Τάσος Μισούρας: O υπερβαίνων του χρονικού συνεχούς

Γράφει η Χρυσάνθη Κούτρη

Τα εγκαίνια της νέας έκθεσης ζωγραφικής του Τάσου Μισούρα, με τίτλο “solo exhibition” σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη έγιναν στις 29 Νοεμβρίου στην Alma gallery στο Κολωνάκι με πλήθος κόσμου να συρρέει στην έκθεση για να θαυμάσει για ακόμη μια φορά το μοναδικό σε έκφραση και αισθητική έργο του καταξιωμένου εικαστικού.

Περιφερόμενη στην έκθεση και καθώς θαύμαζα τα έργα του, πλήθος συναισθημάτων και σκέψεων με πλυμμήρησαν.

Παρατηρώντας την έντονη υφή των χρωμάτων στον καμβά και το δυναμικό αντίκτυπο που δίνουν τα έργα στο εκθεσιακό χώρο, ο θεατής προσπαθεί και εν τέλει καταφέρνει, να βρεθεί στο φαντασιακό σκηνικό που εκτυλίσσεται η θεματική έχοντας σαγηνευτεί από τα εικαστικά πλάνα.

Έργο Τάσου Μισούρα

Οι πρωταγωνιστές των έργων πλοηγούνται σε έναν φουρτουνιασμένο κόσμο από αέναες σκέψεις, ενώ παράλληλα ψάχνουν τρόπο ανεύρεσης ενός μαγικού ραβδιού που θα τους βοηθήσει να ισορροπήσουν πάνω στο τεντωμένο σχοινί των σκέψεων τους.

Οι διάφορες παγωμένες φιγούρες –κυρίως γυναικείες- φαίνεται πως έχουν αιχμαλωτιστεί σε μια στιγμή ασταμάτητης περισυλλογής, προσπαθώντας  να φτάσουν σε μια εσωτερική σταθερότητα ή να διαλογιστούν επάνω στο ίδιο τους το βιός που μοιάζει δυσοίωνο χαραγμένο και τσακισμένο από κάποιο είδους ξεχασμένο τραύμα.

Μια λέξη μόνο είναι διακριτή στο έργο του Τάσου Μισούρα και αυτή είναι  η λέξη Αν. Τι ακριβώς μπορεί να συμβεί; τι πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί;  τι θα είχε συμβεί αν τα πράγματα έπαιρναν άλλη τροχιά;

Το μεγάλο «τι» πλανάται και η πάλη πάνω από ένα σύννεφο κοιμώμενων σκεπτικών οντοτήτων.

Έργο Τάσου Μισούρα

Τα  τοπία και τα στιγμιότυπα αυτών των αφηγήσεων είναι άλλοτε φωτεινά και άλλοτε σκοτεινά όπως και τα σκοτεινά σημεία παιδικών παραμυθιών που τρομάζουν ακόμη και τους  ενήλικες αφηγητές.

Μυστήριοι αναζητητές σε πυκνόφυλλα δάση, σπαρμένα με αναμνήσεις ευχάριστες ή δυσάρεστες με την πλάτη γυρισμένη στον θεατή ή τον ακόλουθο της αναζήτησης έτσι ώστε να σβήνουν και την παραμικρή σπιθαμή αισθημάτων που μπορεί να κρύβει στα άδυτα της ψυχής του αυτός ο αναζητητής.

Οι μνήμες σε πολλά από τα ζωγραφικά του έργα παλεύουν να ξεπηδήσουν από τα σκοτεινά μονοπάτια των παλατιών του μυαλού και να αποτυπωθούν έτσι όπως αιχμαλωτίστηκαν πάνω στον καμβά, έτσι ώστε να μην ξεθωριάσουν ή να μην λαβωθούν με το πέρασμα του χρόνου από άλλες δυνατές μνήμες χαραγμένες σε σοκάκια του μυαλού.

Τα χρώματα που χρησιμοποίει έχουν πολλαπλές ερμηνείες, προσφιλείς στον κάθε παρατηρητή με μοναδικό τρόπο.

Άλλα πρόσωπα φαίνεται να έχουν ξεκάθαρες προσθέσεις άλλα πάλι προσπαθούν να τις κρύψουν ή να μην έχουν καμία επαφή με τον παρατηρητή για να μείνουν  στην ζεστασιά του δικού τους κόσμου και της εσωτερικής αναζήτησης.

Κάπου στο χάος των αναμνήσεων και της περιπλάνησης στα αστικά σοκάκια των κόσμων αυτών, ξεπηδά ένας νέος πιο οικείος -στα μάτια του παρατηρητή- κόσμος που είναι αποτυπωμένος άλλοτε με θερμά χρώματα και άλλοτε με τα μάτια και τα πρόσωπα γυναικείων μορφών.

Ο χρόνος φαίνεται ρευστός και παγωμένος σε κάποιες κομβικές στιγμές αναζήτησης ή προσπαθεί να πάρει μορφές καθοριστικών γεγονότων για την ζωή των ηρώων αυτών. Οι μικρές φιγούρες που συνήθως ξεπροβάλουν από διαφορά κρυφά σημεία, συνεχίζουν να πασχίζουν και να αναζητούν σε σελίδες και αποκόμματα αναμνήσεων, κάποια σημαντικά γεγονότα που είναι αναγκαίο να ταξινομηθούν στα ερμάρια του νου σαν σπάνια βιβλία σε αρχαία βιβλιοθήκη.

Έργο Τάσου Μισούρα

Πιάνουμε το μάτι μας να κοιτάει ένα παιδί, ένα μικρό κορίτσι. Μπορεί  να είναι και μικρό αγόρι, που προσπαθεί να χαθεί από το οπτικό μας πεδίο. Ξάφνου σκέφτεσαι πως και αυτό ίσως να ξεκίνησε για κάποιο μακρινό ταξίδι ή αναζήτηση στο λούνα Παρκ των αναμνήσεων.

Το ταξίδι σου όμως σε αυτό τον κόσμο έχει έρθει η ώρα να τελειώσει. Συλλογιέσαι. Και θα δώσει τη θέση του σε ακόμη μια ρουτίνα, στην κομμένη σε χρονικά όρια καθημερινότητα της μεγαλούπολης .

Έτσι και το ταξίδι στην έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού τελειώνει και μένουμε με μια σειρά από πολύχρωμες, έντονες και διαπεραστικές εικόνες και αναμνήσεις να μας ταξιδεύουν απευθείας στην καρδιά και στο νου.

Το έργο του Τάσου Μισσούρα εκτίθεται αυτό τον καιρό στην Alma gallery στο Κολωνάκι.

Έργο Τάσου Μισούρα

Who is who

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1981-1986) με δάσκαλους τον Δημήτρη Μυταρά, τη Ρένα Παπασπύρου, τον Γιάννη Μόραλη, τον Δημήτρη Κούκο και τον Ζαχαρία Αρβανίτη. Απέσπασε υποτροφίες για όλα τα έτη των σπουδών του και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου Άριστα. Το 1987 συνέχισε τις σπουδές του, με υποτροφία του γαλλικού κράτους (CROUS), στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι (1987-1991) με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini και το 1988 απέσπασε υποτροφία του ελληνικού κράτους (Ι.Κ.Υ.) για την École nationale supérieure des Arts Decoratifs του Παρισιού. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έργο Τάσου Μισούρα

Info Έκθεσης

alma Contemporary Art Gallery: Υψηλάντου 24, Κολωνάκι 10676, Αθήνα

Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, 19:30

Διάρκεια: 29/11/2018 – 12/1/2019

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 12:00-16:00

Πέμπτη & Παρασκευή: 12:00 – 20:00

Έργο Τάσου Μισούρα
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this