Ο Γιάννης Χρηστάκος στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ

Η ατομική έκθεση με τίτλο Με το φόβο του Άλλου θα διαρκέσει από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021.

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 την ατομική έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου με τίτλο «Με το φόβο του Άλλου».

Ο Γιάννης Χρηστάκος επιστρέφει στην προσφιλή του θεματική, αυτήν της οπτικής γλώσσας του χάρτη και των φαντασιακών αποδόσεων αυτού και παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά.

Λίγα λόγια από τον καλλιτέχνη

«..Πρόθεσή μου είναι να μην αναπαραγάγω ανατομικά σχέδια γεωγραφίας, αλλά, μέσω του επανασχεδιασμού του χάρτη, το εικονικό έργο σταδιακά να μεταπλαστεί σε ένα σύνθετο σχήμα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην φόρμα του.
Επιπλέον, στη δουλειά μου, όλο αυτό το διάστημα, προσπαθώ να εξελίξω τις υφολογικές και πλαστικές αναφορές της Χαρτογραφας, εμπλουτίζοντας και ενσωματώνοντας παράλληλα αφηγηματικά και μορφικά στοιχεία, εξωγενή προς την πρακτική της Χαρτογράφησης.

Τα στοιχεία με τα οποία προσπαθώ να εμπλουτίσω την εικόνα μου συχνά αναφέρονται σε αιμοφόρα αγγεία και αρτηρίες ή νευρικές απολήξεις και νευρώνες, παραπέμποντας στην ουσία στο ανθρώπινο σώμα. Άλλες φορές τα στοιχεία αυτά έχουν αφετηρία διαδρομές, δίκτυα, πολεοδομικούς σχεδιασμούς και αναφέρονται στον αστικό ιστό ή τέλος είναι σχεδιαστικά πλέγματα που προσομοιάζουν ριζώματα και διακλαδώσεις φυτών ή αγκαθιών που έχουν τη μορφή λουλουδιών και κλαδιών, θυμίζοντας εικόνες από σχολικά φυτολόγια. Αρκετές φορές, η σχέση αυτών των εικόνων με τη μνήμη παραμένει ισχυρή, ενώ σε άλλα έργα όλες αυτές οι αναφορές παραμένουν υπαινικτικές. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζήτημα είναι η σχεδιαστική αποδόμηση του αναπαραστατικού χάρτη, η σύνθεση ενός Νέου φαντασιακού και ο σχεδιασμός μιας πυκνής, πολυσημικής εικόνας.

Όλα αυτά ενσωματώνονται στην ζωγραφική μου πρακτική, άλλες φορές άμεσα και άλλες έμμεσα, δημιουργώντας ιδιο-προσωπικό υφοπλαστικό μοτίβο.
Περαιτέρω, μέσω αυτών των επεξεργασμένων εικόνων προσπαθώ να ανακαλύψω την ποιότητα του σχεδίου και να εμπλουτίσω την δυναμική της εικαστικής μου γλώσσας και μεθοδολογίας.

Γιάννης Χρηστάκος, μολύβια, ξυλομπογιές, λάδι υγρό γυαλί σε μουσαμά

Η ζωγραφική μου χαρακτηρίζεται από την ακρίβεια, την πολλαπλή επεξεργασία, την επιμονή στα όρια της εμμονής, τη λεπτομέρεια, τη χειρωναξία, την επανάληψη, την χρονοβόρα διαδικασία.
Τις περισσότερες φορές ξεκινώ να εργάζομαι χωρίς συγκεκριμένη αναφορά. Απλά τοποθετώ το μολύβι πάνω στο λευκό μουσαμά ή το χαρτί. Μετά με έναν μαγικό, «ιερό» τρόπο όλα παίρνουν το δρόμο τους.

Πρόκληση για μένα είναι η επίλυση των όποιων μορφοπλαστικών ζητημάτων προκύπτουν κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Ωστόσο, παράλληλα με το υφοπλαστικό αίτημα και τη ζωγραφική αρτιότητα, με απασχολεί εξίσου η λειτουργία των έργων μου ως έμμεσων, υποδόριων μεταφορέων των όποιων πολιτικοκοινωνικών ερωτημάτων μου, αναφορών και σκέψεων. Σκέψεων που συναντώ μέσα από τη διαδικασία αναζήτησης του έργου και οι οποίες επιστρέφουν ως επικεφαλίδα στον τίτλο της έκθεσης, «Με το φόβο του Άλλου». Ο φόβος του διαφορετικού, του ξένου, του μετανάστη, του μολυσμένου από τον Ιό. Έναν φόβο τον οποίο τελικά έχουμε αποδεχτεί και τραγικά συνηθίσει ως κοινωνία.»

Γιάννης Χρηστάκος, μολύβια, ξυλομπογιές, λάδι υγρό γυαλί σε μουσαμά

Who is Who

Ο Γιάννης Χρηστάκος Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών (1984-1988) και Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1989-1994). Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στη Μ. Βρετανία, στο University of East London, (1998-1999) από όπου και απέκτησε και Διδακτορικό δίπλωμα, (Doctorate in Fine Arts) το 2003, με υποτροφία από το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών Ι.Κ.Υ. Tο διάστημα 2000-2002 δίδαξε στο University of East London. Είναι ιδρυτικό μέλος την καλλιτεχνικής ομάδας “Capsule” με την οποία έχει παρουσιάσει εγκαταστάσεις πολυμέσων (ήχου και εικόνας) σε Αθήνα και Λονδίνο. Έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Ν. Υόρκη, Φλόριντα, Λονδίνο, Λευκωσία κλπ.

Το έργο του περιλαμβάνεται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές όπως Υπουργείο Πολιτισμού (Αθήνα), Συλλογή Βουλής (Αθήνα), Συλλογή Δάκη Ιωάννου (Αθήνα), Μουσείο Βορρέ (Αθήνα), Ινστιτούτο Exit Art (Ν. Υόρκη), καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Έχει γράψει επιστημονικές δημοσιεύσεις για τη θεωρία και τη διδακτική της τέχνης.

Γιάννης Χρηστάκος, μολύβια, ξυλομπογιές, λάδι υγρό γυαλί σε μουσαμά

Info

Διάρκεια Έκθεσης
Τρίτη 12 Οκτωβρίου έως Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα κλειστά
Τετάρτη – Σάββατο 11:00 – 16:00
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00 – 20:00

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ
Ακαδημίας 6, Αθήνα 10671
2103646818

Είσοδος ελεύθερη

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this