Μία καλλιτεχνική συνέργεια: Αλέξανδρος Αβρανάς, Γιώργος Κουμεντάκης, Αλέκος Κυραρίνης

Βίντεο Αλέξανδρου Αβρανά για την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη στην Γκαλερί CITRONNE.

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς επισκέπτεται και παρακολουθεί την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη “ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων” στην γκαλερί CITRONNE- Αθήνα. Δεν πρόκειται για μια συνήθη καταγραφή-απεικόνιση των έργων. Το βίντεο παρουσιάζει την οπτική ενός καλλιτέχνη- σκηνοθέτη στο εκτιθέμενο έργο ενός άλλου καλλιτέχνη- εικαστικού. Ένα τρίτο καλλιτεχνικό στοιχείο είναι η σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη “Το Ισοκράτημα ενός Παιδιού”, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός ιστός ανάμεσα στις δύο δημιουργίες.

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς περιέρχεται την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη ως σύνολη δημιουργία – ταυτοχρόνως “περιγράφει” το κάθε έργο χωριστά. Στην περιήγησή του, ο σκηνοθέτης προσλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο ως πλαίσιο, αλλά και ως τμήμα ενεργό της έκθεσης. Οι τοίχοι, οι πόρτες, οι γωνίες προβάλλονται επαναληπτικά για να υπογραμμίσουν τον ρόλο τους, όχι μόνον στεγαστικό, αλλά και συμπληρωματικό της εικαστικής δημιουργίας. Η ιδιαιτερότητα της περιήγησης αυτής είναι η αέναη κυκλική κίνηση η οποία, σταδιακά και μεθοδικά, μάς κυκλοφορεί μέσα στην μυστικιστική ατμόσφαιρα του Αλέκου Κυραρίνη.

Ήδη, ο τίτλος “ὁρατῶν τε και ἀοράτων”, με αφετηρία το “Σύμβολον τῆς Πίστεως”, ωθεί τον θεατή στην υπέρβαση. Στην κινηματογραφική οπτική, ο αόρατος άχρονος χρόνος είναι ένας κύκλος εν κινήσει, άλλοτε αργόρυθμη, άλλοτε ταχύρρυθμη, έως ότου γίνει ένας στρόβιλος που παρασύρει τα πάντα στην πορεία του. Το ορατό και το αόρατο ενοποιούνται, μέσα σε μια περιδίνηση που δημιουργεί διαρκείς συνειρμούς, από το απόθεμα των βιωμάτων και των εμπειριών του καθενός μας.

Πρόκειται για μια τρίπτυχη έκφραση, καλλιτεχνικά ισοβαρή. Τα επιμέρους στοιχεία, μουσική, πίνακες και σκηνοθετική καταγραφή συγκλίνουν, αλλά και διαχωρίζονται. Η σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη, αργόσυρτη και υποβλητική, παραπέμπει άλλοτε σε δημοτικό μοιρολόι, άλλοτε σε βυζαντινό μέλος, άλλοτε σε μοτίβα της Ανατολής. Η εργογραφία του Κυραρίνη κινείται πάνω στην ίδια υπερβατική θεματική και σε ανάλογες επιρροές. Τέλος, ο Αλέξανδρος Αβρανάς συντάσσει μια αφήγηση δραματική, εμμένοντας στις βασικές ανθρώπινες προσλήψεις, συνειδητές και υποσυνείδητες.

Το αποτέλεσμα είναι μια υποδειγματική παραγωγική συνέργεια.

Παρακολουθείστε το βίντεο:

Alekos Kyrarinis – “Visibilium et invisibilium” – video

Μία έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη: ὁρατῶν τε καί ἀοράτων
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Κάμερα: Στέφανος Κοσμίδης
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Μοντάζ: Αλέξανδρος Αβρανάς, Στέφανος Κοσμίδης
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 30 Νοεμβρίου 2020
Διάρκεια: 7′ 37″
Μία παραγωγή της CITRONNE Gallery και της ORKI Productions
‘Επιμέλεια έκθεσης Αλέκου Κυραρίνη: Ν. Π. Παΐσιος

Who is Who

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς (1977- ) είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών (2001), ασχολήθηκε αρχικά με την Γλυπτική, στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Στην συνέχεια, συμμετείχε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πολλές διακρίσεις (2001-2008).
Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 2003. Η ταινία του ΄Miss Violence’ απέσπασε τον «Λέοντα» στη Μόστρα (Βενετία, 2013).
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Info

Η έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη θα είναι ανοιχτή για το κοινό μόλις επιτραπεί η επαναλειτουργία των γκαλερί.

Αλέκος Κυραρίνης
«ὁρατῶν τε καί ἀοράτων»
έως τις 30 Ιανουαρίου 2021
Επιμέλεια έκθεσης: Ν. Π. Παΐσιος.
Φωτισμός: Μαρία Μανέτα

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00-20.00
Τετάρτη, Σάββατο 11.00-16.00

CITRONNE Gallery Αθήνα
Πατριάρχου Ιωακείμ 19
4ος όροφος
10675 Αθήνα

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this