Τα κόμικς και η ιστορία τους…

Tα κόμικς έχουν, ως γνωστόν, φανατικό κοινό από τότε που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα. Τα μέσα δημιουργίας τους σχεδόν… πρωτόγονα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο τα μυαλά που τα συνέλαβαν και τα δημιούργησαν συνδέθηκαν άρρηκτα με την ιστορία τους. Οι σημερινοί δημιουργοί εμπνεύστηκαν και θα συνεχίσουν να εμπνέονται από τους ήρωες των “πατεράδων” των κόμικς στους οποίου συγκαταλέγονται οι Ροδόλφος Τόπφερ, Ρίτσαρντ Αουτκολτ, Γουόλτ Ντίσνεϋ, Καρλ Μπαρκς και άλλων…

Η σημερινή μορφή τους των κόμικς με καρέ και κείμενο σε συννεφάκια ή λεζάντες εμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.

Carl Barks signing autographs in Finland in 1994

Πρωτοπόρος του είδους θεωρείται για την Ευρώπη ο Ελβετός δάσκαλος, ζωγράφος και καρικατουρίστας Ροδόλφος Τόπφερ, ο οποίος εξέδωσε στα 1837 το πρώτο του κόμικ με τίτλο “Histoire de M. Vieux Bois” (στα 1842 το έργο του αυτό κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. ως “Οι Περιπέτειες του Odadiah Olduck”) και το περιοδικό Ally Sloper’ s Half Holiday που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1884.

Για τις Η.Π.Α αφετηρία θεωρείται το Hogan’s Alley του Ρίτσαρντ Αουτκολτ -του οποίου κύριος χαρακτήρας ήταν το Κίτρινο Παιδί- που ξεκίνησε να δημοσιεύεται ως ένθετο στριπ σε εφημερίδες το 1895 και πιο συγκεκριμένα στη “New York World” του Joseph Pulitzer.

Τα κόμικς γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες εταιριών όπως η DC Comics και η Marvel Comics.

Τη δεκαετία του ’30 στις Η.Π.Α εμφανίστηκαν ο Σούπερμαν και ο Μίκυ Μάους. Δημιουργός του Μίκυ Μάους ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϋ.

Εκείνη την εποχή ο Ντίσνεϋ έψαχνε να βρει έναν καινούριο πρωταγωνιστή κινούμενων σχεδίων προκειμένου να αντικαταστήσει τον προηγούμενο του ήρωα, τον Οσβαλντ τον Τυχερό Λαγό.

Όσβαλντ o Τυχερός Λαγός


Λέγεται ότι ο Ντίσνεϋ συνέλαβε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα ποντίκι ως πρωταγωνιστή, ταξιδεύοντας κάποτε με τρένο από την Νέα Υόρκη στο Χόλυγουντ, μαζί με τη γυναίκα του Λίλιαν.

Ο Ντόναλντ Ντακ (πλήρες όνομα Ντόναλντ Φάουντλιροϊ Ντακ, αγγλικά Donald Duck) είναι χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϋ. Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία έγινε το 1934.

Ο Ντόναλντ Ντακ σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ, ενώ είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων (173 συνολικά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι το 1995). Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ ήταν στο καρτούν της Silly Symphonies The Wise Little Hen.

Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά το θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο.

Donald Duck

Το Tiny Toon Adventures είναι μια αμερικανική κινούμενη τηλεοπτική σειρά κωμωδιών που μεταδόθηκε από τις 14 Σεπτεμβρίου 1990 έως τις 6 Δεκεμβρίου του 1992 ως την πρώτη συνεργατική προσπάθεια της Warner Bros. Animation και του Amblin Entertainment του Steven Spielberg , αφού σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Tom Ruegger.

Η παράσταση ακολουθεί τις περιπέτειες μιας ομάδας νέων χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων που παρευρίσκονται στην Acme Looniversity για να γίνουν η επόμενη γενιά χαρακτήρων από τη σειρά Looney Tunes .

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this