3ο Μουσικό Φεστιβάλ Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός: Μια συνέχεια που ως κοινή της αναφορά έχει τον άνθρωπο και την ανάγκη του για την μουσική έκφραση 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε το καθιερωμένο πια Μουσικό Φεστιβάλ Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός. Το νησί της Χάλκης πλημμύρισε με ξεχωριστές συνθέσεις, μουσικά χρώματα και γνώριμες μελωδίες. 

Από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, όσοι βρέθηκαν στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, είχαν την τύχη να γίνουν κοινωνοί της ιδιαίτερης προσπάθειας του Δήμου Χάλκης να δημιουργήσουν ένα θεσμό – σημείο αναφοράς για το φιλόμουσο κοινό, εγχώριο και διεθνές. 

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της  Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιείται από τον Δήμο Χάλκης, σε συνεργασία με την «p-art of the solution AΜKE», ενώ έχει την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την αμέριστη υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.  

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, χορηγός του φεστιβάλ είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και η Cosmote. 

Η τρίτη διοργάνωση είναι πιο φιλόδοξη από ποτέ με συναυλίες που σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη σύγκλιση πολλαπλών μουσικών προτιμήσεων και απευθύνονται τόσο στους γηγενείς, όσο και στους επισκέπτες του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Με ένα νοηματικό άξονα που φέρει τον τίτλο «Μεταξύ δύο κόσμων», αναδεικνύεται η συνέχεια και η συμπληρωματικότητα των μουσικών ειδών: από το ελαφρύ ελληνικό τραγούδι της δεκαετίας του ’30, τη μουσική παρακαταθήκη της Σμύρνης, τα έργα κλασικών συνθετών από όλο τον κόσμο, μέχρι και τις μεγάλες επιτυχίες από τον ελληνικό κινηματογράφο, με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα που φέτος κλείνει μια εκατονταετία ζωής.  

Στην αυτοσχέδια «σκηνή» του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης, που δεν είναι άλλη από πέντε μοναδικής ομορφιάς σημεία του νησιού, 37 εξέχοντες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συναντήθηκαν μουσικά συγκινώντας το φιλόμουσο κοινό. 

Ιστορικά σημεία του νησιού: το λιμάνι, ο περίβολος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η οικία του Δημήτρη Κρεμαστινού, αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος του Χωριού. 

Το Φεστιβάλ τιμά τον αείμνηστο Δημήτρη Κρεμαστινό, την εξέχουσα ιατρική, ακαδημαϊκή, επιστημονική και πολιτική προσωπικότητα της χώρας μας, με καταγωγή από τη Χάλκη, που αναγνώριζε και προωθούσε την αξία της μουσικής παιδείας. 

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου και μέλους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νίκου Χαλιάσα, το Φεστιβάλ αποτελεί ένα «σημείο» καλλιτεχνικής συνάντησης και να συνδράμει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού. 

Εμείς στο Artviews συναντήσαμε τον κύριο Χαλιάσα και μιλήσαμε μαζί του για την επιτυχημένη διοργάνωση. 

Μουσικό Φεστιβάλ Χάλκης

-Κύριε Χαλιάσα, τα τελευταία τρία χρόνια,  το ακριτικό νησί της Χάλκης γίνεται σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους της Μουσικής. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

-Μετά από μια μεμονωμένη συναυλία πριν τρία χρόνια στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μουσικής που γίνεται στο Ν. Αιγαίο, είχαμε μια καταπληκτική συνομιλία με τον Δήμαρχο Χάλκης, τον κύριο Φραγκάκη, όπου μου εξέφρασε το όραμά του για το νησί και την επιθυμία του για ένα φεστιβάλ μόνο για την Χάλκη, κάτι που για χρόνια το ονειρευόταν ο αείμνηστος Δημήτρης Κρεμαστινός και το έλεγε συχνά στον Δήμαρχο.

-Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται στο νησί σας τιμά τον αείμνηστο Δημήτρη Κρεμαστινό, την εξέχουσα αυτή ιατρική, ακαδημαϊκή, επιστημονική και πολιτική προσωπικότητα με καταγωγή από τη Χάλκη. Μιλήστε μας για αυτόν και την αγάπη του για την μουσική. 

-Όπως προανέφερα, ο Δημήτρης Κρεμαστινός  είχε μια τεράστια αγάπη για την μουσική και το εξέφραζε σε κάθε ευκαιρία. Μπορεί οι συνθήκες να μην ήταν δυστυχώς ευνοϊκές όταν ζούσε για να το δει να ολοκληρώνεται, τουλάχιστον όμως τώρα τιμούμε την μνήμη του, μιας και σε όλη του την ζωή ήταν ένας άνθρωπος που προσέφερε από όπου και προς όπου μπορούσε, για τους ανθρώπους, για την Χάλκη, για τα Δωδεκάνησα, για την Ελλάδα.

Φεστιβάλ Χάλκης
Μουσικό Φεστιβάλ Χάλκης

– Πώς συνδράμει το Φεστιβάλ στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού;

-Η χρονική περίοδος που πραγματοποιείται (αρχές προς μέσα Σεπτεμβρίου) ευνοεί την επέκταση της τουριστικής περιόδου στο νησί -μιας και πλέον στο 3ο έτος του- έχοντας γίνει πιο γνωστό στο κοινό, προσελκύει κόσμο επί τούτου.

-Ποιοι φορείς σάς στηρίζουν;

-Ο Δήμος Χάλκης πρωτίστως, η Βουλή των Ελλήνων, η ΑΝΔΩ, η ΠΕΔ, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Γ.Γ. Αιγαίου, η ΔΕΔΗΕ κι η Cosmote μας στηρίζουν ουσιαστικά. Ελπίζουμε χρόνο με το χρόνο να διατηρούμε τους συγκεκριμένους χορηγούς και να προσελκύουμε καινούργιους, ώστε να μπορούμε να κάνουμε το πρόγραμμα όλο και πιο πλούσιο.

-Τι συναυλίες διοργανώθηκαν φέτος και με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν; 

-Οι συναυλίες είναι τόσο κλασικής, όσο και μουσικής κινηματογράφου, επετειακές όπως αυτή για τον Μ.Πλέσσα, για την Σμύρνη ή αφιερώματα σε συγκεκριμένους συνθέτες, όπως αυτή για τον Κωνσταντινίδη Προσπαθώ να υπάρχει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που να προσελκύσει όλο τον κόσμο του νησιού, είτε ντόπιους είτε τουρίστες πάντα με σεβασμό στην ποιότητα της μουσικής ερμηνευμένη από εξαίρετους καλλιτέχνες.  

-Μιλήστε μας για τις αυτοσχέδιες σκηνές του Φεστιβάλ; 

-Είναι ίσως οι πιο αυθεντικές κι όμορφες σκηνές από κάθε φεστιβάλ. Η άκρη του λιμανιού, το Χωριό, ο περίβολος του Αγίου Νικολάου, το σπίτι του Κρεμαστινού αποτελούν σκηνές για το Φεστιβάλ μας. Όλες αυτές είναι φυσικές τοποθεσίες που θα ζήλευε κάθε σκηνοθέτης ως εικόνα!

Φεστιβάλ Χάλκης
Ο Νίκος Χαλιάσας

Πώς αισθάνεσθε για την επιτυχία που είχε και φέτος το φεστιβάλ και ποια τα πλάνα σας για την επόμενη χρονιά; 

-Κάθε χρόνο η επιτυχία είναι όλο και μεγαλύτερη, οπότε το πλάνο για κάθε επόμενη χρονιά είναι να πραγματοποιήσουμε ένα καλύτερο φεστιβάλ από όλες τις πλευρές και να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο κοινό.

Φεστιβάλ Χάλκης

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φεντερίκο Φελίνι: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του Ιταλικού σινεμά

Γράφει η Μαρία Δήμου Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «σινεμά», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το όνομα του μέγιστου, Φεντερίκο...

Αλέκος Κυραρίνης: Σε μια προσωπική γραφή δεν κατασταλάζεις, αναδύεσαι.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια: Ζέτα Τζιώτη    O Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 αλλά μεγάλωσε στο νησί της Παναγίας στην Τήνο....

Λάρα Εϊντί: Η τέχνη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, ένας τρόπος ζωής και ένας τρόπος επικοινωνίας

Η Λάρα Εϊντί γεννήθηκε στην Αθήνα από Λιβανέζους-Καναδούς γονείς. Είναι μια βραβευμένη καλλιτέχνης που δημιουργεί με επιτυχία μέσα από τη διαφορετικότητα. Καταξιωμένη, αξιόπιστη τραγουδοποιός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this