Μετατρέποντας ένα κτίριο σε θεαματική βιβλιοθήκη στην Ουτρέχτη

Στην Ουτρέχτη, οι καλλιτέχνες Jan Is De De Man και Deef Feed δημιούργησαν την «ψευδαίσθηση» μιας βιβλιοθήκης στην πλευρά ενός κτιρίου.

Γνωστός για τις απίστευτες  “αυταπάτες του δρόμου”, ο street artist Jan Is De Man δημιούργησε μια γοητευτική τοιχογραφία στην Ουτρέχτη που φέρνει κοντά τους κατοίκους και έχει γίνει θέμα προς συζήτηση στην πόλη.

Σε συνεργασία με τον συγγραφέα και τον καλλιτέχνη τατουάζ,  Deef Feed, μεταμόρφωσε την πρόσοψη ενός κτιρίου σε μια θαυμάσια βιβλιοθήκη. Και το καλύτερο είναι ότι όλα τα λογοτεχνικά έργα που συμπεριέλαβε στη ζωγραφική του προτάθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής.

Στην Ουτρέχτη, οι καλλιτέχνες Jan Is De De Man και Deef Feed δημιούργησαν την «ψευδαίσθηση» μιας βιβλιοθήκης στην πλευρά ενός κτιρίου.

Το έργο ξεκίνησε χάρη στους φίλους του καλλιτέχνη, Is De Man, που ζουν στο κτίριο. Του ζητούσαν επιμόνως να δημιουργήσει μια τοιχογραφία στο κτίριο τους για αρκετό καιρό, αλλά η αρχική του ιδέα ήταν αρκετά διαφορετική.

Αρχικά είχε σκεφτεί να ζωγραφίσει ένα μεγάλο πρόσωπο που να χαμογελά, καθώς έρευνες δείχνουν ότι η διάθεση των ανθρώπων αλλάζει προς το καλύτερο όταν βλέπουν ένα χαμόγελο. Ωστόσο, αφού μελέτησε το σχήμα του κτιρίου, στράφηκε στην ιδέα το χαμόγελο να αντικατασταθεί με μια βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια, κάλεσε τον Deef Feed, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, για να τον βοηθήσει.

Σύμφωνα με τον Is De Man, η κοινότητα στην οποία βρίσκεται η τοιχογραφία είναι πολιτιστικά διαφορετική, γεγονός που αντανακλάται στην επιλογή των βιβλίων που κάθονται στα ράφια. Οι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με τους κατοίκους για τους τίτλους βιβλίων και τις θέσεις τους στα ράφια, με μόνη προϋπόθεση που τέθηκε ήταν ότι το έργο δεν θα περιείχε θρησκευτικούς ή πολιτικούς τίτλους. Στο τέλος, η γειτονιά γέμισε με λογοτεχνία σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες.

“Παρατηρήσαμε ότι αυτό το έργο έφερε τους ανθρώπους μαζί χωρίς πίεση”, είπε ο De Man, στο My Modern Met. “Συναντούν ο ένας τον άλλον μέσω βιβλίων ανεξάρτητα από τις διαφορές στους πολιτισμούς, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ανεξάρτητα από το ότι τα φρονήματά τους είναι ακραία δεξιά ή ακραία αριστερά. Τα βιβλία είναι μαγικά. Είναι γαργάλημα τον εγκέφαλό. Και ο καθένας μπορεί να διαβάσει το ίδιο βιβλίο, αλλά να αισθανθεί κάτι διαφορετικό. “

Ο καλλιτέχνης αναφέρει επίσης ότι «Όλα είναι κατασκευασμένα με δημιουργικότητα και πειθαρχία. Με τον τρόπο αυτό παντρεύεται η τέχνη του δρόμου με λογοτεχνικές ιστορίες και είναι σε θέση να γεμίσει την κοινότητα με ένα θετικό πνεύμα.

Πηγή: mymodernmet.com

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this