“Μνήμη της πόλης”: Έκθεση φωτογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ένα φωτογραφικό πανόραμα των μνημείων και των κτιρίων της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία του ΑΜΘ με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «f14 Κοινόν φωτογράφων»

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 το ΑΜΘ εγκαινιάζει την περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Μνήμη της πόλης». Αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «f14 Κοινόν φωτογράφων», η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό πανόραμα των μνημείων και των κτιρίων της Θεσσαλονίκης και στόχο έχει να ταξιδέψει τον επισκέπτη στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, από την εποχή της ίδρυσή της έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Περπατώντας σε αυτήν την πόλη των 2500 χρόνων, σου μένει μία εικόνα τόσο οξύμωρη όσο και οικεία. Νησίδες του χθες μέσα στον ασφυκτικό κλοιό του σήμερα. Ανατρέχοντας στην ιστορία, διαπιστώνει κανείς ότι, από τη δημιουργία της έως σήμερα ακόμη, υπήρξε η πιο πολυπολιτισμική πόλη του ελλαδικού χώρου. Κάσσανδρος ο ιδρυτής της, σημαντικότατη πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, συμβασιλεύουσα των Βυζαντινών, Νορμανδοί κατακτητές, Παλαιολόγειος Αναγέννηση, Οθωμανική αυτοκρατορία και τέλος η ένταξή της στο ελληνικό κράτος. Ταυτόχρονα, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξής της και του κομβικού της ρόλου συρρέουν σε αυτήν διάφορες εθνότητες: Βαλκάνιοι, Εβραίοι, Ιταλοί, Αυστριακοί, Γάλλοι, Αρμένιοι και πολλοί άλλοι. Όλοι έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη.

Στην έκθεση συμμετέχουν δεκαέξι φωτογράφοι, οι οποίοι παρουσιάζουν, με την επιμέλεια της καλλιτεχνικής επιτροπής του «f14 Κοινόν φωτογράφων», εκατόν έντεκα φωτογραφικά έργα, έγχρωμα, ασπρόμαυρα και υπέρυθρα. Μέσα από τη ματιά τους τα διάφορα μνημεία της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε μάρτυρες του πολυπολιτισμικού παρελθόντος και σε μνήμη της πόλης.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Συμμετέχουν: Βασιλική Βαρσακέλη, Βασίλης Βαρσακέλης, Γιώργος Καρακατσάνης, Άρης Κυρατζόγλου, Κατερίνα Μαρνέλλου, Ελένη Μαυροπούλου, Βασίλης Μόσχοβος, Φώτης Παλαιολόγος, Αναστασία Παλαιολόγου, Κώστας Παρασκευαΐδης, Σάκης Πετμεζάς, Νίκος Πετρίδης, Χριστίνα Σιούλα, Τάσος Σούπαρης, Κώστας Τσουκαλάς και Στέλιος Φιλίππου.

INFO

“Μνήμη της πόλης” / Περιοδική έκθεση φωτογραφίας
Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, ώρα: 17:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης / Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ
Συνδιοργάνωση: ΑΜΘ & f14 Κοινόν Φωτογράφων​
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κ. Κατόπης

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει!

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this