Πινακοθήκη Βογιατζόγλου – Εκδήλωση: Γιαπωνέζικα Netsuke

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12:30.

Η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου μας προσκαλεί στην παρουσίαση μιας ιδιαίτερης συλλογής ιαπωνικών netsuke (προφέρεται νέτσκε) που συγκέντρωσε ο φίλος και συνεργάτης της Πινακοθήκης Χρίστος Χριστοφής, σε ταξίδια του στην Άπω Ανατολή, τη δεκαετία 1983-1993.

Πρόκειται για μικρά, μοναδικά, γλυπτά αντικείμενα, συνήθως κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο, που εξυπηρετούσαν αρχικά λειτουργικούς και αισθητικούς σκοπούς. Το μέγεθός τους σπάνια υπερβαίνει τα 6 εκ. και τα θέματα που απεικονίζονται περιλαμβάνουν ζώα, θρυλικούς ήρωες, θεούς, καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και πλήθος άλλα.
Θα εκτεθούν περίπου 35 netsuke, αντιπροσωπευτικά δείγματα της συλλογής και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να τα «νοιώσει» στην παλάμη του και να τα παρατηρήσει με προσοχή.

Ο Χρίστος Χριστοφής, μετά το 1993, σταμάτησε να συγκεντρώνει αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και ο ίδιος θεωρεί, εδώ και πολλά χρόνια, ότι οι συλλέκτες πρέπει να αποφεύγουν την αγορά παλαιών αντικειμένων από αυτό το υλικό, γιατί έτσι ενθαρρύνουν την παραγωγή απομιμήσεων και το παράνομο εμπόριό του.

Τα netsuke θα εκτεθούν μόνο για μία ημέρα, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 11.00-15.00, με σύντομη ομιλία του συλλέκτη στις 12.30 και συζήτηση.

Η έκθεση IN MEDIO VIRTUS συνεχίζεται στην Πινακοθήκη με επιτυχία και την ημέρα της εκδήλωσης για τα Netsuke θα είναι επισκέψιμη.

Πινακοθήκη Βογιατζόγλου
Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία, 142 31
210 2710472

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this