Στο σφυρί το φονικό όπλο του Βαν Γκογκ

Το διασημότερο περίστροφο της ιστορίας της τέχνης σε δημοπρασία στο Παρίσι

Το περίστροφο Lefaucheux με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ θα πουληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου και η τιμή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 40-60.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Ο οίκος δημοπρασιών Drouot εκτιμά ότι η τιμή του Lefaucheux θα ανέλθει στα 40-60.000 ευρώ

Το ρεβόλβερ εντοπίστηκε από έναν αγρότη το 1965 στον αγρό όπου είχε βρεθεί τραυματισμένος ο ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ. Το 2016 είχε εκτεθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.

Αμφισβητείται η αυθεντικότητα

Αν και πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί ποτέ η αυθεντικότητά του, η προέλευσή του θεωρείται βέβαιη. Είναι διαμετρήματος των 7 χιλιοστών (όπως εκείνο που έριξε τη μοιραία σφαίρα) και μετά την ανακάλυψή του παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου Ravoux, όπου ζούσε και πέθανε ο Βαν Γκογκ, στις 29 Ιουλίου 1890. Μέχρι σήμερα ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», όπως το αποκαλούν ορισμένοι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέν Ροάν «Βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;»

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Auction Art, από την ανάλυση του όπλου φαίνεται ότι είχε μείνει στο χώρα για πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως από το 1890. Το 2011 πάντως Αμερικανοί ερευνητές αμφισβήτησαν την άποψη ότι ο Βίνσεντ βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, υποστηρίζοντας ότι τραυματίστηκε τυχαία από κάποια αγόρια που έπαιζαν με ένα όπλο. Για τους ειδικούς του Auction Art, η θεωρία αυτή δεν διαψεύδει τις αναλύσεις που έγιναν στο όπλο, καθώς, όπως λένε, είναι επίσης πιθανό να το εγκατέλειψαν στο χωράφι τα παιδιά που έπαιζαν.

Σουβενίρ του Άιφελ στο σφυρί

Οι απόγονοι της Βαλεντίν, της κόρης του Γουστάβου Άιφελ, θα διαθέσουν σε δημοπρασία στο Παρίσι στις 18 Απριλίου το μοναδικό αντίγραφο-μινιατούρα του κανονιού του Πύργου του Άιφελ, το οποίο έως το 1914 κτυπούσε ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, έγινε γνωστό από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Το μοντέλο μινιατούρα, η αξία του οποίου εκτιμάται μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ, είχε προσφερθεί στον Γουστάβο Άιφελ το 1889 από τον Σομπέρ, τεχνίτη που κατασκεύαζε αρκεβούζια (πυροβόλα όπλα, είδος τυφεκίου) στο Παρίσι, ο οποίος κατασκεύασε το κανόνι που φέρει το όνομα «Ο Άιφελ».

Από ορείχαλκο, καρυδιά και παλίσανδρο του Ρίο, το αντίγραφο έχει μήκος 65 εκατοστά. Ο Γουστάβος Άιφελ το είχε εγκαταστήσει μέσα στο γραφείο του στον Πύργο.

Το πραγματικό κανόνι, που τοποθετήθηκε κατά τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ το 1889 στον δεύτερο όροφο του μνημείου, ηχούσε κάθε μέρα για να σημάνει την ώρα έναρξης και λήξης της Παγκόσμιας Έκθεσης.

Έως το 1914, ένας κανονιοβολισμός σήμανε επίσης την ώρα, 12 το μεσημέρι ακριβώς, συνεχίζοντας έτσι το καθήκον ενός πρώτου κανονιού που είχε εγκατασταθεί για τον ίδιο λόγο το 1786 στους κήπους του Βασιλικού Παλατιού, στο πρώτο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. «Είναι πράγματι συγκινητικό που διατίθεται στη δημοπρασία ένα τόσο εμβληματικό έργο της ιστορίας του Παρισιού αλλά και του Πύργου του Άιφελ, το οποίο μάλιστα προέρχεται από έναν απόγονο του Γουστάβου Άιφελ», δήλωσε ο Σιμόν ντε Μονικό, διευθυντής στο τμήμα Διακοσμητικών Τεχνών του Κρίστις

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει!

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this