“Πράσινος” αρχιτέκτονας προτείνει πύργο γυαλιού για την ανασυγκρότηση της Notre Dame

Ο διάσημος “πράσινος” αρχιτέκτονας Vincent Callebaut δημοσίευσε την ιδέα του για την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού της Notre-Dame. Ο Callebaut προτείνει μια γυάλινη οροφή με ένα ξύλινο πλαίσιο που προσεγγίζει απαλά το σκελετό.

Με τίτλο “Palingenesis”, λέξη ελληνική που σημαίνει αναγέννηση, η Notre-Dame του Callebaut αποσκοπεί στην ενοποίηση της πνευματικότητας, της τέχνης και της επιστήμης.

Στο σχεδιασμό του, ο αρχιτέκτονας σέβεται την αρχική μορφή της σοφίτας αλλά με νέα πνοή. “Πώς μπορούμε να γράψουμε μαζί την σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, αλλά και την επιστήμη, την τέχνη και την πνευματικότητα;”, λέει ο Callebaut. “Είναι δύσκολο να αναπαραγάγετε το παρελθόν όπως ήταν. Πρέπει να προβάλουμε τον εαυτό μας σε ένα επιθυμητό μέλλον, μεταφέροντας στον κόσμο τη δίψα της υπέρβασης που οδηγεί τους ανθρώπους ».

Ο Callebaut έχει επιλέξει υλικά κατασκευής που αφήνουν ένα ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα. Το πλαίσιο κατασκευάζεται με εγκάρσιους ελασματοποιημένους δοκούς ξύλου και με ράβδους από ανθρακονήματα, οι οποίοι αφήνουν επίσης ένα επίπεδο διαφάνειας στον καθεδρικό ναό. Η Notre-Dame θα μετατραπεί σε θετικό ενεργειακό κτίριο χάρη στο τρισδιάστατο κρυστάλλινο γυαλί που είναι διαμορφωμένο κατά μήκος της οροφής.

Σχηματισμοί σε μορφές διαμαντιού, οι κρύσταλλοι έχουν οργανική ενεργή στιβάδα κατασκευασμένη από άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο και οξυγόνο. Αυτά τα στοιχεία απορροφούν το φως και το μετατρέπουν σε ισχύ που αποθηκεύεται σε κυψέλες καυσίμου για να παρέχει όλη την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση που απαιτεί ο καθεδρικός ναός.

Παρόμοια με το Studio NAB, το concept του θερμοκηπίου της Notre-Dame, το πράσινο υπάρχει σε όλο το χώρο. Η καρδιά του έργου “Palingenesis” είναι ο αστικός κήπος, ο οποίος δεν θα χρησιμοποιείται μόνο για διαλογισμό και περισυλλογή, αλλά και για την παραγωγή 5,5 κιλών φρούτων και λαχανικών ανά τετραγωνικό πόδι ετησίως. Οι αρχιτέκτονες προτείνουν μια αγορά αγροτικών προιόντων, που θα γίνεται κάθε εβδομάδα μπροστά από την Notre-Dame για την αναδιανομή της συγκομιδής.


“Υποστηρίζουμε ένα υποδειγματικό έργο στην οικολογική μηχανική που αισθάνεται αληθινό για την εποχή του και αποφεύγει μια αρχιτεκτονική pastiche
(του Συνονθυλεύματος) που μετατρέπει την πόλη σε υπαίθριο μουσείο”, γράφει ο Callebaut. “Η κυκλική οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κοινωνική καινοτομία χωρίς αποκλεισμούς, η αστική γεωργία, η προστασία της βιοποικιλότητας, χωρίς να ξεχνάμε την ομορφιά και την πνευματική ανύψωση: το σχέδιο ανασυγκρότησης μας τροφοδοτεί τέτοιες αξίες για να δώσουμε ένα βαθύ, συνειδητό νόημα”.


Η ιδέα της οροφής Notre-Dame της Vincent Callebaut περιλαμβάνει βιώσιμα υλικά και έναν ακμάζοντα αστικό κήπο.

Πηγή: vincent.callebaut.org/object/190503_tributetonotredame/tributetonotredame/projects/index.html

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Greek Brand New: Η ελληνική δημιουργία επανασυστήνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός Greek Brand New και τα γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή έκθεση από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12...

Sebastian Delen: Επέτειος δέκα ετών για την Villa Αφαία στην Αίγινα

Συνέντευξη- Ρεπορτάζ: Ζέτα Τζιώτη Η πρόσφατη επίσκεψή μας στο ρομαντικό νησί της Αίγινας, και πιο συγκεκριμένα, στη Βίλλα Αφαία του Σεμπαστιάν Ντελέν (Sebastian Delen) συνδύασε...

Αυθεντικές όψεις της Μονμάρτης από τον Μορίς Ουτριλό

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Μορίς Ουτριλό / Maurice Utrillo γεννήθηκε το 1883 στην Μονμάρτρη του Παρισιού. Ήταν ο γιος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this