Σάρωσε ο Μόραλης στην δημοπρασία των Bonhams στο Λονδίνο

Bonhams, The Greek Sale 13.11.2019, New Bond Street, London

Γράφει η Λιάνα Ζωζά

Η πολυαναμενόμενη The Greek Sales δημοπρασία, του διεθνούς Οίκου Δημοπρασιών Bonhams πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13.11.2019, στον εντυπωσιακό χώρο τους, που βρίσκεται στη New Bond Street, στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise στην Αθήνα. Το φιλότεχνο κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα ενενήντα έργα πριν από τη δημοπράτισή τους, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο σε δύο διαφορετικές εκθέσεις.

Ανάμεσα στα έργα, που στο σύνολό τους παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μπορούσε κανείς να διακρίνει σημαντικά όνόματα καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Γιώργος Ιακωβίδης, αλλά και νεότερων σύχρονων εικαστικών, όπως ο Χρήστος Μποκόρος και ο Αλέκος Φασιανός.

Η Πανσέληνος Μ του Γιάννη Μόραλη πουλήθηκε στην τιμή των £ 350.062 (€ 408,188) ξεπερνώντας και το ανώτερο όριο της εκίμησής του, που ήταν £200,000 -300,000

Τις εντυπώσεις έκλεψε το έργο που από την αρχή τράβηξε την προσοχή, με το που εμφανίστηκε στη δημοσιότητα και δεν είναι άλλο από την Πανσέληνο Μ, του Γιάννη Μόραλη, που πουλήθηκε στην τιμή των £ 350.062 (€ 408,188) ξεπερνώντας και το ανώτερο όριο της εκίμησής του, που ήταν £200,000 -300,000. Την ίδια ευτυχή κατάληξη για τους τυχερούς αγοραστές τους είχαν και τα υπόλοιπα έργα του που πουλήθηκαν και αυτά σε τιμές υψηλότερες της εκτίμησής τους.

Nikiforos Lytras Zeybek-475-x-375-cm

Δεν είχε όμως την ίδια τύχη, Ο στρατιώτης που χορεύει Ζεϊμπέκικο, του Γιάννη Τσαρούχη, μιας και δεν τα κατάφερε να βρει τον αγοραστή του, αλλά ούτε ο Ζεϊμπέκης, ένα σπάνιο εργο του 19ου αιώνα, του Νικηφόρου Λύτρα.

Yiannis Tsarouchis Soldier dancing Zeibekiko-190-x-705-cm

Το συγκεκριμένο έργο, του Γιάννη Τσαρούχη, ήταν το ακριβότερο της δημοπρασίας και σίγουρα ένα από τα highlights της. Πουλήθηκαν όμως άλλα έργα του ζωγράφου, που συμμετείχαν και δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτε από το πρώτο, όπως ένας ακόμη στρατιώτης που χορεύει, μικρότερης διάστασης και στη τιμή των £ 65,062 (€ 75,865).

Τη θέση τους, στα δέκα πρώτα έργα που έπιασαν τις πιο υψηλές τιμές και αμέσως μετά την Πανσέληνο Μ καταλαμβάνουν, το έργο Moorings, του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, £ 100,062 (€ 116,836), το Κορίτσι στο Χαμάμ, του Θεόδωρου Ράλλη, £ 87,562 (€ 102,241), μια εγκατάσταση του σύγχρονου εικαστικού Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο Αυγά, £ 62,562 (€ 73,050), αλλά και έργα των Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιώργου Ιακωβίδη και Κωνσταντίνου Παρθένη.

Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η ειδικός, των Bonhams,  στην  ελληνική τέχνη, Αναστασία Ορφανίδου, δήλωσε: “Σε μια πολύ δυνατή δημοπρασία, η Πανσέληνος M, του Μόραλη, ξεχώρισε. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του μεγαλύτερου επιτεύγματός του, σαν καλλιτέχνης – η σύγχρονη υλοποίηση του κλασσικού ιδεώδους. Ήταν επίσης ενθαρυντικό το να δούμε την αυξανόμενη ζήτηση από τους συλλέκτες για έργα στα τέλη του 20ου αιώνα και για τους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Χρήστος Μποκόρος.”.

Οι πωλήσεις συνολικά ανέρχοντα στο ποσό του £1,557,000 (€1,815,000).

Christos Bokoros, Eggs, 84 x 288 cm
Theoodore Jacques Ralli, Youn girl in the hamam 55,5 x 38 cm
Yiannis Tsarouxis, Soldier dancing, 61 x 44 cm
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this