Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής στον Ελληνο-Γαλλικό σύνδεσμο

Η έκθεση με τίτλο «Μικρές Εκπλήξεις» θα διαρκέσει έως το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021.

Η έκθεση – θεσμός επιστρέφει για μια ακόμη φορά στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στην καρδιά της Αθήνας και της Τέχνης, στο Κολωνάκι.

Για το concept και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου. Στο πλευρό του, η Διεθνής Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org συνδιοργανώνει την έκθεση υπό την επιμέλεια της επιμελήτριας εκθέσεών της, Τώνιας Νησωτάκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, ως επί το πλείστον μικρών διαστάσεων, αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα της Τέχνης και σε αυτές τις διαστάσεις.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Τώνια Νησωτάκη σημειώνει

«Η απάντηση στο ερώτημα “τι καθιστά έναν καλλιτέχνη και ένα έργο τέχνης μεγάλο” αποτελεί ένα ζήτημα που ανέκαθεν έχει απασχολήσει την τέχνη. Από την επιδίωξη της απόλυτης αρμονίας και της σχεδόν επιστημονικής ακρίβειας στην αναπαράσταση του ορατού κόσμου της Αναγέννησης, έως την πλήρη αυτονόμηση της ζωγραφικής γλώσσας των αρχών του 20ου αιώνα, η κοινή αντίληψη περί “μεγάλου” εικαστικού έργου ποικίλλει σημαντικά. Δανειζόμενοι την άποψη του Vincent van Gogh ότι “μεγάλος καλλιτέχνης μπορεί να είναι ο απλοποιητικός [the simplifier]”, θα λέγαμε ότι η απλοποίηση αυτή μπορεί να αφορά από την ανεικονικότητα, την απελευθέρωση της φόρμας, την επιστροφή στην υλικότητα του καμβά, μέχρι και το μέγεθος της ζωγραφικής επιφάνειας που απαιτείται για την εικαστική δημιουργία.

Τα μικρά σε διαστάσεις έργα παραμένουν “μεγάλα”, διότι συμπυκνώνουν τον ίδιο τον πυρήνα της σκέψης του δημιουργού τους. Περιορίζοντας την επιφάνεια του καμβά, ο καλλιτέχνης προχωράει την αναζήτησή του σε μεγαλύτερο βάθος, καλούμενος να αφαιρέσει οτιδήποτε δευτερεύον, διατηρώντας μόνο την ουσία. Η διαδικασία αυτή επενδύει τα μικρά έργα με μια ιδιαίτερη εκφραστική δύναμη, η οποία μεταφέρεται άμεσα και μας απορροφά ουσιαστικά. Προκαλούν έκπληξη και εντυπωσιάζουν γιατί, χωρίς να φλυαρούν, μπορούν να μας πουν πολλά.»

Αθηνά Νταναβάρα, Τόποι φυγής

Συμμετέχουν οι εικαστικοί

Marialena Sarris // Ρένα Βαλλιάνου // Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου // Κατερίνα Γιαζιτζόγλου // Χριστίνα Μυτιληναίου Ιακωβίδου // Μαρία Κατάκη // Μίνα Κουζούνη // Φλωρεντίνη Μπεσουσάνη // Αθηνά Νταναβάρα // Αναστάσιος Νυφαδόπουλος // Όθωνας Ξενικουδάκης // Αριστέα Παναγιωτακοπούλου // Θεοδοσία Παπαδοπούλου // Χρύσα Παπαχατζάκη // Φωτεινή Παππά // Κατερίνα Πουλιάση // Κωνσταντίνος Ραμμίδης // Κατερίνα Σακελλαρίδη // Βίκυ Σαρρή // Χριστίνα Σγουρίδη // Μανταλένα Τάνη // Όλγα Αικατερίνη Τσουρή

Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: [email protected] // [email protected]
Συνδιοργάνωση: ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org

Επιμέλεια: Τώσια Νησωτάκη

Όθων Ξενικουδάκης

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή: 5 – 9 μ.μ.
Σάββατο: 12 – 4 μ.μ.
Τετάρτη και Κυριακή: Κλειστά

Ελληνο-Γαλλικός Σύνδεσμος
Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος
Κολωνάκι, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this