Οι Christie’s στηρίζουν τη «Σύγχρονη Έκδοση»

Πάνω από 120 έργα κορυφαίων καλλιτεχνών είδαν οι ενδιαφερόμενοι συλλέκτες σε δημοπρασία του οίκου πριν μερικές μέρες - Ξεχώρισαν οι... συνήθεις ύποπτοι Banksy, Lucian Freud, Frank Auerbach, Robert Indiana, Richard Serra, Patrick Hughes και άλλοι!

Επιμέλεια: Αλεξία Λυμπέρη

Ο οίκος Christie’s παρουσίασε σε ένα sale που απευθυνόταν κυρίους σε νέους συλλέκτες, πριν λίγες μέρες μια ποικιλία από πολλαπλές εκτυπώσεις και εκδόσεις των γνωστότερων εκπροσώπων της μεταπολεμικής και της σύγχρονης τέχνης.

Robert Indiana, “American Dream No. 2”, 16.250 λίρες.

Η δημοπρασία «Σύγχρονη Έκδοση» προσέφερε προς πώληση μια σειρά έργων κορυφαίων καλλιτεχνών της μεταπολεμικής περιόδου, όπως οι Cy Twombly, Tom Wesselmann, Michelangelo Pistoletto, Lucio Fontana, Ellsworth Kelly, Bridget Riley, Louise Bourgeois και Sol LeWitt, καθώς επίσης και έργα περιζήτητων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως ο Kara Walker, η Carmen Herrera, η Vija Celmins, ο Yoshitomo Nara, ο Christopher Wool και ο Banksy.

Banksy, “Flying Copper”, 40.000 λίρες.

Τιμές

Τα έργα του τελευταίου, όπως και ήταν αναμενόμενο, τράβηξαν τα βλέμματα των συλλεκτών καθώς πωλήθηκαν σε ικανοποιητικές τιμές και υπεράνω των εκτιμώμενων τιμών. Ενδεικτικά το “Choose your Weapon (Turquoise)” πουλήθηκε για 43.750 λίρες Αγγλίας. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και το “Flying Copper” το οποίο πουλήθηκε για 40.000 λίρες, καθώς και τα “Laugh Now” – 35.000 λίρες, “No Ball Games (Grey)” – 35.000 λίρες και “Grannies” – 20.000 λίρες. Ωστόσο τα έργα του διάσημου Banksy δεν ήταν τα ακριβότερα.

Banksy, “Laugh Now”, 35.000 λίρες.

Τη μεγαλύτερη τιμή της δημοπρασίας σημείωσε το “Hreppholar III & VIII, from: Afangar Icelandic Series” του Richard Serra το οποίο πουλήθηκε για 52.500 λίρες. Ακολούθησε το “Kai” του Lucian Freud που αγοράστηκε από συλλέκτη για 50.000 λίρες. Και άλλα έργα του τελευταίου καλλιτέχνη σημείωσαν καλές αποδόσεις, όπως το “Man Posing” το οποίο έπιασε τις 12.500 λίρες και το “Reclining Figure” τις 10.000 λίρες.

Ξεχώρισαν επίσης, δημιουργίες του Robert IndianaAmerican Dream No. 2″ και “American Dream No. 5 (The Golden Five)” τα οποία πουλήθηκαν για 16.250 λίρες έκαστο.

Patrick Hughes, “Venetian”, 11.250 λίρες.

Και τα έργα “Venetian” (11.250 λίρες) και “Poppy” (10.625 λίρες) του καλλιτέχνη Patrick Hughes κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Patrick Hughes, “Poppy”, 10.625 λίρες.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα έργα χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι το 2017. Η πώληση περιλάμβανε επίσης χαρτοφυλάκια από τους Robert Indiana, Luc Tuymans, Urs Fischer και Patrick Caulfield, καθώς και από σπάνιες τρισδιάστατες εκτυπώσεις από τους Donald Judd, Günther Förg, Mona Hatoum, Grayson Perry, Rachel Whiteread και Ai Weiwei.

Richard Serra, “Hreppholar III & VIII, from: Afangar Icelandic Series”, 52.500 λίρες.

  Παρουσιάστηκε επίσης μια επιλογή χαρακτικών, που εστιάζει στην εικόνα και την προσωπογραφία και αποτελεί απόδειξη της ξεχωριστής ποιότητας του εκτυπωτή Marc Balakjian.

Η επιμελημένη έκδοση με τίτλο “Η χάραξη και το σχολείο του Λονδίνου, που αποτελεί αφιέρωμα στον εκτυπωτή Marc Balakjian και το εργαστήρι του Studio Prints στο Λονδίνο. Το εν λόγω γνωστό εργαστήρι είχε στενή συνεργασία με τους καλλιτέχνες: Lucian Freud, Frank Auerbach, Paula Rego, Leon Kossoff, Celia Paul και Stephen Conroy.

Lucian Freud, “Kai”, 50.000 λίρες.

Η δημοπρασία χαρακτικών περιλάμβανε από πάνω από 120 κομμάτια κορυφαίων στο είδος τους καλλιτεχνών, και οι εκτιμήσεις των έργων κυμαίνονταν από 500 έως 35.000 λίρες.  

Πολλά από τα έργα παρουσιάστηκαν στην King Street μαζί με τη δημοπρασία των εκτυπώσεων και των πολλαπλών εκδόσεων.

Lucian Freud, “Man Posing”, 12.500 λίρες.

Η “Σύγχρονη Έκδοση”​​ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους νέους συλλέκτες που θα έχουν τη ευκαιρία σε πολύ προσιτές τιμές να αρχίσουν τη συλλογή τους. Από την άλλη, απευθύνεται και σε έμπειρους συλλέκτες που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν με νέα κομμάτια την ήδη υπάρχουσα.

Banksy, “No Ball Games (Grey)”, 35.000 λίρες.
Banksy, “Grannies”, 20.000 λίρες.
Robert Indiana, “American Dream No. 5 (The Golden Five)”, 16.250 λίρες.
Share this
Tags
Alexia Lymperi
Alexia Lymperi
Η Αλεξία αγαπά το θέατρο. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα executive MBA in financial planning του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Donau University Krems, καθώς και πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this