Προβολή της Ταινίας Tetsuo του Shinya Tsukamoto στην Γκαλερί Citronne-Αθήνα στο πλαίσιο της έκθεσης του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου.

Η Γκαλερί Citronne προβάλλει την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου τη θρυλική ανεξάρτητη Iαπωνική ταινία επιστημονικής φαντασίας Tetsuo του Shinya Tsukamoto.

O Tetsuo που σημαίνει Άνθρωπος-Σίδερο είναι λιβιδινικά και πολιτικά αταξινόμητος, απρόβλεπτος, στον αντίποδα του χολιγουντιανού Iron Man. Είναι μια σύνθεση σάρκας και νεκρής μηχανής, φτιαγμένος όχι από τον θρίαμβο του ανθρώπινου και του μηχανικού αλλά από τα υπολείμματά του. Ο Tetsuo είναι μια ασθματική και βίαιη ελεγεία στη μεταμόρφωση του σώματος, στη μηχανή και το cyborg ως δύναμη ανατροπής.

Η προβολή της ταινίας Tetsuo γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 2019: Καινούργια Έργα» και σε διάλογο με αυτήν. Ξεκινά από την δηλωμένη αγάπη του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου για τον κινηματογράφο και, ειδικότερα τον κινηματογράφο της περιπέτειας, και προσπαθεί να αναδείξει όψεις του έργου του πέρα από τη συμβατική κριτική.

Πράγματι, το συναισθηματικά και σωματικά φευγαλέο ανθρωποειδές στο έργο του Θεοφυλακτόπουλου συναντά στον Tetsuo έναν αναπάντεχο διακειμενικό συνομιλητή. Η εικαστική ένταση της ταινίας και η υπαρξιακή βία του ζωγραφικού υλικού, η φρενίτιδα του μοντάζ και η ανυπότακτη χειρονομία του ζωγράφου, οι κοινές τονικότητες του άσπρου και του μαύρου συγκροτούν το μορφικό υπέδαφος πάνω στο οποίο υφαίνεται η θεματική και ψυχική συγγένεια της ταινίας και των έργων της έκθεσης.

Πάνω από όλα, η αντιπαραβολή του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και της ανεξάρτητης ιαπωνικής ταινίας δείχνει με αυτόν τον αντιστικτικό τρόπο πόσο το έργο του Θεοφυλακτόπουλου βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης συζήτησης για το ανθρωποειδές, το τερατώδες, το σωματικό, το μηχανικό και τα επισφαλή τους όρια.

Την ταινία θα προλογίσουν ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου και ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης.

Who is Who

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το1939. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με καθηγητή τον Γ. Μόραλη (1961-1967). Το 1964 πήρε το Α ́ βραβείο στην Γ ́ Πανελλαδική Έκθεση Νέων και 2 χρόνια αργότερα έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1966, Άστορ).

Το έργο του εκτιμήθηκε αμέσως ως έκφραση των εντάσεων της εποχής, αλλά και λόγω της εκρηκτικής ιδιοσυγκρασίας του ζωγράφου. Από το 1969 έζησε εκτός Ελλάδας, εργαζόμενος κατά διαστήματα στην Ελβετία, τη Γαλλία και τέλος στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Ford(1971). Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1975.Το1988εκλέχτηκε καθηγητής ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε έως το2005. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε τριάντα περίπου ατομικές εκθέσεις και σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1977), σταEuropalia (Βρυξέλλες 1982), στην Περιοδεύουσα Έκθεση Ελληνικής Ζωγραφικής της Τουλούζης (1986), κ.ά. Το 2010 οργανώθηκε μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλοΤύχες της Ύλης, Ζωγραφική 1960-2010

Info

Tetsuo: The Iron Man
Σενάριο, παραγωγή, μοντάζ και σκηνοθεσία: Shinya Tsukamoto
Φωτογραφία: Kei Fujiwara και Shinya Tsukamoto
Μουσική: Chu Ishikawa
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 1 Ιουλίου 1989
Χώρα: Ιαπωνία
Γλώσσα: Ιαπωνικά με αγγλικούς υποτίτλους
Διάρκεια: 67′

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 2019: Καινούργια Έργα»
28 Νοεμβρίου 2019 έως και την 25η Ιανουαρίου 2020

Επιμέλεια Έκθεσης και Καταλόγου Θεόφιλος Τραμπούλης

Γκαλερί CITRONNE-Αθήνα
Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος
2107235226, 6979989684
[email protected]

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00-15.00 & 17.00-20.00
Τετάρτη, Σάββατο 11.00-15.00

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this