«Οι εντιμότατοι φίλοι μου», έκθεση του Αποστόλη Ιτσκούδη στο Κέντρο Τεχνών Μετς

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 20.00.

Μια σειρά πορτρέτων, φιλοτεχνημένων την τελευταία διετία από τον Αποστόλη Ιτσκούδη, ταξίδεψαν από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα και το Κέντρο Τεχνών «Μετς».

Η Μαρία, ο Συμεών, ο Νίκος και η Κική, πρόσωπα που ζωγραφίστηκαν από φυσικού (και λίγο από φωτογραφία) συνθέτουν μια μικρή ανθολόγηση από προσωπογραφίες που μας έρχονται από το οικείο περιβάλλον του ζωγράφου. Τα κοντινά πρόσωπα του Ιτσκούδη είναι παραστατικά, με απόσταση όμως από τον φωτορεαλισμό.

Λίγα λόγια από τον καλλιτέχνη

Μέσα από τον τρόπο που δουλεύω τα τελευταία 5-6 χρόνια, αυτή την απαλοιφή, αυτό το “ξύσιμο” του καμβά, ακόμα κι εγώ ο ίδιος ξαναπλάθω την εικόνα, σαν θραύσματα όπου το οπτικό νεύρο προσπαθεί να το αντιληφθεί και να φτιάξει την εικόνα-μια καινούργια εικόνα.

Κική του Αποστόλη Ιτσκούδη

“Μέσα από τα πορτρέτα η μοναξιά του εργαστηρίου “εξαφανίζεται”. Το κορμί δονείται. Υπάρχει ένα μυστήριο στα πρόσωπα που σε προσκαλεί να το ανακαλύψεις, να τρυπώσεις μέσα του, βαθιά. Πάντα έχουν να σου διηγηθούν μια ιστορία, να σου φανερώσουν κρυφά μυστικά, να σου κρατήσουν συντροφιά. Άλλες φορές μπορεί και να μην λένε τίποτα. Το είδωλο μας στον καθρέφτη. Σαν να επιστρέφει η εικόνα μας πίσω. Δεν είναι απαραίτητα κακό. Υπάρχουν πρόσωπα που σε καλούν να τα αγκαλιάσεις, να τους μιλήσεις, άλλα που σε απωθούν η που έρχονται σ’ εσένα και σου ψιθυρίζουν δυο-τρεις λέξεις. Πάντα έχουν κάτι να πουν ακόμα κι όταν δεν λένε τίποτα.”

Λίγα λόγια για την έκθεση

Ο Ιτσκούδης συνθέτει με οικονομία, προσφέρει αληθοφάνεια αλλά δεν υπηρετεί την αναπαραγωγή. Αν και τον ενδιαφέρει η αποτύπωση του προσώπου, προτάσσει τη χειρονομία και την αίσθηση του χρώματος. Έχοντας πίσω του την κληρονομιά του φαγιούμ και των βυζαντινών, ο καλλιτέχνης βλέπει την πράξη της ζωγραφικής σαν προσευχή:

«Είναι μια γέννηση και η γέννηση είναι ζωή. Επαφή με το μέσα μας, το θείο, το ιερό. Είναι μια πράξη αγάπης. Από μικρός αγαπούσα την επαφή με τους ανθρώπους, την επικοινωνία. Επικοινωνία μέσα από το βλέμμα, την ενέργεια, τις χειρονομίες, τις μυρωδιές. Μου άρεσε να τους παρατηρώ.Ακόμα και μέσα από τις φωτογραφίες, ειδικά τις παλιές, εκεί που η εικόνα, η μνήμη γίνεται αφήγηση. Γίνεται αναζήτηση προσωπική, επικοινωνία με τον εαυτό μας, την ιστορία (μας)».

Μαρία του Αποστόλη Ιτσκούδη

Οι «εντιμότατοι φίλοι» του Ιτσκούδη, ως πολλαπλές εκδοχές του πορτρέτου, μοιάζουν αυθύπαρκτοι και μιλάνε μία σύγχρονη ζωγραφική γλώσσα, πυκνή σε περιεχόμενο. Δεν σε γελάνε, αλλά στα «ειλικρινή» πρόσωπά τους κρύβουν το αίνιγμα της ύπαρξής τους.

Αποστόλης του Αποστόλη Ιτσκούδη

«Η ζωγραφική, τα πορτρέτα είναι η ίδια η ζωή (για μένα). Γεννούν ζητήματα ύπαρξης, ζητήματα ζωής και θανάτου»

λέει ο ζωγράφος που φέρνει το δικό του πρόσωπο πίσω από αυτά.


Την έκθεση επιμελείται ο Γιώργος Μυλωνάς.

Who is who

O Αποστόλης Ιτσκούδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1985 και μεγάλωσε στη Ν. Ορεστιάδα. Διδάχτηκε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήριο των Ν. Χριστοφοράκη και Λ. Μαρτζούκου (2003-2005) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας το 2010. Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 2012.
Περισσότερα για τον ζωγράφο στο itskoudis.com

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 16 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2019

Κέντρο Τεχνών Μετς
Ευγ. Βουλγάρεως 6, Μετς
21 1113 4262

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Γιώργος  Χαδούλης:  Η ζωγραφική είναι προσωπική ανάγκη

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Την ενδέκατη ατομική του έκθεση παρουσιάζει στην Γκαλερί Σκουφά ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Γιώργος Χαδούλης. Παρουσιάζει μια σειρά είκοσι νέων έργων, τα οποία...

Οι αμυγδαλιές του Βαν Γκογκ άνθισαν και φέτος… οι παπαρούνες του έρχονται…

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ με την γέννηση του παιδιού του αδελφού του, που πήρε και το όνομά του, ζωγραφίζει στην Άρλ...

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Όλα όσα θα δούμε στη φετινή διοργάνωση

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου περιλαμβάνει συνολικά 93 παραγωγές, σε 85 ημέρες,  με συμμετοχή περίπου 2.500 περφόρμερ και δημιουργών από κάθε γωνιά της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this