Site icon Artviews

Ομαδική Εικαστική Έκθεση “Σήμερα στο 251 ΓΝΑ / #Hospital art” στο ΓΝΑ

Ομαδική Έκθεση στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στη Λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 3 (πρώην Κατεχάκη).

Στην παρούσα έκθεση «Σήμερα στο 251 ΓΝΑ», που λειτουργεί ως μια κινητή πινακοθήκη στους κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου, παρουσιάζουν τα έργα τους 33 σύγχρονοι Έλληνες καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ενώ στην επόμενη φάση θα εκθέσουν τις εικαστικές δημιουργίες τους οι φοιτητές του Στ’ εργαστηρίου της ΑΣΚΤ.

Λίλα Μπελιβανάκη Walk Away

Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη σημειώνει για την έκθεση: «Η σύγχρονη τέχνη σε δημόσια θέαση υπηρετεί τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι εικαστικές τέχνες δεν απευθύνονται μόνο στο φιλότεχνο κοινό αλλά σε ένα ευρύ ηλικιακό και κοινωνικό φάσμα, ώστε να εξυπηρετούν τον έντονα κοινωνικό και πνευματικό ρόλο τους.

Το έργο τέχνης εκπέμπει τις δικές του αλήθειες και εκλαμβάνεται από τον κάθε άνθρωπο με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, αυτόν της προσωπικής αλήθειας του έργου και της προσωπικής έκφρασης του δημιουργού. Έτσι, άλλοτε ευφραίνεται η ψυχή του θεατή, άλλοτε προβληματίζεται και άλλοτε πλημμυρίζει με συναισθήματα και ποικίλους συνειρμούς. Άλλωστε «η τέχνη δημιουργεί εκ του μη όντος έναν κόσμο κατανοητό από τον άνθρωπο, που απευθύνεται στον άνθρωπο και αξιολογείται μόνο από αυτόν», όπως έγραψε η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ.

Το 251ο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ξεκινώντας μια γόνιμη συνεργασία με το ΣΤ’ εργαστήριο της ΑΣΚΤ, υπό τη Διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Καζάζη δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να αποδείξουν, πέρα από την καλλιτεχνική και αισθητική τους αξία και τον επικοινωνιακό ρόλο της τέχνης, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στους επισκέπτες του θεραπευτηρίου να απολαύσουν μοναδικά και πρωτότυπα έργα, φορείς μηνυμάτων και ηθικών αξιών.

HONK KONG Sophia Gaitani

Σημαντική παράμετρος ορισμού της τέχνης ως πνευματικού-κοινωνικού φαινομένου είναι ο επικοινωνιακός της χαρακτήρας: ο καλλιτέχνης δημιουργεί με συγκεκριμένες προθέσεις, απευθυνόμενος σε ένα κοινό που είναι πρόθυμο και ικανό να συγκινηθεί και να κατανοήσει τα μηνύματα του. Τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν τον ρόλο των προθέσεων του δημιουργού αλλά και της ανταπόκρισης του κοινού στην αξιολόγηση των καλλιτεχνικών έργων.

Ο καλλιτέχνης λειτουργεί επηρεασμένος από το κοινωνικό, ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει και εργάζεται, αλλά και το έργο τέχνης έχει τη δυναμική να επηρεάσει την κοινωνική ομάδα προτείνοντας τρόπους σκέψης και καλλιεργώντας αξίες. Το γεγονός ότι ο καλλιτέχνη εκφράζεται ελεύθερα με τη τέχνη του ς

Στο χώρο του Νοσοκομείου, στην υπηρεσία του ανθρώπου για να ευφραίνεται η ψυχή του.

Το κάθε έργο κρύβει τις δικές του αλήθειες, αυτές του δημιουργού και κάθε έργο διηγείται τους δικούς του στοχασμούς στον θεατή και στο σύνολο για μεγάλη διαδρομή ανάμεσα σε 33 έργα τέχνης στο ανθρωποκεντρικά έργα, απεικονίσεις τοπίως, υπαινιχτικά αφηγούνται πόνους και χαρές αφήνοντας στον παραλήπτη μια δυνατή αίσθηση, μια ανάσα, την ανάγκη της αναψυχής, ενίοτε και μια συγκίνηση ή ακόμη και πλούσια συναισθήματα σύνθετης αφηγηματικότας.

Καλλιόπη Ασσαργιωτάκη

Η τέχνη δηλαδή κινείται σε ένα κύκλωμα που εφευρίσκει και οργανώνει έναν αυτόνομο κόσμο. Ακριβώς γι αυτό είναι δημιουργός μιας νέας πραγματικότητας, ακόμη και όταν περιγράφει μιαν άποψη του υπαρκτού κόσμου. Ανεξάρτητα με νομοτέλειες που αφορούν μόνο στον άνθρωπο, στο δημιουργό άνθρωπο, είναι η τέχνη δημιουργία αποκλειστική

Καμιά αξιολόγηση θετική ή αρνητική δεν μπορεί, από αυτή τη σκοπιά, να ιεραρχήσει τη δημιουργική παραγωγή του ανθρώπου που είναι, σε όποια της μορφή, υπέρβαση, ξεπέρασμα του φυσικού κόσμου και έργο ελευθερίας.

Σήμερα που, περισσότερο από άλλοτε, η τέχνη δεν δεσμεύεται από αντικειμενικά αισθητικά κριτήρια

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Καλλιόπη Ασσαργιωτάκη / Ιωάννα Βλάχου / Στέλιος Γαβαλάς / Σοφία Γαϊτάνη Ελένη Δελή / Θοδωρής Ζυρπιάδης / Γιώργος Καζάζης / Βίκυ Καλογερή / Δημήτρης Καρατζάς / Μπεσκίνα Κράγια / Μαρία Λαγού / Δημήτρης Λάμπρου / Μαρία Μαραγκουδάκη / Ειρήνη Ματσούκη / Τάσος Μισούρας / Σταυρούλα Μιχαλοπούλου / Κωνσταντίνος Μίχαλος / Θανάσης Μπάθας / Λίλα Μπελιβανάκη / Βιβή Παπαδημητρίου / Ηλίας Παπαηλιάκης / Χριστίνα Παπαϊωάννου / Μαργαρίτα Πέτροβα / Παναγιώτης Σιάγκρης / Αλέξανδρος Σπαθούλας / Μάϊρα Στέφου / Κωνσταντίνος Τόλης / Μαριτάσα Τσιμπλάκη / Μαργαρίτα Τσουλουχά / Βάνα Φερτάκη / Μαρία Φιλιππακοπούλου / Δήμητρα Χανιώτη / Ηλίας Χαραλαμπάκης

Info Έκθεσης

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στη Λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 3 (πρώην Κατεχάκη)

Εγκαίνια : Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 στις 7.30μμ
Διάρκεια έκθεσης : 4/3 – 4/5 2020
Επιμέλεια: Λουϊζα Καραπιδάκη

Οργάνωση έκθεσης: Γιώργος Καζάζης, Παναγιώτης Σιάγκρης, Δήμητρα Χανιώτη

Exit mobile version