Τα φαινόμενα, ένα πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης στην Ανάφη

Η εναλλακτική έκδοση της μπιενάλε σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στην Ανάφη θα λάβει χώρα στις 5–12 Ιουλίου 2021.

Η Συλλογή Kerenidis Pepe και ο οργανισμός Association Phenomenon μας παρουσιάζουν με ιδιαίτερη χαρά τα φαινόμενα, ένα πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης διάρκειας μίας εβδομάδας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ανάφη στις 5–12 Ιουλίου 2021, με προσκεκλημένους τους χώρους τέχνης 3 137, Enterprise Projects, The Island Club, ΤΟ ΟΧΤΩ και State of Concept Athens, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα φαινόμενα —σε πληθυντικό αριθμό— αποτελούν μια εναλλακτική έκδοση του Phenomenon, της μπιενάλε σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στην Ανάφη από το 2015. Τα φαινόμενα αντανακλούν και ανταποκρίνονται στην τρέχουσα περίοδο, όποτε έννοιες όπως ο χώρος, οι κοινωνικές συναναστροφές, η μετακίνηση και η κλίμακα έχουν διαστρεβλωθεί, αποκαλύπτοντας τις θεσμικές εξουσίες που συχνά τις καθορίζουν.

Μέσα από αυτήν τη διοργάνωση θα αναλύσουμε τους καιρούς που ζούμε ως μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε την έννοια του χώρου και, πιο συγκεκριμένα, του δημόσιου χώρου ως ένα πεδίο που δημιουργείται λόγω της παρούσιας των σωμάτων που σχηματίζονται εντός αυτού, στο πλαίσιο μίας διαρκούς πολιτικής διαπραγμάτευσης και όχι ως ένα δοχείο που απλώς τα φιλοξενεί. Ερωτήματα που αφορούν τις χωρικότητες, τις ετεροτοπίες, τις πρωτοβουλίες μικρής κλίμακας, καθώς και τις έννοιες της συλλογικότητας και της φροντίδας, θα αποτελέσουν τη βάση ενός συλλογικού τρόπου εργασίας και θα γίνουν το αντικείμενο των ερευνητικών και καλλιτεχνικών πρακτικών, όπως και των δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα που θα παρουσιαστούν σε στενή συνεργασία πάντα με τους κατοίκους της Ανάφης, ενώ θα σχετίζονται με την ιστορία του νησιού.

Κάθε προσκεκλημένος χώρος τέχνης θα επιμεληθεί μίας ημέρας, προτείνοντας και συντονίζοντας μία δράση που μπορεί να ποικίλει —από μία περφόρμανς, μία προβολή, ή ένα εργαστήριο έως μία διάλεξη, μία συζήτηση, μία λογοτεχνική ανάγνωση ή μία παρουσίαση— και η οποία θα αποτελέσει ένα από τα κεφάλαια μίας ανοιχτής και συνεχιζόμενης αφήγησης που θα εκτυλιχθεί στο χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ανοιχτούς-δημόσιους χώρους, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με την ερευνητική θεματική του προγράμματος, αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της παγκόσμιας πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών της Ανάφης.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν καθώς πλησιάσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this