Τρεις Έλληνες καλλιτέχνες στην Αγία Πετρούπολη

Τρεις Έλληνες καλλιτέχνες, διακεκριμένοι για το έργο τους εντός και εκτός συνόρων, επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης (MISP), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, σε μία διεθνή ομαδική έκθεση που θα ανοίξει τις πύλες της σε λίγες μέρες.

Η διεθνής έκθεση με τίτλο “Καθρέφτης και Αντικαθρέφτισμα”, θα πραγματοποιηθεί στους τρεις ορόφους του εκθεσικου χώρου του Μουσείου από τις 10 Νοεμβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Μεράντζα, Ελένη Παυλοπούλου και Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, οι οποίοι σε συνεργασία με την Κύπρια Δάφνη Νικήτα είναι οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν με τα έργα τους να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, υπό την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου.

Η θεματολογία

Δημήτρης Μεράντζας, “Προς την Αυτοδικία”, 2012, Μαχαίρι, σπασμένος καθρέφτης, 80x40x30 cm

Η μεγάλη θεματική έκθεση του Μουσείου Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης – MISP (Музей Искусства Санкт-Петербурга XX-XXI веков) αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο ετήσιο πρόγραμμα του Μουσείου, το οποίο φέτος επέλεξε τον καθρέφτη και το είδωλο ως την κεντρική ιδέα γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί το εκθεσιακό πρότζεκτ.

Έχουν επιλεγεί συνολικά εκατόν τριάντα σύγχρονοι καλλιτέχνες προερχόμενοι από Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, μέσω των έργων των οποίων επιχειρείται μια ολοκληρωμένη ματιά στις άπειρες ερμηνείες που έχει εμπνεύσει το θέμα του καθρέφτη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Κοιτάζοντας στον καθρέφτη η τέχνη ανοίγει τις πόρτες προς το άπειρο, προς το αχανές σύμπαν της εικόνας και τους παράλληλους κόσμους με τις μαγικές μεταμορφώσεις τους.

Έτσι προκύπτει και η επιλογή του τίτλου Καθρέφτης και Αντικαθρέφτισμα (ρωσικός τίτλος Зеркала и зазеркалье) που παραπέμπει στη μεταφυσική και μυστηριώδη φύση της αντανακλώσας επιφάνειας. Στο καλλιτεχνικό όραμα, ο καθρέφτης γίνεται σύμβολο ενδοσκόπησης και μαντείας, ανακαλεί τον κρυμμένο εαυτό, αλλάζει την αντίληψη των πραγμάτων, προσαρμόζει εικόνες, σχήματα και χρώματα, παίρνει τη δύναμη να μετατρέψει την απάτη σε πραγματικότητα και τις γήινες αλήθειες σε ψευδαισθήσεις. Χρησιμοποιείται για να παραμερίσει το πέπλο του χρόνου και να διεισδύσει στο παρελθόν και στο μέλλον.

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος / Δάφνη Νικήτα, Seven mirrors, Λευκωσία, 2020, Video installation: mixed media. Ποίηση: Δάφνη Νικήτα, φωτογραφία και video art Γιώργος Ταξιαρχόπουλος.

Στους τρεις ορόφους του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου MISP, οι εξαιρετικοί πίνακες των αναγνωρισμένων κλασσικών καλλιτεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όπως οι Αντρέι Γκοντσαρόφ, Γιούρι Βασνετσόφ, Αλεξάντρ Βεντέρνικοφ, Μιχαήλ Ντεμίντοφ, κλπ. θα αναπτύξουν έναν εικαστικό διάλογο με τις συναρπαστικές δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Daniel Rozin (ΗΠΑ) και ο Arnaud Lapierre (Γαλλία) και με πειραματικά έργα και τις εννοιολογικές εγκαταστάσεις της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Σε αυτή την προοπτική, η επιλογή της μικρής αλλά πολύ αξιόλογης Ελληνικής αντιπροσωπείας επικεντρώθηκε σε ποιοτικά κριτήρια και στην δημιουργία μιας επιτομής της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής, αποδίδοντας μερικές από τις εκφραστικές τάσεις που αποτελούν το τρέχον πανόραμα των τεχνών στην Ελλάδα. Προκύπτει έτσι ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό διαφορετικών τόνων, το οποίο τονίζει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των καλλιτεχνικών διαδρομών.

Ο Δημήτρης Μεράντζας εκθέτει μια εντυπωσιακή σύνθεση με τίτλο «Προς την Αυτοδικία», η Ελένη Παυλοπούλου συμμετέχει με τον ζωγραφικό πίνακα «Παράλληλα Σύμπαντα», ενώ ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Κύπρια ποιήτρια Δάφνη Νικήτα, την βίντεο-εγκατάσταση «Seven mirrors».

INFO
Καθρέφτης και Αντικαθρέφτισμα”
10 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Ιανουαρίου 2021
Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης (MISP), Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Λίγα λόγια για το Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα

Το Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης (MISP) είναι ο θεματοφύλακας μιας μοναδικής συλλογής που προσφέρει ένα πλήρες πανόραμα της εικαστικής παραγωγής της Αγίας Πετρούπολης.

Η συλλογή άρχισε να σχηματίζεται το 1991 με την προοπτική να γίνει ο πυρήνας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της πόλης. Αριθμεί περισσότερα από 3.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, εφαρμοσμένων τεχνών, σχεδιασμού, εγκαταστάσεων, καθώς και ένα εξαιρετικό και σπάνιο φωτογραφικό αρχείο, από τις αρχές του 1900 έως σήμερα.

Από το 2016, το MISP στεγάζεται στη νέα έδρα του στο ανακαινισμένο ιστορικό κτήριο του 1842, πάνω στο κανάλι Griboyedov, στην καρδιά της πόλης. Το τριώροφο αρχιτεκτονικό συγκρότημα περιλαμβάνει έξι εκθεσιακούς χώρους, μια αίθουσα πολυμέσων και μια εσωτερική αυλή.

Το MISP διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα προσωρινών εκθέσεων και μια εκθεσιακή δραστηριότητα σε όλη τη Ρωσία και στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πολιτιστική πραγματικότητα της πόλης, με μέσο όρο 420.000 επισκέπτες το χρόνο. Το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου προσφέρει ξεναγήσεις για ενήλικες και παιδιά, μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια, συναντήσεις με καλλιτέχνες. (Περισσότερα στο http://www.mispxx-xxi.ru/)

Κώστας Κατόπης

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Νανά Συγκούνα «Master στην εφηβεία»

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Πριν λίγες ημέρες, η Νανά Συγκούνα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Master στην εφηβεία- Ένα υπέροχο...

Η εκθαμβωτική εκφραση του Μωρίς ντε Βλαμένκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Μωρίς ντε Βλαμένκ / Maurice de Vlaminck γεννήθηκε το 1876 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν...

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this