, καθώς έχω μελετήσει διάφορα πεδία επιστημών, έχω συνομιλήσει με αγίους πατέρες, με επιστήμονες, με επιτυχημένους επιχειρηματίες, με επώνυμους, με ανώνυμους… έχω λάβει αρκετή γνώση, την οποία άρχισα να εφαρμόζω στη ζωή μου με σπουδαία αποτελέσματα. Έτσι, λοιπόν, θεώρησα πως και άλλοι άνθρωποι θα ήθελαν να έχουν έναν οδηγό που θα διευκολύνει την καθημερινότητα, θα τους γλυτώσει περισσότερο χρόνο ή θα τους βοηθήσει στην στοχευόμενη αναζήτηση στη ζωή τους.

Ουσιαστικά, στόχος του βιβλίου είναι τόσο να προβληματίσει τον αναγνώστη, καθώς και να τον ωθήσει στη λεπτομερέστερη αναζήτηση, ώστε να μην δέχεται τις αυτόματες σκέψεις που του γεννιούνται ή που προσπαθούν να του επιβάλλουν τρίτοι. Με σκοπό να διαχειριζόμαστε εμείς τα συναισθήματά μας και όχι αυτά εμάς.

-Αυτό το βιβλίο σε ποιο αναγνωστικό κοινό πιστεύετε ότι απευθύνεται;

-Απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται σε εφηβική ηλικία και αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές τους σπουδές, τις σχέσεις, την αγάπη… Αλλά, ταυτόχρονα απευθύνεται και σε ενήλικες που ενώ βρίσκονται σε μία πιο προχωρημένη ηλικία επιθυμούν να προβούν σε ορισμένους επαναπροσδιορισμούς, καθώς όλη η ζωή μας ουσιαστικά είναι ένας επαναπροσδιορισμός της συμπεριφοράς μας, των πράξεων μας, των μελλοντικών μας πράξεων.

Για παράδειγμα, αν κάποιος φτάσει στα ογδόντα και έχει την ίδια προσωπικότητα, τα ίδια πάθη, προβαίνει στα ίδια λάθη, φέρει τις ίδιες σκέψεις που είχε στα δεκαοχτώ, τι έχει κερδίσει; Τι κέρδισε σε όλη αυτή την πορεία της ζωής του;

-Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Πορεία προς την Ωρίμανση», πως μπορούμε να ορίσουμε την ωρίμανση;

-Η ωρίμανση είναι ουσιαστικά, όπως το αντιλαμβάνομαι κι εγώ το να μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που δεν θα μετανιώσουμε για αυτές. Βέβαια, πάντα στη ζωή μας θα μετανιώνουμε για ορισμένες αποφάσεις που λάβαμε, όμως θα μπορούμε, έστω, πριν πράξουμε να έχουμε ελέγξει τις επιλογές μας, ορισμένες βασικές παραμέτρους, να έχουμε θέσει ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό μας, όχι όμως σε βαθμό αναβλητικότητας.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρω και στο βιβλίο, όταν χρειάζεται να επιλέξουμε έναν θεραπευτή θα αρκεστούμε στις υποσχέσεις του ότι εάν έρθεις σε εμένα θα σε κάνω καλά ή θα αναζητήσουμε πληροφορίες για την πορεία του, τις σπουδές του, το βιογραφικό του κ.τ.λ.; Δηλαδή να κάνουμε μια αναζήτηση λίγο πιο ώριμη σε όλους τους τομείς και τις αποφάσεις μας της ζωής μας.

-Θεραπευτές εννοούμε τους θεραπευτές ψυχής ή του σώματος;

-Προφανώς και της ψυχής και του σώματος και τους πνευματικούς και τους ιερείς… Γιατί ακόμα και αν πρόκειται για μια σωματική ασθένεια, θα επιλέξουμε να επισκεφτούμε έναν γιατρό που γνωρίζουμε ότι είναι καλός, δεν θα εμπιστευτούμε τον οποιονδήποτε. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θεραπευτές της ψυχής, του πνεύματος.

Πορεία προς την ωρίμανση, εκδόσεις οσελότος

Πιστεύετε πως όλοι οι άνθρωποι φτάνουν στην ωρίμανση;

-Όχι.

-Που οφείλεται αυτό;

-Οφείλεται στη μητέρα όλων των παθών και της δυστυχίας του ανθρώπου που είναι ο εγωισμός! Για να μπορέσει κάποιος άνθρωπος να φτάσει στην ωριμότητα θα πρέπει να παραδέχεται τα λάθη του, να μετα – νοεί, να αλλάζει δηλαδή λογική.

Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να λένε «εγώ δεν μετανιώνω!», πως είναι δυνατόν; Δηλαδή μπορεί να έχω στεναχωρήσει έναν άνθρωπο άδικα και να μην μετανιώνω για αυτό; Θα συνεχίζω δηλαδή να στεναχωρώ ανθρώπους στο μέλλον ηθελημένα;

Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι είκοσι χρονών που είναι πιο ώριμοι από ανθρώπους που μπορεί να είναι εξήντα και εβδομήντα ετών. Αλλά δεν φτάνουν όλοι στην ωρίμανση, είτε φτάνουν σε ένα βαθμό που μπορεί να μην τους είναι λειτουργικός.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να μετριάσουμε το εγώ μας… το να λέμε στον εαυτό μας είσαι ο καλύτερος, είσαι τέλειος, καμιά φορά μας εμποδίσει από το να κατανοήσουμε τα λάθη μας οι ίδιοι ή μέσω της επισήμανσης αυτών από τρίτους, οι οποίοι μας μαλώνουν με αγάπη, ώστε να προχωρήσουμε.

-Οπότε το βιβλίο αυτό είναι ένας οδηγός που θα βοηθήσει τον αναγνώστη να οδηγηθεί στην ωρίμανση;

-Θεωρώ πως από κάθε βιβλίο ενός συγγραφέα με μια ρεαλιστική υπόσταση και ένα επιστημονικό υπόβαθρο, χωρίς να σημαίνει ότι είμαι εγώ αυτός, – αναφέρουμε σε όσους συγγραφείς έχω μελετήσει κι εγώ ο ίδιος – ο αναγνώστης μπορεί να λάβει μηνύματα τα οποία είτε θα τα αξιοποιήσει στη μετέπειτα ζωή του, είτε απλώς θα συμφωνήσει για την ορθότητα τους και θα συνεχίσει ανεπηρέαστος την πορεία του.

Σίγουρα η αλλαγή, απαιτεί προσπάθεια, φέρει πόνο, φέρει κριτική και αυτοκριτική, απαιτεί αυτοπαρατήρηση. Τα οποία δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν στο καταπιεστικό, αγχωτικό περιβάλλον που ζούμε, όπου λαμβάνουμε χιλιάδες πληροφορίες, αναλαμβάνουμε πολλαπλές εργασίες, σε συνδυασμό και με τις συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε.

Διαφορετικά όμως η αλλαγή δεν επιτυγχάνεται το να λέμε: «εγώ αυτό μπορώ, εγώ έτσι είμαι, εγώ δεν αλλάζω», δεν θα μας βοηθήσει να ωριμάσουμε ποτέ, ούτε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Σκοπός είναι να κάνουμε πάντα κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούμε και εκεί είναι το επίπεδο που γίνονται τα θαύματα στον εαυτό μας! Κάνε ότι δεν μπορείς, όχι μόνο ότι μπορείς.

-Μέσα στο βιβλίο σας υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο αναζήτηση του δημιουργού, το οποίο πραγματεύεται διάφορα ερωτήματα: εάν υπάρχει θεός, τι σημαίνει θεός για μένα κ.ά. Κατά τη γνώμη σας υπάρχει Θεός;

-Όπως γράφω και στο βιβλίο ο Θεός δεν υπάρχει, αλλά άρχει! Αυτός άρχει και εμείς υπάρχουμε! Προφανώς, η ύπαρξη της παρουσίας του στη ζωή μας είναι ένα βίωμα, και η επίσκεψή του στον καθένα μας γίνεται την κατάλληλη ώρα που είμαστε εμείς ανοιχτοί κι εάν είμαστε έτοιμοι για αυτήν.

Μας έχει δώσει την ελευθερία της βούλησης, οπότε εάν τον αναζητήσουμε ή εάν του δώσουμε το κίνητρο να μπει στη ζωή μας, να μας δείξει την παρουσία του, θα το κάνει με τρόπο που δεν μπορεί να συλλάβει η λογική μας.

Μάνος Ζερβάκης

-Πως βιώσατε την καραντίνα ως δημιουργός;

-Όπως είπατε τη βίωσα πολύ δημιουργικά! Βρήκα ευκαιρία στο να τελειώσω το βιβλίο, να οργανώσω το σπίτι μου, τις δουλειές μου, να παρακολουθήσω παραστάσεις, ταινίες, σειρές. Φυσικά αυτό συνέβη τον πρώτο χρόνο, καθώς τον δεύτερο χρόνο της καραντίνας τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς τα ίδια. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της.

-Σας βοήθησε αυτή η κοινωνική απομόνωση ώστε να στραφείτε εντός, να κάνετε ενδοσκόπηση και με βάση αυτή να συγγράψετε μέρος του συγκεκριμένου βιβλίου;

-Νομίζω πως αφετηρία στη ζωή μου για εσωτερική ενδοσκόπηση, αποτέλεσε η ηλικία των είκοσι ετών όταν ξεκίνησα να αναρωτιέμαι γιατί ζω. Όπως αναφέρει και το απόφθεγμα του  Mark Twain, το οποίο γράφω και στο βιβλίο, «Οι δυο πιο σημαντικές μέρες στη ζωή σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις γιατί». Από τότε που άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί ζω, άρχισα να παρατηρώ, να μελετώ και να ερευνώ ως μαθητής.

Οπότε έως τα τριάντα οχτώ μου χρόνια, σήμερα, είχα συλλέξει αρκετή πληροφορία για να ετοιμάσω το βιβλίο. Δεν νομίζω πως η καραντίνα ήταν κάτι που με απασχόλησε ή η πανδημία γενικώς στο να κάνω μία εσωτερική αναζήτηση. Πιο πολύ παρατήρησα σε εκείνη την περίοδο τις σχέσεις με τους συνανθρώπους κι με ανησύχησε το φαινόμενο πως αντί να μας ενώνουν τα προβλήματα και οι δυσκολίες, μας κάνουν περισσότερο ατομιστές.

Αντί να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο, κοιτάμε πώς ίσως να του υποδείξουμε το λάθος, ότι π.χ. δεν φοράει την μάσκα. Γενικά υπάρχει μια επιθετικότητα στην ατμόσφαιρα… Κάποιες φορές για να φύγουν τέτοιες μορφές πανδημίας, αρρώστιας, γενικώς για να ηρεμήσει η φύση χρειάζεται την αγάπη μας, όχι την επιθετικότητά μας!

Δηλαδή αναρωτιέμαι: αν η πανδημία περάσει τελικά τι θα έχει μείνει; θα έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι; ή θα έχουμε γίνει πιο επιθετικοί; ή θα έχουμε γίνει πιο επικριτικοί; Θα είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε ή θα γκρινιάζουμε για αυτά που χάσαμε;

-Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων ασχολείστε και με τη συμβουλευτική. Μέσω των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχετε βοηθάτε τους ανθρώπους να φτάσουν προς την ωρίμανση;

-Η αλήθεια είναι πως έχω σπουδές στη συμβουλευτική και τελευταία στην κοινωνική θεολογία. Όμως, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχω είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε ο άνθρωπος να μπορεί μόνος του να λαμβάνει αποφάσεις για τη ζωή του. Μέσω μιας διαδικασίας ερωτήσεων, να μπορεί να λάβει την απόφαση που τον ικανοποιεί, να βρίσκει δηλαδή μόνος του τις απαντήσεις των ερωτήσεων.

Δεν καθοδηγώ, ούτε κάνω κάποια μορφή ψυχοθεραπείας. Αυτές τις υπηρεσίες παρέχονται μέσω της προσωπικής μου επιχείρησης στο Ωριμάζω.

Μάνος Ζερβάκης

-Στην επιχείρηση Ωριμάζω τι άλλες υπηρεσίες μπορούμε να βρούμε;

-Σεμινάρια και μαθήματα τέχνης, καθώς επίσης υπηρεσίες προσωπικής ανάπτυξης από εμένα και επίσης συμβουλευτική γονέων, θεραπεία ζεύγους, ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, βιωματικά εργαστήρια οικογενειακής Συστημικής Αναπαράστασης από τη Μαίρη Οικονόμου.

-Μελλοντικά πλάνα, σχέδια.

-Γενικά αναπτύσσουμε τις υπηρεσίες του Ωριμάζω μαζί με τη ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια Μαίρη Οικονόμου. Επικεντρωνόμαστε στο να δημιουργήσουμε νέα προγράμματα, σεμινάρια και παρουσιάσεις από τη νέα σεζόν.

info

“Πορεία προς την ωρίμανση”, εκδόσεις οσελότος

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο ΕΔΩ

Για να λάβετε πληροφορίες αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της επιχείρησης Ωριμάζω, μπορείτε:

να επισκεφτείτε το site:

https://www.orimazo.gr/

να στείλετε e-mail: info@orimazo.gr

να τηλεφωνήσετε: 6943537692

Exit mobile version