«Οι 7 κόρες της Εύας» στο Studio Μαυρομιχάλη

Πρεμιέρα 3 Μαΐου. Από Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00.

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί την παράσταση οι «7 κόρες της Εύας», στο Studio Μαυρομιχάλη, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Μπράιαν Σάικς.   

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Όλοι σχεδόν οι σημερινοί Ευρωπαίοι, υπολογίζονται στα 650.000.000, κατάγονται από εφτά γυναίκες. Είναι οι εφτά μητέρες όλων μας. Είναι οι εφτά κόρες της Εύας.

Αυτή η παράσταση ασχολείται με την ιστορία του κόσμου όπως αποκαλύπτεται από τη γενετική. Θα διαπιστώσουμε με έκπληξη, αλλά και με χιούμορ, πως όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη είμαστε συνδεδεμένοι μέσα από τις μητέρες μας, με μια χούφτα γυναίκες που έζησαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν.  

Από που κατάγομαι; Αλήθεια πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί; Γνωρίζουμε τους γονείς μας και τους παππούδες μας, όχι όμως πιο πίσω. Για τους περισσότερους, τα προγονικά ίχνη αρχίζουν να εξαφανίζονται στην ομίχλη. Ωστόσο όλοι κουβαλάμε ένα μήνυμα από τους προγόνους μας σε κάθε κύτταρο του κορμιού μας. Είναι μέσα στο DNA μας, στο γενετικό υλικό που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Στο DNA όμως δεν καταγράφεται μόνο η προσωπική μας ιστορία, αλλά ολόκληρη η ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Ειδικά το μιτοχονδριακό DNA, είναι ένα δυνατό αρχαιολογικό εργαλείο για να ανακαλύψουμε τη μητροπλευρική συγγένεια όλου του κόσμου, καθώς αυτό μεταβιβάζεται από μητέρα σε κόρη.

Το πιο συναρπαστικό όμως σε αυτή την ιστορία που θα πούμε, είναι ότι αυτές οι επτά γυναίκες που είναι μητέρες όλων των Ευρωπαίων δεν είναι απλοί γενετικοί κώδικες. Ξέρουμε που έζησαν, πως έζησαν και που ταξίδεψαν τα περισσότερα από τα παιδιά τους. Μπορούμε να τις φανταστούμε και θα τις ζωντανέψουμε πάνω στη σκηνή.

Τι πιο συγκινητικό, να γνωρίσεις επιτέλους την από αιώνες πεθαμένη μητέρα σου!

Και το ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι αυτή τη φορά η ιστορία του ανθρώπου θα ειπωθεί από την πλευρά των γυναικών.

Είναι μια παράσταση που εκθειάζει την γυναίκα και ισοπεδώνει την έννοια του ρατσισμού, αφού αποδεικνύει ότι είμαστε όλοι συγγενείς.

Και μάλιστα πολλοί από μας μπορεί να βρεθούμε να έχουμε την ίδια προγονική μητέρα με ένα Σύρο πρόσφυγα, ενώ έχουμε πιο μακρινή συγγένεια με τον Έλληνα γείτονά μας.  

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Διασκευή: Όλος ο θίασος

Video mapping: Βασίλης Αποστολάτος

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παραγωγή: Ομάδα DE NOVO

Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύα Αγγελοπούλου, Χριστίνα Ανδρεάκου, Παναγιώτα Βαρελά, Ίριδα Μάρα, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη

Στο ρόλο του Μπράιαν Σάικς ο Γιάννης Στεφόπουλος

info παράστασης

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 3 Μαΐου στις 21:00

Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό/5€ μειωμένο (ισχύει για όλα τα μειωμένα)

Studio Μαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134, Τηλέφωνο κρατήσεων:  2106453330

[email protected]

www.studiomavromihali.gr      

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δανάη Στράτου «Ενάρετη Σπείρα: Η Ροή του Παρόντος, Μεταβλητότητα και Σύνδεση με το «Πάντα»»

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Με αφορμή τη βράβευσή της από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με το Βραβείο Τέχνης 2025, η Δανάη Στράτου, μια...

Κώστας Ευαγγελάτος: Εκφράζομαι αυθόρμητα πολλαπλασιάζοντας αυτόβουλα οπτικά σινιάλα και ψυχογραφικές αναδύσεις, με ζωτικό στοχασμό και έλξη προς το ζωντανό κοσμικό κάλλος

Μετά από πενήντα χρόνια δημιουργικής πορείας, ο Κώστας Ευαγγελάτος συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το έργο του, που διαπνέεται από την αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης...

A Life in Shadows από τον Κωνσταντίνο Κορσοβίτη

Wayang σημαίνει σκιά αλλά και φαντασία και είναι πλέον συνώνυμο με το παραδοσιακό κουκλοθέατρο της Ινδονησίας, ενταγμένο στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this